• BIST 9521.04
  • Altın 2803.099
  • Dolar 33.9343
  • Euro 37.6288
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 24 °C

Havalimanlarında sıvılara 100 ml sınırlaması geliyor

Havalimanlarında sıvılara 100 ml sınırlaması geliyor
Brüksel, yakın zamanda sıvı kaplarının 100 mililitre ile sınırlandırıldığı önceki modele geri dönülmesi çağrısında bulundu.

BRÜKSEL - Son nesil tarayıcılar, yolcuların elektronik cihaz ve sıvıları miktar kısıtlaması olmaksızın taşıyabilmesine olanak sağlıyor, ancak Avrupa Komisyonu bunların güvenilirliğini sorguluyor ve önceki modelin geçici olarak geri getirilmesini istiyor. Eylül ayından itibaren tüm AB havaalanlarında sıvılara 100 ml sınırlaması getirilecek

Havaalanı güvenliğinden geçmek, hava yolculuğu sürecinin yorucu bir parçası olabilir; ancak bazı Avrupa havaalanları, yolcuların bagajlarında istedikleri miktarda elektronik cihaz ve kozmetik eşyasını dışarı çıkarmadan taşıyabilmelerini sağlayan son teknoloji tarayıcıların kurulumu sayesinde bu süreci hızlandırmayı başardı.

Ancak ekipmanın olumlu karşılanmasına rağmen Brüksel, yakın zamanda sıvı kaplarının 100 mililitre ile sınırlandırıldığı önceki modele geri dönülmesi çağrısında bulundu.

ivilara-100-ml-.jpgVERIMLI AMA YETERSIZ

C3 EDSCB teknolojisi olarak adlandırılan bu gelişmiş tarayıcılar, BT taramalarından bagaj içeriğinin yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerini gösteriyor ve her türlü kozmetik, sıvı veya elektronik cihazdaki patlayıcı bileşenleri kolayca tespit edebiliyor.

Yolcuların bu sayede gecikmelere yol açabilecek valizlerini açmalarına veya eşyalarından bazılarını çıkarmalarına gerek kalmıyor, sadece metal dedektöründen geçmeleri yeterli oluyor.

Ancak Komisyonun geçen mayıs ayında Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'na (ECAC) gönderdiği teknik raporda, söz konusu tarayıcıların yazılımlarının 330 mililitreden fazla içeriğe sahip kaplar için güvenilirliğini garanti edemediği belirtiliyordu.

ivilara-100-ml--001.jpgBirmingham Havaalanı'nda 100 ml sıvı sınırıyla ilgili kaos: El bagajınızda neler getirebilirsiniz?

Daha sonra 31 Temmuz'da Brüksel, "belirli teknik sorunlar çözülene kadar" bu C3 patlayıcı tespit sistemlerine "önlem amaçlı" "geçici" kısıtlamalar uygulama kararını duyurdu, dedi bir Komisyon sözcüsü. Ancak sözcü, resmi olarak "Komisyon, bu yeni nesil tarayıcıların kalitesi hakkındaki görüşünü değiştirmedi ve performansları sorgulanmadı" diye ekledi.

C3 modelini kullanan havalimanları, artık nesnelerin içini detaylı bir şekilde gösteremeyen ve dolayısıyla sıvılardaki patlayıcı maddeleri tespit edemeyen geleneksel X-Ray tarayıcısına geri dönmek zorunda kalacak.

ivilara-100-ml--002.jpgHAVAALANLARI IÇIN MALI KAYIPLAR

Havalimanları Konseyi Uluslararası Avrupa (ACI) yaptığı açıklamada, bu yeni tarayıcıların "sekiz kat daha pahalı" olduğunu ve bakım maliyetlerinin "dört kat daha yüksek" olduğunu, bu nedenle yolcu deneyimini iyileştirmek için bu yeni tarayıcılara yatırım yapmış olan havalimanlarının "bu son teknoloji ürünü kullanımın getirdiği faydaların neredeyse hiç gerçekleşmemesi nedeniyle ağır bir şekilde cezalandırılacağını" söyledi.

ACI genel müdürü Olivier Jankovec. “Güvenlik pazarlık konusu değildir, Avrupa havalimanlarının en önemli önceliklerinden biridir. Bu nedenle, tüm havalimanları yeni kısıtlamaya tam olarak uyacaktır. Ancak, bu yeni teknolojiyi erken benimseyen havalimanları hem operasyonel hem de finansal olarak ağır bir şekilde cezalandırılıyor,” dedi

Biyometrik biniş: Dünyanın ilk belge gerektirmeyen havalimanının 2025'te hizmete girmesi planlanıyor

"Şimdi kullanımına önemli kısıtlamalar getirme kararı, sektörün havacılık güvenlik ekipmanları için mevcut AB sertifikasyon sistemine olan güvenini sorgulatıyor" diye ekledi.

Belçika'daki Zaventem havaalanında Euronews tarafından röportaj yapılan yolcuların çoğu, sıvılarla seyahat etmemeye ve elektronik cihazlarını evde bırakmaya alışkın olduklarını, bu nedenle düzenlemelerdeki bu değişikliğin onları çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Ancak, bir havaalanında yüksek teknolojili C3 tarayıcıları veya gelişmiş vücut tarayıcılarıyla karşılaşanlar, biniş kapılarına erişim kolaylığında temel bir fark fark ettiler.

Bununla birlikte, havaalanı personeli ve yolcular arasında yanıt hemfikirdir: herkes tatiline mümkün olduğunca erken ve mümkün olduğunca kolay bir şekilde başlamak ister. Bu amaçla, tatilini eylül ayında ertelemeye karar verenler, havaalanı kontrol noktasında daha fazla boş zaman harcamak istemiyorlarsa güneş kremi ve güzellik ürünlerinin 100 mililitreden fazla yer kaplamadığından emin olmalıdır.

Bu haber toplam 1111 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.