İSTANBUL- Hürriyet Gazetesi, 2008 yılının hem kuruluşunun hem de İnsan hakları Evrensel Beyannamesinin 60. yıldönümü olmasından yola çıkarak, Hürriyet Hakkımızdır başlığı altında önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.
Bu kapsamda Hürriyet İnsan Hakları Treni 48 gün sürecek olan ve Kars"tan Edirne"ye kadar içinden ray geçen 44 ili kapsayan büyük yolculuğuna 30 Haziran"da başlıyor.
TCDD ile ortaklaşa yürütülen projenin amacı; hak kavramını insanların gündelik hayatına sokmak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Türkiye"nin de imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan haklar konusunda toplumu bilgilendirmek ve çeşitli etkinliklerle bu konuyu toplumun gündeminde tutmak.
Bugüne kadar birçok önemli sosyal sorumluluk projesine imza atan Hürriyet Gazetesi, 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında bu misyonunu bir adım daha ileriye taşıyor.
Hürriyet Hakkımızdır adını taşıyan proje kapsamında Hürriyet İnsan Hakları Treni oluşturuldu. Bir lokomotif ve 11 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni, 48 gün boyunca Kars"tan Edirne"ye kadar tren rayı olan her şehirde halkla buluşacak. 30 Haziran"da Kars Garı"nda ilgili bakanların, yerel yönetim temsilcilerinin, Hürriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek büyük bir açılış töreni ile yola çıkacak olan Hürriyet İnsan Hakları Treni, gar ve istasyonlarda pek çok etkinlik gerçekleştirecek.
Vagonlarda ve garlarda haklar konuşulacak, dinlenecek, izlenecek
İnsan Hakları Treni, şehirlerin insan hakları konusundaki önceliklerini belirleyerek, halkın taleplerini tüm Türkiye"ye duyuracak. 48 gün boyunca TCDD"nin belirlediği rota doğrultusunda 43 ilin garında konaklayacak olan tren, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Trende, Eğitim Hakkı, Zorla Evlendirme, Şiddetten Uzak Yaşama, Farklılıklara Saygı, Ayrımcılığa Son gibi pek çok önemli konu üzerinde durulacak. Ayrıca trende Hürriyet Gazetesi"nin bir diğer önemli sosyal sorumluluk projesi olan Aile İçi Şiddet sorununa interaktif bir sunumla çözüm aranmaya devam edilecek. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"nin 60. Yılı Projesi çerçevesinde Hürriyet Gazetesi ile iş birliğine giden Uluslararası Af Örgütü"nün de trende bir vagonu olacak. UAÖ burada, çocuk ve gençlere yönelik insan hakları atölyeleri oluşturarak, eğitim modüllerini eğitmenler eşliğinde uygulamaları olarak katılımcılara aktaracak. Aynı biçimiyle bir eğitmen eşliğinde İnsan Hakları konusunda da bilgi alışverişinde bulunacak.
Hak algısı ve talepler araştırılacak
Konda Araştırma Şirketi her ilde Hak algısı ve talepler konulu bir alan araştırması yapacak. Tarih Vakfı"nın Türkiye"de İnsan Hakları ve Sivil Toplum Gelişiminin Görsel Anlatımı Projesi kapsamındaki Hikayemi Dinler misin başlıklı sergisi garlarda sergilenecek.
Hürriyet İnsan Hakları Treni"nin bu yolculuğu, uluslararası yarışmalara katılması hedeflenen bir belgesele de ilham verecek. Trende müzik, tiyatro, sergi, seminer, sohbet, yazarlarla buluşma gibi etkinliklerin yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri Canon sponsorluğunda, her ilde çektikleri fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi hazırlayacaklar. Doğan Egmond tarafından hazırlanan Çocuk Masalı kitabı, Akbank ve Hürriyet gazetesi tarafından çocuklara hediye edilecek. Ayrıca Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyununu oynayacak. TCDD"nin kendine ait bir vagonda düzenleyeceği Tren Güzeldir sergisi kapsamında oyuncak ve maket trenler sergilenecek.
Proje, Hürriyet Gazetesi yazarlarının okuyucularıyla bir araya gelerek sohbet etmelerini de sağlayacak. Ayrıca bazı dönemlerde Hürriyet Gazetesi"nin yazı işleri toplantısı trene taşınacak ve ertesi günün gazetesi trende yapılacak toplantı ile şekillenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.