ATLANTA- 125. yaş gününü kutlayan Coca-Cola, gelecek 10 yılın vizyonunu açıkladı. Şirketin Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, dünyadaki başdöndürücü değişime dikkat çekerek, "Tüketicilerin öncelikleri, değerleri ve beklentileri değişti. Artık sadece kaliteli üretime değil, hangi değerleri temsil ettiğine de bakıyorlar. İş yapabilmeniz için toplumdan sosyal lisans almanız gerekiyor." diyor.8 Mayıs Coca Cola'nın 125. yaş günü. Bu sebeple 100'den fazla ülkeden şirketin merkezi Atlanta'ya gelen gazetecilere bir yandan markanın tarihi anlatılıyor, diğer yandan da 2020 vizyonu paylaşılıyor. Coca-Cola Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, iki gün sürecek etkinliklerin açılışında yaptığı konuşmada, "125 yıl boyunca yaptığımız 100 milyar dolarlık ciromuzu önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlayacağız." dedi. Başkan Kent konuşmasında toplumların gelişiminden, Coca-Cola'nın da bu gelişimden beslenerek büyüdüğünden söz etti.
Başkan Muhtar Kent konuşmasında alkolsüz içecekler sektörünün tartışmasız lideri olduklarını ve her birinin değeri 1 milyar doları geçen 15 tane markaları bulunduğunu söyledi. Coca-Cola'nın 500'den fazla markası ve 3 bin 500 kadar da bu markaların altında satışa sundukları ürün var. Tüm markalarıyla her gün 1,7 milyar defa tüketicisiyle buluştuklarını söyleyen Kent, 2020 vizyonunu oluştururken dünyayı ve değişimleri gözlemlediklerini anlattı: "Ciromuzu ikiye katlamayı hedefleyen 2020 vizyonumuzu dünya çapındaki 300'den fazla şişeleyici ortağımızla bir araya gelerek oluşturduk. Gözlemlerimiz 2010-2020 yılları arasında dünyanın hızla değişeceği yönünde. Bu değişiklikler şöyle sıralanabilir:
Orta sınıf büyüyecek, 2010-2020 yılları arasında orta sınıfa 800 milyon ile 1 milyar arasında kişi eklenecek. Şehirleşme artacak ve her 100 günde New York büyüklüğünde bir şehir ortaya çıkacak. Ekonomik güç yer değiştirecek. Refahın yüzde 60'ı gelişmekte olan ülkelerden gelecek. Bu ülkeler arasında Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya'nın yanı sıra Endonezya, Türkiye, Fas, Şili, Meksika'yı sayabilirim. İletişimi hayatının bir parçası yapan genç nüfus geliyorken, 40 yaşın üzerindeki nüfus da artıyor. Doğal kaynakların yetersizliği hâlâ gündemde olacak. Tüketicilerin öncelikleri, değerleri ve beklentileri değişti. Artık sadece kaliteli üretime değil, hangi değerleri temsil ettiğine de bakıyorlar. İş yapabilmeniz için toplumdan sosyal lisans almanız gerekiyor."
"Alkolsüz hazır içecek sektörü çok hızlı büyüyen pazarlardan biri. Büyüklüğü 650 milyar dolar olan sektörün 2020'de trilyon dolara ulaşması bekleniyor." diyen Muhtar Kent, Coca-Cola'nın yeni hedeflerini paylaşıyor: Ciro ikiye katlanacak. Çalışanların kalitesi artırılacak. Şirket Coca-Cola markası ile büyüyecek. Yeni ve değerli ürünlerle portföy geliştirilecek. Sürdürülebilirlik önemli olacak. Değişime göre etkili ve etkin sistemler geliştirilecek. Gelecek 3-4 yılda 25 milyar dolarlık yatırım yapılacak. 2011'in birinci çeyreğinde global satış hacmini yüzde 5 artıran Coca-Cola Kuzey Amerika'da yüzde 2 büyümüş. Muhtar Kent konuşmasında, "Fortune 500 şirketlerinin ortalama yaşı 40'ın altında, biz 125 yaşındayız. İşe henüz yeni başladık. Şirketimizin kurucusu ve Coca-Cola'nın mucidi Dr. John Pemberton kadar enerjiğiz." diyor.
İŞTE GELECEK 10 YILIN YOL HARİTASI
'Nasıl'ın cevabını stratejik planlamadan sorumlu başkan yardımcısı John Farrell veriyor: "Coca-Cola 206 ülkede, 300'e yakın şişeleme ortağı ile çalışıyor. Dünya genelinde 700 bin çalışanımızla dünyadaki 4. büyük işvereniz. Coğrafi olarak ülkelere dağılımımız dengeli. Satış hacmimizin dağılımı ise Latin Amerika yüzde 28, Kuzey Amerika yüzde 22, Avrupa yüzde 16, Avrasya-Afrika yüzde 16, Pasifik yüzde 18 olarak gerçekleşiyor." John Farell'in da öngörüleri gelecek trendlerine dayanıyor. Farell'e göre, dünya yeni bir gelişme dönemine giriyor. 2010-2020 arası global GSMH'nin yüzde 3,5 büyüyeceği öngörülüyor. Dünya nüfusu 700 milyon artarken şehirleşme hızlanıyor. Orta sınıf büyüyor, 800 milyon artıyor, bu da şehirleşmeyi getiriyor. Alkolsüz içecekler sektörü ise gelişimine devam ediyor.
Dünyadaki herkesin 4 günde bir kez Coca-Cola içtiğini de söyleyen John Farell, "Dünyada ortalama kişi başı tüketim rakamımız yıllık 89 şişe. Türkiye'de bu rakam 159. Dünyadaki en yüksek tüketimi ise 675 şişe ile Meksika." diye açıklıyor.
Şirketin 2020 vizyonundaki stratejik öncelikler için ise; Coca-Cola markasıyla büyüyeceklerini, ürün portföylerinin değerini artıracaklarını, inovasyon yapacaklarını, müşterileri için ise değer oluşturmaya ve şişeleyici ortaklarıyla birlikte yatırım yapmaya devam edeceklerini, çevreci uygulamalarıyla da sürdürülebilirliği işin her alanına yayacaklarını söylüyor.
Türkiye Ofisi şirketin parlayan yıldızı
Coca-Cola, Türkiye'de 47 yıldan bu yana faaliyette. Son 20 yılda 7 misli büyürken Coca-Cola ülkeleri arasında 80'inci sıradan 12'nciliğe çıkmış. Türkiye Ofisi, Avrasya-Afrika Grubu'nda bulunan 5 yönetim merkezinden biri olarak 92 ülkeyi yönetiyor. Son on yılda 800 milyon liralık yatırım yapan Coca-Cola Türkiye, 2011 ilk çeyreğinde yüzde 21 büyümüş. Küresel 2020 vizyonu gereği Türkiye Ofisi de kendine iddialı hedefler koymuş. Ülke Başkanı Galya Frayman Molinas, "Hedef büyük ama yapılabilir." diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.