• BIST 8859.07
  • Altın 3013.818
  • Dolar 34.2332
  • Euro 37.0423
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 25 °C

İBB'nin 'elektrikli scooter'lar için hazırladığı eylem planı

İBB'nin 'elektrikli scooter'lar için hazırladığı eylem planı
İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce: Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri 'hassas bölge' olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek

istanbul- İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce, İstanbul'da elektrikli scooter'lar için izlenecek eylem planını açıkladı. Yapılacakları madde madde anlatan Gökce, "Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri 'hassas bölge' olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek" dedi.

Paris, Avrupa'da meydana gelen bir dizi ölümcül kazanın ardından elektrikli scooter'ların kiralanmasını yasaklayan dünyadaki ilk kent oldu. Bu gelişme, özellikle İstanbul'da çoğu zaman kazayla sonuçlanan elektrikli scooter kullanımını gündeme getirdi.

İBB EYLEM PLANI HAZIRLADI

Tartışmalar sürerken; İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce Twitter'dan yaptığı bir dizi paylaşımla İstanbul'da bu konuda atılacak adımları açıkladı.

İBB'nin hazırladığı eylem planını madde madde anlatan Gökce, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

"Skuterlar ile ilgili tüm paydaşlarla önemli bir adım attık. Hem skuterların kullanımını kolaylaştırmak hem de düzensiz park sorunu nedeniyle oluşan sorunları azaltmak için yeni bir eylem planı hazırladık. Yeni planımız çerçevesinde atacağımız adımları paylaşmak isterim."
elektrikli-scooter.png

Gökce, eylem planını şöyle sıraladı:

* Skuter Park Alanları

1500 park alanı açılacak.

İlçe Belediyeleri ile konumları belirlenen bu park alanlarının yapımına operatörler de katkı sağlayacak.

Park alanlarına park eden kullanıcılardan yüzde 10-15 indirime tekabül eden açılış ücreti alınmayacak.

* Hassas Bölgeler

Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri “hassas bölge” olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek.

* Entegrasyon ve Eğitim

Kullanıcılara operatörler tarafından 2 ayda bir eğitim verilecek. 

Operatörlerin mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek.

Gökce, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kuracağımız E-Skuter Komisyonu ile ilçe belediyeleri, operatörler ve idaremiz eşgüdüm içerisinde hareket edecek. Hayatı İstanbullular için daha da kolay bir hale getirmek için çalışıyoruz. Sürece katılan tüm paydaşlara teşekkür ederim."

KULLANICILARA EĞİTİM ŞARTI GETİRİLECEK

Yeni eylem planında kullanıcılara eğitim şartı getirileceği ifade edilerek "Operatörler 2 ayda bir eğitim çalışması düzenlemekle yükümlü olacak." denildi.

BELEDİYELERLE EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞILACAK

İlçe belediyelerinin, operatörlerin ve İBB'nin eşgüdüm içerisinde hareket edeceği vurgulanan açıklamada, ilçelerde elektrikli scooter komisyonlarının kurulacağı, bu komisyonların ayda bir toplanacağı da belirtildi.

Scooter kiralama şirketlerinin belediyelerle bilgi paylaşımının sağlanacağı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İlgili tüm operatörler, e-skuter kullanım verilerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü ile düzenli olarak paylaşacak.

İSTANBULKART İLE ENTEGRE EDİLECEK

E-scooter'ların kiralanmasında İstanbulKart ile kullanımın önünü açan eylem planı hakkında "Halen İstanbul'da faaliyet gösteren 7 farklı operatörün mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek. Her yıl İBB ile operatörler arasında iletişim ve bilgilendirme kampanyaları yapılacak." ifadelerine yer verildi.

Bu haber toplam 1009 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.