ADANA- 2018 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, depreme dayanıklı toplam 100 bin yatak hizmete girmiş olacak. Tıbbi teknolojileri de yenilenen hastaneler 5 yıldızlı otel konforuna kavuşuyor.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Dr. Fuat Kantarcı, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde yeniden yapılan ve dönüşümü sağlanan 100 bin yatağın, 2018 yılı içinde hizmete açılacağını söyledi. Cumhuriyet tarihinin sağlık alanındaki en önemli projelerinden biri olan Şehir Hastaneleri Projesinin hızla ilerlediğini belirten Dr. Kantarcı, Mersin Şehir Hastanesi’nin 2016 yılı Mayıs ayında hasta kabul etmeye başlayacağı bilgisin verdi. Dr. Kantarcı, Mersin’i Adana Şehir Hastanesi’nin izleyeceğini bildirdi.
HEPSİ DEPREME DAYANIKLI OLDU
Eski ve köklü Sağlık Bakanlığı hastanelerinin gerek alt yapı ve gerekse bina kalitesi açısından şu anda ihtiyacı tam olarak karşılayamadığına dikkat çeken Dr. Kantarcı, bu hastanelerin önemli bir kısmının yenilendiğini ve şu ana kadar 50 bin yatağın dönüştürüldüğünü söyledi. Dr. Kantarcı, “Dönüştürmekten kastımız ya yeniden yapmak ya da eski hastaneleri yenilemektir. Bu hastanelerde hasta odalarını 1-2 kişilik, klima ile iklimlendirilmiş, her türlü konforu olan 5 yıldızlı otel odasına dönüştürüyoruz. Bu sırada hastanelerin alt yapısını ve ameliyathanelerini de en son teknoloji ile donatıyoruz. Şu anda yürüttüğümüz proje kapsamındaki hastanelerin 1. ve 2. deprem kuşağında olanlarının tamamı izolatörlüdür. Belki de dünyadaki en büyük deprem izolatörü programını yürüten kurum Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’dür. Örneğin İkitelli Şehir Hastanesi’nde 140 bin metre kare üzerinde işleyecek izolatör projesi ile ilgili çalışıyoruz. Dünyada bu kadar kompleks sismik sistem yok. 2018 sonunda Sağlık Bakanlığı’nın tüm yatakları bu dönüşüm programı dâhilinde yenilenmiş, yeniden yapılanmış ve depreme dayanıklı hale gelmiş olacak. 2023 sürecinde de idamesi ve nüfusa göre artışı gerçekleştirilecek” dedi.
İSTANBUL’DAKİ TARİHÎ HASTANELERE GENÇLİK AŞISI
İstanbul’un Şişli Etfal, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma, Göztepe Eğitim ve Araştırma, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi tarihî ve dev hastaneleri de âdeta yeniden yapılıyor. Şişli Etfal Hastanesi’nin Seyrantepe’de yapılmakta olan binasının 8-10 ay içinde tamamlanacağını söyleyen Dr. Kantarcı, “600 yataklı olması planlanan Şişli Etfal Hastanesi’nin yüzde 70’i tamamlandı. Yanına ek olarak 200 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi de yapılıyor. Bunun yanında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenmesi devam ediyor. Deprem izolatörlü yaklaşık 1000 yataklı hastane haline geliyor. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi de yenilenerek depreme dayanıklı hale getiriliyor” dedi.
İLK ŞEHİR HASTANESİ MAYıS 2016’DA AÇıLıYOR
Türkiye çapında 30 ildeki 34 şehir hastanesinin tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. 18 şehir hastanesinin sözleşmesi imzalanırken, 7 projenin finansal kapanış töreni gerçekleştirildi. İlk şehir hastanesinin önümüzdeki yılın Mayıs ayında Mersin’de sağlık hizmeti sunumuna başlayacağını söyleyen Dr. Fuat Kantarcı, “Hemen ardından Adana Şehir Hastanesi hizmete açılacak. Şehir Hastaneleri’nin en büyüğü Ankara Etlik ve Bilkent Hastaneleri. Herbiri 3700 yatak kapasiteli ve günde 100 bin insanın giriş çıkış yapabileceği potansiyele sahip” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En büyük hayalim” diye tarif ettiği Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin projelendirmesi çalışmaları ise devam ediyor. Dr. Fuat Kantarcı bütün bu çalışmaların 45 milyar TL’ye mal olacağını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.