• BIST 9668.78
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C
  • Antalya 11 °C

IATA İstanul toplantısında Türkiye’yi dünyaya tanıtma fırsatı

IATA İstanul toplantısında Türkiye’yi dünyaya tanıtma fırsatı
Yeni Birlik yazarı Musa Alioğlu IATA’nın yıllar sonra İstanbul’da toplandığını ve bunun Türkiye’yi bir tanıtma fırsatı olduıunu yazdı.

İSTANBUL- Yeni Birlik yazarı Musa Alioğlu IATA’nın yıllar sonra İstanbul’da toplandığını ve bunun Türkiye’yi bir tanıtma fırsatı olduıunu yazdı.

Alioğlu’nun yazısı şöyle:
İstanbul, hafta içinde çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Kısa adı IATA (International Air Transport Association) olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, daha önce Madrid ve Berlin’de yapılan Wings of Change Europe adını verdiği etkinliği Pegasus Havayolları’nın ev sahipliğinde İstanbul’da düzenledi. Bu toplantının neden İstanbul’da düzenlendiğine bakmadan önce IATA’yı biraz tanıyalım.

Merkezi Kanada-Montreal’de olan bugünkü IATA, dünyanın ilk uluslararası tarifeli seferlerinin yapıldığı yıl olan 1919'da Hollanda- Lahey'de kurulan Uluslararası Hava Trafik Birliği'nin halefidir. IATA, 19 Nisan 1945 tarihinde Küba’nın başkenti Havana'da kuruldu.

(İlginçtir ki, Havana 1959 Küba Sosyalist Devrimi’nden sonra hava korsanlarınca en çok uçak kaçırılan şehir olmuştur.)

Uçak yolcularının yararına, emniyetli, güvenilir ve ekonomik hava hizmetlerini teşvik etmek ve havayolu şirketleri arasında iş birliğinin sağlamak amacını güden ticari amaçlı bir kuruluştur.

Kurulduğunda IATA’nın bir çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika’dan olan 31 ülkeden 57 üyesi vardı. Şu anda ise bu yıl üye olan 14 şirketle birlikte120 ülkede 304 üye şirketi bünyesinde barındırmaktadır. IATA, üyeleri ve 400’ü aşkın stratejik ortağıyla havayolu sektörünü temsil etmek, yönlendirmek ve hizmet etme misyonunu üstlenmiş köklü kuruluştur. Dünya havacılığının en önemli kuruluşu olan IATA’nın İstanbul’daki toplantısına 52 ülkeden 500’ü aşkın kamu ve özel sektör havacılık profesyoneli katıldı.

İki gün süren toplantı Covid-19 pandemisinden sonra yapılan geniş katılımlı ilk etkinliklerden biri oldu. Havacılık sektörünün karar alıcı ve uygulayıcı kuruluşu olan IATA bu toplantıda da önemli kararlar aldı.

Toplantının İstanbul’da yapılmasının belki de en önemli nedeni IATA’nın üst yönetimine Pegasus Havayolları Genel Müdürü iken seçilen Mehmet Tevfik Nane’nin gayret ve çabaları olsa gerek.

Genel Müdürlük koltuğunu yardımcısı Güliz Öztürk’e bırakarak, Pegasus’ta Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görevine devam eden Nane, Temmuz 2023’e kadar IATA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürecek.

Dünya çapındaki kuruluşlarda en tepede görev yapan sayılı Türklerden biri olan Mehmet T. Nane’nin böyle bir toplantıyı ülkemizde yaptırması veya buna destek vermesi Türkiye’nin tanıtımı için faydalı olmuştur. 2023 yılında IATA’nın bölgesel ve global üç toplantısının da Türkiye’de yapılacağını açıklaması iyi bir haberdi.

Her biri ülkelerinde önemli mevkiler işgal eden onlarca üst düzey yöneticinin Türkiye’ye gelmesi önemli bir kazanım olmuştur. Türkiye’nin en büyük tanıtım elçilerinden biri olan Türk Hava Yolları’nın bu toplantıya tam destek vermesi, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Genel Müdür Bilal Ekşi’nin orada olması, bazı ikili anlaşmaları imza altına alması dikkatlerden kaçmadı. Havacılık sektörünün ve bürokrasisinin tam kadro yer aldığı etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’nın katılmaması dikkatlerden hiç kaçmadı. Yapılacağı aylar önce bilinen bu toplantı için ajandalarına not düşmemelerini ben bir kayıp olarak nitelendiriyorum. Belki çok önemli değil ama, sayın bakanların toplantıya katılmaları bu konuya önem verdiğimizin iyi bir göstergesi olabilirdi.

Değişik sektörlerden bu tür toplantılara ev sahipliği yapan ülkemizin havayolu ve havacılık sektörü profesyonellerince de bilinmesi ve tanınmasıyla İstanbul’un veya Antalya’nın onların uçuş ağlarına eklenmesi de gündeme gelebilecektir.

Bu gibi toplantılar turizmde 47 milyon turist ve 37 milyar dolar gelir hedefimizi daha yukarılara taşıyacaktır. Devletin, özellikle de Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) bu konuda da destek vermesi gerekli bir katkı olacaktır.

Aylarca süren yoğun çalışmalar sonucu yüzlerce mecrada haber olan bu zirveye emek veren herkese teşekkür etmek gerekiyor. Ülkemizin adının gündeme gelmesine ve daha da tanınmasına neden olan bu toplantı için karar veren ve hayata geçiren IATA’nın yönetimini, Genel Müdür Willie Walsh ve iyi bir ev sahipliği yapan Pegasus çalışanlarını ve havayolu sektöründe Türkiye’nin ilk kadın CEO’su olan Güliz Öztürk’ü unutmamak gerek diyorum.

Bu haber toplam 1255 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.