ANTALYA -Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, Anadolu'nun değişik bölgelerinden getirilen ve eski bir görünüme kavuşturulmaları için tarlalara serilerek güneş altında bekletilen halılar ilginç görüntü oluşturuyor.
İstanbul başta olmak üzere Kars, Balıkesir, Malatya, Konya gibi Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan halı ve kilimler kamyonlarla Antalya'ya getiriliyor. Döşemealtı'ndaki tesislere getirilen halı ve kilimler burada yıkanıyor ve kuramaya bırakılıyor. Kuruyan halı ve kilimler tarlalarda aylar süren beklemeye bırakılıyor. Antalya'nın yakıcı güneşinin altında 2-2,5 ay bekleyen halı ve kilimler eski bir görünüme kavuştuktan sonra toplanıyor. Toz kazanlarının içine konularak günlerce üzerinde biriken kirlerden arındırılıyor. Ardından katlanarak depoya kaldırılıyor ve nereden geldiyse oraya gönderiliyor.
ÇİFTÇİYE HASATTAN SONRA EK İŞ
Döşemealtı ilçesinde tarlalarındaki ürünleri hasat eden çiftçiler de yaz aylarında tarlalarında Türkiye'nin dört bir yanından gelen halıları eskiterek kendilerine ikinci bir iş imkanı sağlıyor. Yaz aylarında Döşemealtı ilçesine bağlı Killik, Karataş, Ahırtaş, Karaveliler, Camili, Ekşili, Ilıca, Dereli, Kovanlık, Kevse, Selimiye köyleri başta olmak üzere birçok köydeki tarla ve bahçeler, serilen halı ve kilimlerle doluyor. Her yıl yaklaşık 20 ila 25 bin halı ve kilimin güneş altında eskitildiği Döşemealtı'nın tercih edilmesinin nedeni ise ilçedeki nem oranının düşük olması.
PASTEL TONLARA ULAŞINCAYA KADAR BEKLETİLİYOR
Halıların pastel tonlarına ulaşıncaya kadar güneş altında eskitildiğini anlatan tarla sahibi işletme sahibi Mustafa Bıçakçı, "Halılar İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinden geliyor. Buradaki halılar tamamen el dokumadır. Halının içerisindeki tozunu çırpıyoruz. Sonra yıkama işlemini yapıyoruz. Tamamen kirden arınma işleminden sonra böyle güneşin altında kurumaya bırakıyoruz. İşlem bittikten sonra müşterilerimize gönderiyoruz" dedi.
Halıların çalınmaması için geceleri silahlı nöbetçilerin beklediğini söyleyen Bıçakça, "Yıl içerisinde yaklaşık 20 ile 25 bin arası halı işliyoruz. Fakat şu an tarlalarda 8 bin 500 halı ve kilim var" dedi.
Tarlasını hasat ettikten sonra halı kurutulması için kiraya vererek para kazandığını belirten çiftçi Ramazan Avaz ise, yaz döneminde 2-3 ay boyunca halı eskitildiğini söyleyerek, "Her yıl 2-3 ay halı ve kilim sergisi açarak eskitme işlemi yapıyoruz. İki yüzünü eskittikten sonra yıkamaya gidiyor. Tozu alınıyor. Ondan sonra da müşterilere geri gidiyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.