• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 18 °C

Günay: Turizme 2 yasa geliyor

Günay: Turizme 2 yasa geliyor
Günay: Turizmde 1618 Sayılı Kanunu’nun yanına, Türkiye Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Kanunu ile Rehberler Birliği Kanunu’nun hazırlandığını söyledi
ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM

İSTANBUL- Türkiye Otelciler Federasyonu- TÜROFED"in basınla İstanbul buluşması Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan ve İstanbul İl Müdürü Prof. Ahmet Emre Bilgili"ın katılımıyla Point Barbaros Oteli"nde yapıldı.
TÜROFED Başka8nı Ahmet Barut"un konuşmasında melselk birliği yasasını istemesi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde meslek birliğini oluşturmak için 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu"nun yanına, Türkiye Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Kanunu ile Rehberler Birliği Kanunu"nun hazırlandığını söyledi.





Buluşmada; TÜROFED ve Akbank işbirliğiyle hazırlanan “TÜROFED Turizm Raporu”nun ikincisi açıklandı. Turizm sektörü ile ilgili güncel gelişmeler hakkında açıklamaların yapıldığı toplantıya; TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Kürsüde TÜROFED"den Başkan Ahmet Barut, Başkan Yardımcısı Seçim Aydın, Genel sekreter Gürel Aydın yer aldı.



TURİZMDE MESLEK BİRLİĞİ İÇİN İKİ YASA DAHA GELİYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde meslek birliğini oluşturmak için 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu"nun yanına, Türkiye Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Kanunu ile Rehberler Birliği Kanunu"nun hazırlandığını söyledi.



Günay konuşmasını şöyle sürdürdü.
Türofed Akbankla işbirliği içinde güzel bir kurumsallık gerçekleştirdi. Bu rapordan hepimiz faydalanacağız. 2009"u yüzde 3 artışla tamamladık. Dünya bu global fırtınadan kurtuluyor Dünya ortalamasının üzerinde yüzde 6 civarında artışla seyrediyoruz. Gelirimizde artıyor. Yüzde 1.5 artış var. Sayı artırmak olduğu kadar elde edilen gelirde artırmaya çalışmamız ilkemizdir. Sürdürülebilir turizm yksek gelirle iç içedir. İstihdamda yüzde 8, çalışanlarda yüzde 3 pay taşıyor. Gençlerin ve kadınların iş bulmasına katkıda bulunuyor. Sanayiden farklı olarak gelir getirici değil dönüştürücü ve toplumsal gelişmeyi ileriye taşıyan sektördür. Toplumu dünyaya açan bir sektördür. Aynı zamanda barış projesidir. Türkiye"nin barış, dostluk kardeşlik ülkesi olmasında turizmin payı büyüktür.
Yatırım açısından Anadolu büyük pay taşıyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu önemli gelişmeler başladı. Hedefimiz turizmi mevsim olarak uzatmak ve Anadolu sathına yaymaktır. Sektörde dernektençıkıp işin taşıdığı özelliğe uygun kurumsallaşmaya ihtiyaç vardı. Yasa ile belirlenmiş bir statü yoktu. Turizm İşletmeleri ve yatırımcılarını bir meslek birliği altında toplamaya çalışıyoruz. Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Birliği kurmak için kanun tasarısı hazırladık. Bakanlar kuruluna sunacağız. Bakanlar kurulundan geçtikten sonra TBMM gündemine girecektir.
hem de Rehberler Birliği Yasası"nın TBBM gündemine sunacağız. Buna göre 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu kalıyor. Yanına Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Birliği Kanunu ve Rehberler Kanunu çıkarılıyor."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Türkiye Otelciler Federasyonu ve Akbank"ın ortaklaşa hazırladığı "Turizm Raporu"nda İstanbul"un Avrupa Kültür Başkenti olmasına rağmen bölgeye gelen ziyaretçi sayısının geçen yılın ocak-temmuz dönemine göre yüzde 6.4 oranında azaldığına ilişkin rakamlarına şaşırdı.

