Aslında havacılık sektörümüzün sorunları varken ve de çözüm beklerken benim böyle bir yazı yazmam çok da gerekli olmayabilirdi. Ama, bu ülkede Meclis Başkanlığı yapan, halen de Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Bülent Arınç, durup dururken ortaya böyle bir laf atmasaydı, böyle bir şey demeseydi ben de bu yazıyı yazmayacaktım. Nereden çıktı, neden icabetti bilmiyorum. Arınç, yıllardan beri hiç kimsenin itiraz etmediği bir konuyu gündeme getirerek "Esenboğa Havalimanı'na Turgut Özal adı verebiliriz" dedi. Turgut Özal sağ olsaydı, bence "Bırakın bu boş işlerle uğraşmayı " derdi. Çünkü bana göre şu anda ülkenin gündeminde böyle bir konu yok ve olmasını da gerektiren bir durum yok. Yani Esenboğa Havalimanı derken hiç birimiz rahatsız olmuyoruz. Alışmışız ve yıllardan beri bu isim orada öylece duruyor. Esenboğa'nın Timur'un komutanlarından biri olduğu söylenir. Ondan mülhem, bu bölgeye de Esenboğa demişler.
Konunun bir başka boyutu var ki, biz bu işte ifrata kaçıyoruz. Yani , yeni Türkçe ile söylersek abartıyoruz. Dağa taşa, sokağa, bağa bostana tarihi şahsiyetlerin ve devlet büyüklerinin adını vermekte üstümüze yok. Vermeyelim demiyorum, verelim ama işi yüzümüze gözümüze bulaştırmayalım. Bakınız ülkemizde halen bir tane Atatürk adını taşıyan havalimanı vardır. Oraya da bu isim ihtilal sonrası verilmiştir. Yine ayrıca İzmir'deki tesislere eski başbakan Adnan Menderes'in adını vererek bir iade-i itibar sağlamışız sanki. Bundan da önce Vanlılar hemşehrileri olan eski Başbakan Ferit Melen'in adının kentin havalimanına verilmesini istemiş ve bu da kabul görmüş. Bir de tabii, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı var. Bu da Demirel'in hem başbakan, hem de cumhurbaşkanı olmasından kaynaklanmıştır. Eğer böyle bakarsak Turgut Özal da hem başbakanlık, hem de cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Doğal olarak onun da adını bir havalimanına vermek doğru olur diye düşünenler olabilir. Fakat bu iş bugüne kadar neden yapılmamıştır. Demirel hayattadır ve adı de doğduğu kentin havalimanına verilmiştir. Peki, Özal hayattayken veya öldükten sonra neden doğum yeri olan Malatya Havaalanı'na adı verilmedi diye sormak lazım. Özal'ın Ankara ile hiç bir bağı yok. Bana göre Turgut Özal'ın adı bir yere verilecekse bu Malatya'dan başkası olmamalı. Malatya derken, yine aklıma hem başbakan hem de Cumhurbaşkanlığı yapan İsmet İnönü geliyor. Neden peki, İsmet İnönü'nün adı bir havalimanına verilmedi. Demek ki olabiliyor böyle durumlar. Yani bütün cumhurbaşkanlarının ve bütün başbakanların adı bir yere verilecek diye bir kural yok. Adana'ya da Şakirpaşa Havalimanı demişiz, ama ben dahil bir çok kişi Şakirpaşa'nın bir sadrazam olduğunu bilmiyoruz. Pendik - Kurtköy'de yapılan havalimanına ise doğru bir seçimle ilk Türk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'in adını vermişiz. Ne de iyi etmişiz. Bir de güzel bir örnek olarak KKTC'deki Lefkoşa Havalimanı'na Şehit Teğmen Mustafa Ercan'ın anısına ithafen Ercan Havalimanı dememizdir. Bu da çok doğru bir seçim. Bunun dışında bütün havalimanlarına bir isim vermeye kalmak zorlama bir gayret olur.
Havalimanlarına ve havameydanlarına çoğunlukla bulundukları kentlerin adı verilir. Dünyada da bu böyledir. Ama istisnalar oralarda da vardır. Örneğin, New York'taki havalimanına Amerika'nın eski Devlet Başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin adı verilmiştir. Yine Paris'teki ilk havalimanına eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle'ün adı verilmiştir. Belki bizim bilmediğimiz başka örnekler de vardır. Ama bunu zorlamamak lazım.
Bir başka tartışılması gereken ise havalimanlarına neden hep politikacıların adının konulduğudur. Onlar ülkeye diğer insanlardan daha mı fazla hizmet ediyorlar. Veya onlar ülkenin adını başkalarından daha mı fazla duyuruyorlar. Yani şimdi dünyaca ünlü bir yazarımızın adını bir havalimanına veremezmiyiz? Mimar Sinan, Mevlana gibi çağlara damga vurmuş isimleri neden bir kenara koyuyoruz. Neden onların adlarını koymuyoruz bu tesislere. Örneğin Nazım Hikmet'in, Yaşar Kemal'ın veya Nobel alan Orhan Pamuk'un adını acaba hiç düşündük mü? Sonra ne bileyim, sporda dünyaca ünlü haltercimiz Naim Süleymanoğlu var. Time Dergisi'en kapak olan üçüncü Türk'tür kendisi. Neden onu adını veremedik bir yere. Neden hakkını teslim etmedik onun? Ve dahası ilk Türk havacılarının adları neden yok hiç bir yerde. Onları da unutmayalım diyorum.
Kaldı ki, bu konular politikacılar tarafından değil, bizzat halk tarafından düşünülmeli. Yani bir kentin havalimanına isim aranıyorsa, bunu o kentin halkına sormak lazım. Bir oylama yaparsınız ve en çok benimsenen isim o havalimanına verilir. Böylece kimseyi de küstürmemiş olursunuz.
Bülent Arınç'ın aklına Turgut Özal'dan başkası neden gelmedi. Oysa bilgili ve kültürlü bir adamdır. Başka isimleri de düşünebilirdi. Yani Özal'ı sevenlere jest yapıp, onların sempatisini kazanmak mi ister kendileri. Bilmelidirler ki bu gibi popülist yaklaşımlar artık oy getirmez.
- 19:00 - Atina'daki en iyi restoranlar
- 18:00 - Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
- 17:00 - Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
- 15:00 - Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
- 14:00 - Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
- 13:00 - Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
- 12:00 - Paris ve Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
- 11:00 - Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
- 10:00 - Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
- 09:00 - Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği
- 22:00 - 21 Aralık, yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür
- 21:30 - Esad Ailesinin Viyana’da 20 milyon Euro’luk oteli iddias
- 21:00 - Antalya'da Yılbaşı Festivali Cam Piramitte başladı
- 20:00 - Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Marmaray'da rekor kırdık
- 19:00 - Hollanda’dan en katı iltica önlemi devreye giriyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.