• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 23 °C

Hafta sonu sokak yasağı geri geldi

Hafta sonu sokak yasağı geri geldi
Türkiye’nin tamamında her gün 21:00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı olacak. Ramazan boyunca tüm Türkiye’de hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması olacak.

ANKARA - Erdoğan, yeni risk haritası doğrultusunda koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Buna göre; Türkiye’nin tamamında her gün 21:00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı olacak. Kırmızı kategorideki illerde cumartesi ve pazar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ramazan boyunca tüm Türkiye’de hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle Kabine toplantısında alınan yeni tedbirleri açıkladı. Yaklaşık 3,5 saat süren Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

HERKESİN POLİSİ VİCDANI: Ülkemizi bir an önce salgının yol açtığı cendereden kurtarabilmenin yolu kurallara hassasiyetle riayet ederek, salgını tehdit olmaktan çıkarmaktan geçiyor. Her konuda olduğu gibi, ama özellikle salgının tedbirleri hususunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak mecburiyetindedir.

BELİRGİN ŞEKİLDE AZALDI: Vatandaşlarımızı bir defa daha ‘tamam’ diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına sıkı sıkıya riayet etmeye davet ediyorum. Son bir yıldır her kabine toplantımızda olduğu gibi bugün de salgın ile ilgili tüm gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirdik. Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyon rakamına ulaşmamızın etkilerini sahada görmeye başladık. Bu sayede ileri yaş gruplarının vaka, hasta ve yoğun bakım rakamları içindeki oranları belirgin şekilde azaldı.

 

58 ŞEHİR KIRMIZI: Genel olarak her ne kadar vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hastası oranları aynı düzeyde yükselmiyor. Buna rağmen vaka ve hasta, bunun yanında vefat sayılarının artması bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır. İllerimizi vaka, hasta, vefat, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olarak belirleyerek renklere ayırmıştık. Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80’ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır.

HAFTA SONU KISITLAMASI: Elimizdeki veriler ve yaptığımız değerlendirmeler ışığında şu hususları milletimizle bugün paylaşma kararı aldık. Türkiye’nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21 ve sabah 5 olarak haftanın her günü devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde sadece Pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması artık Cumartesi ve Pazar günü olarak sürecektir.

 

RESTORAN VE KAFELER: Buna karşılık lokanta ve kafe gibi işletmeler, renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecektir.

RAMAZAN’DA FEDAKARLIK YAPACAĞIZ: Ramazan ayında ise hep birlikte biraz fedakarlık yapacağız. Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır. Yine Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecektir.

İLAVE DESTEK VE 1500 LİRA: Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta pirimi desteğinden yararlanmayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın pirim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız. Vatandaşlarımızdan bayramla birlikte her alanda özgürlüğümüzü gönlümüzce yaşayacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşmak için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirmeye davet ediyorum

 

‘Yeni anayasa için her görüşe açığız’

2023’E VARMADAN: Türkiye için tarihi öneme sahip yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en geniş uzlaşmayla yürümesi ve ortaya çıkan metnin de 84 milyonu kucaklaması şarttır. Ülkemizin 2053 vizyonunun omurgasını oluşturacağını düşündüğümüz yeni anayasa için her türlü görüşe ve teklife açığız. Cumhur İttifakı olarak Türkiye’yi ve kendimizi bu hayırlı dönemde daha iyi hazırlamak için her zamankinden çok daha çalışacağımıza biz inandık. İnşallah 2023’e varmadan bu başarıya ulaşacağımıza da inanıyoruz ve yeni anayasamızla bunu taçlandıracağız.

VATANDAŞA ÇAĞRI: Vatandaşlarımıza evlerinde tuttukları ve milli servetimiz olan altınları ve dövizleri finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomimize kazandırmaları çağrımı tekrarlamak istiyorum

Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.