Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Avrupa ve Almanya'da yaşayan gurbetçiler ile Hint, Pakistan ve Arap ülke vatandaşları Manavgat'ta sabit ve seyyar turistik pazarlardan alışveriş yaparken pazarlıkta esnafı çileden çıkarıyor. Manavgat'ta yaklaşık 20 bin esnaf bulunuyor. Esnafın turistle sağlıklı iletişim kurma ve güvenli alışveriş yapmada 8 yıl önce Manavgat Sanayi ve Ticaret Odası(MATSO), Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası(MESO) , Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası, Manavgat Bakkal ve Büfeciler Odası, Manavgat Belediye ve Manavgat Kaymakamlığı Turizm Komisyonu Kurulu Kararı ile turistlere etiketsiz ürün satışı yasaklanmıştı.
Manavgat Turistik Esnaf Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Cafer Dumlupınar, orjinal Alman ve Avrupalı turistler alışverişi ürün üzerinde bulunan etiket fiyatı üzerinden yapmasına karşı Almanya ve Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, Hint, Pakistan, Bangladeş, Srilanka, Irak, İran, Afganistan ve Balkan ülkelerinde yaşayanların ise pazarlık yapmadan alışveriş yapmadığını söyledi.
Cafer Dumlupınar,'' Almanya ve Avrupa ülkelerinde yaşayan farklı milletlerin ürün satışında esnaf çok zorlanıyor. Dükkan içindeki orjinal ürüne dalga geçer gibi dörtte bir fiyat veriyor. Birde turistik pazarlarda aynı ürünü arkadaşım şu fiyata aldı diye diretiyor. Arkadaşın o fiyata o ürünü aldı ise sende git al deyince alınganlık gösteriyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi Türkler ile Araplar ve Balkan ülke vatandaşlarının yüzde 70'i Euro'yu döviz bürosunda bozdurduktan sonra alışveriş yapıyor. 1, 2 ve 5 Euro için yarım saat pazarlık yapıyorlar" dedi.
TURİZMDE HANUTÇULUK KILIF DEĞİŞTİRDİ
30 yıldır turizm sektörü içinde olduğunu söyleyen Saadet Partisi Manavgat İlçe Başkanı İlhami Demiral , turist havaalanına geldikten sonra bazı seyahat acenteleri rehberlerinin esnafın yüksek fiyattan ürün sattığı yalanını söyleyerek uyarda bulunması turisti alışveriş yapmada ikilem içinde bıraktığını kaydetti. İlhami Demiral, '' Artık hanutçuluk kılıf değiştirdi. Günümüzde hanutçuluğun alasını turist rehberleri ve acenteler yapıyor. Büyük halı, deri ve derin ürünleri mamülü mağazalar, gümüş, takı, değerli ziynet, altın ve pırlanta satan showroomlar rehberlere ve seyahat acen tellerine turistleri firmalara kat yaptığı alışverişten sende komisyonunu al oldu hanutçuluğun ismi artık. '' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.