FRANKFURT - ALMAN Havacılık Sektörü Birliği (Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft, BDL) tarafından paylaşılan bir basın bildirisine göre Almanya ve Avrupa´nın diğer ülkeleri Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki köprü işlevini korurken durum diğer rotalarda değişmeye başladı.
BDL tarafından açıklanan bilgilere göre Avrupa içi uçak yolculukları genelde direkt uçuşlarla gerçekleştiriliyor. Bunun aksine kıtalararası uçak yolculuklarında aktarmalı uçuşların yüzdesi yüzde altmışlık bir oran ile çok daha yüksek.
BDL´in kaygılanarak parmak bastığı nokta ise, aktarmalı uçuşların giderek Almanya´dan vazgeçerek daha çok dünyanın başka bölgelerine kayması. BDL´e göre Almanya´nın aktarmalı uçuşlardaki payı, yüzde 28´den (2010) yüzde 21´e (2021) düştü.
Almanya ile Asya ve Afrika arasındaki uçak yolculukların hacmi 2010 ile 2019 yılları arasında tam yüzde 73 oranında büyüdüğü halde, bu rotalarda Almanya üzerinden gerçekleştirilen aktarmalı uçuşların hacmi sadece yüzde 15 oranında büyüdü. Bunun nedeni aktarmalı uçuşların içinde İstanbul´un da bulunduğu başka bölgelere kayması. Bu bölgelerdeki büyüme oranı aynı dönem içinde yüzde 115´i buldu.
BDL başkanı Peter Gerber, olayı şu şekilde yorumladı: “Almanya´dan Asya kıtasına ve Afrika´nın doğu ve güney bölgelerine uzanan uçak rotaları Dubai, Abu Dhabi, Doha ve İstanbul gibi yerlerin havalimanlarının devletleri tarafından desteklenmesi sonucunda oralara kaydığı bir gerçek ve böylece piyasaları büyük ölçüde değistiren yeni yapılar ortaya çıktı. Bundan dolayı Avrupalı havacılık şirketleri için ciddi anlamda rekabet dezavantajları meydana geldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.