İSTANBUL- Dünya nüfusunun neredeyse çeyreğini oluşturan Müslümanlar, merkezinde inançlarının yer aldığı dev bir ekonominin çarklarını döndürüyor. Yeme-içmeden finansa, seyahatten modaya birçok sektörün global çehresini değiştiren Müslüman tüketiciler, helal ürün ve servis talepleriyle bazı kategorileri büyütmenin yanı sıra yeni kategoriler de yaratıyor. Bu talep fazlasının Türkiye’deki yansıması ise Türkiye’yi belirli kategorilerde liderliğe oynamaya itecek düzeyde. MediaCat Nisan kapağında, Müslümanların merkezinde yer aldığı bu ekonominin dününü, bugününü ve yarınını masaya yatırıyor.
Thomson Reuters’ın DinarStandard ile işbirliği içinde hayata geçirdiği “State of the Global Islamic Economy Report”un 2015-2016 ayağı, Türkiye’nin tüm dünyada Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkeler arasında dikkatle izlenmesi gereken bir yeri olduğunu ortaya koyuyor.
RAPORA GÖRE
• Türkiye, 110 milyar dolar seviyesindeki harcamayla İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasında helal yeme-içme harcaması en yüksek olan ikinci ülke.
• Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerine en çok giyim ihracatı yapan üçüncü ülke konumunda. Listenin ilk iki sırasındaysa Çin ve Hindistan yer alıyor.
• 2005-2015 yılları arasında bankacılık sektörü yüzde 19,2 oranında büyürken yüzde 28,3’lük büyüme kaydeden katılım bankaları da raporda kendine yer buluyor. “State of the Global Islamic Economy Report”a göre Türkiye İslami Bankacılıkta En Büyük 10 Pazar arasında yedinci sırada bulunuyor.
Türkiye, İslami ekonominin çarklarını döndüren en büyük dişlilerden seyahat konusunda da eli kuvvetli ülkeler arasında. Cresent Rating ve MasterCard imzası taşıyan Global Muslim Travel Index 2016’ya göre:
• Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasında en popüler 10 tatil adresinden biri. Aile dostu tatil destinasyonu, güvenli seyahat ortamı, ağırlanan Müslüman konuk sayısı gibi kriterler üzerinden ülkelerin değerlendirildiği rapora göre Türkiye 73,9 puanla, Malezya (81,9) ve Birleşik Arap Emirlikleri (74,7)’nin ardında, üçüncü sırada yer alıyor.
• Tüm dünyada 350 “helal tatil” hizmeti veren tesisin 160’ı Türkiye’de bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.