İZMİR- Mey İçki`nin CEO`su, aynı zamanda Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Yorgancıoğlu, ekonomideki yavaşlama ve kriz beklentileri nedeniyle bu yılın ilk üç ayında sektörün büyüyemediğini söyledi.
Yorgancıoğlu Kolalı içecekler 6 yıldır ilk defa büyümedi. Tüketici güven endeksi 2001 krizindeki 63`ün de altına düşerek, Mart ayında 59`a indi. Yaz aylarında tüketim artar. Pazarın biraz daha toparlanacağına dair ışık görüyorum. Bu yaz tabii ki ümitliyiz. Turizmden ümitliyiz. Bu yıl seçim yok. Geçen yılki kadar sıcak da beklemiyoruz dedi.
İÇKİ SATIŞ NOKTALARI AZALIYOR
Türkiye`de 50 bin içki satış noktası olduğuna değinen Yorgancıoğlu, son dönemde bu sayıda yüzde 10 oranında azalma yaşandığını ifade etti.
Yorgancıoğlu Türkiye`de içki satılan yerler bakımından geçen seneye göre bir azalma var. Sebeplerini konuşmak için erken. Bu bilgi çok yeni. Kış aylarında yazlıklar kapatılıyor ve yaz aylarında tekrar açılmayabiliyor. Bütün bir seneye bakmalıyız. Konunun çok üzerinde durmuyorum. 5 bin noktada artık içki satılmıyor. Ancak çok dinamik bir ortam var dedi.
KONTROL ÖNEMLİ
Sektörde bandrol uygulamasına geçilmesine karşılık, hala bandrolsüz içki satışı yapıldığını vurgulayan Yorgancılar, bu konuda şu bilgileri verdi:
Maliye Bakanlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu"nun (TAPDK) çok kararlı görüyorum. Bandrolü uygulamaya koymak güzel ama çok ciddi kontrollerin yapılması gerekiyor. Şu anda çok fazla denetim yok, başlayacak. Özellikle güneydeki otellere başlayacak. Bu otellerde çok ciddi kayıt dışı var. Ayrıca TAPDK`nın yeni çıkan kanununda 3-5 yıl hapis cezası var. Çok fazla bilinmiyor. Yapılacak denetimlerde kaçak içki bulurlarsa birçok insanın canı yanacak.
GİSDER olarak rakının ekonomik ve sosyal hayattaki rolü ile ilgili bir rapor hazırlattıklarını hatırlatan Yorgancıoğlu, Bu sektörden 1.4 milyon kişi ekmek yiyor. Devlete vergi ödüyor. Tarladan masaya kadar çok önemli bir zincir. Şu anda bizim hükümetten ve AB`den istediğimiz Yunanistan`ın içkisi Uzo`ya verilen şartların bize de verilmesi. Hükümetimiz de milli içkimizi destekleyen tavır gösterdi dedi.
CEPS`E BAŞVURDUK
GİSDER`in Avrupa Birliği`nde lobi faaliyetlerini daha etkin devam ettirebilmesi amacıyla Belçika`da şubesini açtıklarını hatırlatan Yorgancıoğlu, AB`de bir TÜSİAD var belki de biz varız. Avrupa İçki Birliği`ne (CEPS) üye olmak için başvurduk. Konularımızı daha iyi anlatalım, kendimizi tanıtalım, rakımızın ne olduğunu anlatalım, lobi çalışması yapalım istiyoruz. AB, geleneksellik olduğu zaman olaya her zaman farklı bakıyor. Bizim rakımız da son derece geleneksel bir içki, şeklinde konuştu.
KOMŞUYA VERİLEN KORUMA BİZE DE VERİLSİN
Hazırladıkları raporu Maliye Bakanlığı başta olmak üzere konuyla ilgili Gelirler İdaresi`ne, TAPDK`ya, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan`a sunduklarını ifade eden Yorgancıoğlu, AB, çetin bir pazarlık süreci. Yunanistan, diğer yüksek alkollü içkilere nazaran korumayı çok kolay almadı. Ciddi müzakereler sonucunda aldı. Hem ülkemizin AB`ye girmesini destekliyoruz hem de komşumuza verilen korumanın bizim rakımıza da verilmesi istiyoruz, dedi.
İHRACAT HEDEFİ DEĞİŞTİ
Yorgancıoğlu, ayrıca Mey İçki olarak bu yılı da 30 milyon dolar ihracatla kapatmayı hedeflediklerini, ancak bir master plan hazırlayarak ihracatı çift haneli büyütme hedefi koyarak, rakamı 50-60 milyon dolara taşımak istediklerini de ifade etti
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.