• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 21 °C

Hırvatistan’da meşgul meraklılar için “Arı Oteli” kuruldu

Hırvatistan’da meşgul meraklılar için “Arı Oteli” kuruldu
“Arı Oteli”nde Dubai'den bir pilot ve Suudi Arabistan'dan bir futbol antrenörü olmak üzere 25 müşterinin kovanları bulunuyor

GARESNICA / HIRVATİSTAN - Kuzeydoğu Hırvatistan'daki Garesnica kasabasında arıcılık yapan çiftçi aile, arı beslemek isteyen ancak bakacak zamanı veya yeri olmayan müşterilere satış için verimli arı kovanları sunan bir "Arı Oteli" açtı. Müşteriler arasında Dubai'den bir pilot ve Suudi Arabistan'dan bir futbol antrenörü de dahil olmak üzere halen tesiste 25 müşterinin kovanları bulunuyor. "Arı Oteli"nin kovanları sahiplerinin adıyla işaretleniyor.

ari-oteli.jpg

KENDİ BALLARINI ÜRETİYORLAR
"Arı Oteli"ni açan Çiftçi Domagoj Balja, arıcılığın ve arı popülasyonunda küresel düşüş yaşadığı dönemde üretilen balın alıcılarının çok olduğunu belirterek "Bize sık sık 'Balınız gerçekten ev yapımı mı?' diye sorulmuştu... Tecrübeli arı yetiştiricileri olarak biraz üzüldük, hatta gücendik" dedi.

Yıllarca ailesiyle arıcılık yaptığını söyleyen Balja, "Eşim ve ben, insanların kendi kovanlarına sahip olmalarını ve kendi ballarını yiyebileceklerini düşündük. Bu amaçla Arı Oteli fikrini geliştirdik" dedi.

ari-oteli-001.jpg

KOVAN ALIYORLAR, ÇİFTÇİ BAKIYOR
Domagoj Balja kendi ev yapımı balına sahip olmak isteyenlerin Arı Oteli’nde kovanlarını barındırma karşılığı 2,500 Hırvat kunası (391 $) değerinde üç yıllık sözleşme sunuyor.

Domagoj Balja şunları anlattı: "Bizden bir kovan alabilirler ve biz de onlara bakarız ve bu üç yıl boyunca bal üretiminin yarısı onlarındır. Kovandan balı birlikte topluyoruz. İyi zamanlarda bir kovan yılda 30 kilogram bal üretebilir.

Halen çiftlikte yirmi beş müşterinin arıları var. Çoğu Hırvat şehirlerinden olsa da, Dubai'den bir pilot ve Cidde'den bir futbol antrenörü de dahil olmak üzere bazıları daha uzaklardan geliyor.”

ari-oteli-002.jpg

İNSANLARA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ÖĞRETİYOR
Hedefinde 40 otel müşterisi bulunduğunu belirten Balja şöyle devam etti: "Çalışmamızın bu yönü gerçekten kâr elde etmekle ilgili değil. İnsanlara arı yetiştiriciliğini öğretmek istiyoruz. Müşteriler üç yıl sonra isterlerse kovanlarını başka bir yere götürebilirler. Bal çiftliği ziyaretçiler ve yemek tutkunlarını ağırlıyor.

Nena Salopek geçen yıl bir kovan aldı ve kendisi için 4 kg bal topladı. İklim değişikliğinin arıların verimliliği üzerindeki etkisinden endişe etmesine rağmen, 'tadı mükemmel' diyor.”

İKLİM TEHDİDİ
Bitkileri gübrelemek için hayati önem taşıyan arılar, böcek ilacı ve gübre kullanımı da dahil olmak üzere insan faaliyetleri ve ayrıca değişen iklim tarafından tehdit ediliyor.

Balja, ilkbahardaki kar ve donun ardından bu yılın bal üretimi için on yıllardır en kötü yıl olduğunu söylüyor. “İlkbaharda, daha önce hiç başımıza gelmeyen, açlıktan ölmemek için arıları beslemek zorunda kaldık” diyor.

Bu haber toplam 2163 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.