Bakan Günay, “Bu durum bana biraz tartışmalı geldi. Eskiden Anadolu"ya ulaşım imkânları kısıtlı olduğundan turistler İstanbul"a geliyor ve gümrük çıkışları buradan yapılıyordu. Bence gümrük çıkışıyla ilgili bir hesaplama sorunu var. İstanbul"da otellerimiz tam dolu olarak çalışıyor. Biz kültür başkenti çalışmalarına diğer ülkelerden daha fazla pay ayırdık. 2011"de 30 milyon turist, 25-30 milyar dolar gelir bekliyoruz” dedi.




2011"DE MESLEK YASASININ ÇIKMASINI UMUYORUZ

Toplantının açış konuşmasını yapan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, yatırımların teşvik edilmesinin yatırımcıyı cesaretlendirdiğini ve Türkiye"nin yeni döneme girdiğini belirterek Meslek Birliği Yasası"nın bir an önce çıkarılarak sektörün mevcut gücünün resmiyet kazanmasının sağlanmasını isteyerek “2100"de bu yasanın çıkacağını umut ediyoruz” dedi.
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizmde Anadolu"nun hızla geliştiğini belirterek, “Türkiye"de otel yatırımları daha önce Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir gibi illerde yoğulaşırken son dönemde bu eğilim hem yatırım hem isşletme olarak iç bölgelere Anadolu"ya kaydı” dedi. 3 ve 4 yıldızlı otellerin sayısının da arttığını söyleyen Barut, bunun özellikle iş turizmi için önemli olduğunu söyledi. Barut, ayrıca Suriye, Lübnan gibi ülkelerle vizenin kalmasının ardından iki taraflı turist gelişlerinin arttığını vurguladı.



VİZE KOLAYLIĞI VE YATIRIM TEŞVİKLERİ

Ahmet Barut konuşmasını şöyle sürdürdü: “Suriye, Lübnan gibi ülkelere vizenin kalkmasıyla turist gelişi artmış. Bölgelere verilen teşviklerle yatırımlar Anadolu"ya yayılmaya başlamıştır. Sadece bu iki gelişme bile Türkiye ekonomisi, istihdamı, bölgesel gelişmişliği için ne kadar hayati olduğunu gösteriyor” dedi.
Raporda özetle şu bilgiler yer aldığını söyleyen Barut şöyle devam etti “Konaklama sektörünün yıllarca beklediği Meslek Birliği Yasası geliyor. Konaklama sektörünün var olan mevcut gücünün resmiyet kazanmasını sağlayacaktır. Kaynak yaratma kabiliyeti olan yasa, sektörde eksikliği hissedilen, bölgesel tanıtım, PR, mesleki disiplin, denetim gibi konuların aşılmasına katkı sağlayacaktır.”



AŞÇILARIN MAAŞI GENEL MÜDÜRLERLE YARIŞIYOR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), hazırladığı raporda Türkiye"de 5 yıldızlı otellerde çalışan aşçıların 5-7 bin TL arasında değişen maaşlarla çalıştıklarını bu rakamlarla genel müdürlerle yarıştıklarını ortaya koydu.
Raporda turizmde Anadolu illerinde hızlı bir gelişmenin yaşandığı söylendi. TÜROFED, Akbank ile hazırladığı 2010 turizm yılı 3 çeyrek verilerini kapsayan turizm raporunu yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın da katıldığı toplantıyla duyurulan rapor, ağırlıklı olarak turizm-istihdam ilişkisini kapsıyor. Raporda, “Son 10 yılda sanayide istihdam azalırken sadece konaklama sektöründe yüzde 50 artmıştır. Her yeni turist yeni istihdam. Sanayide çalışan sayısı azalırken, istihdamı artık turizm yaratıyor. Daha önce sanayinin yarattığı istihdam turizme kayıyor” denildi.

Nitelikli maaş
Turizm sektörünün bütün ülkelerde istihdamı artırdığı ancak bu alanda çalışan sayısının hızla arttığı iki ülkenin Türkiye ve İspanya olduğu kaydedildi. Raporda, nitelikli çalışanlara ödenen ücretlerin diğer sektörlere göre daha fazla olduğu belirtilerek, “Aşçı gibi özel yetenek gerektiren nitelikli personel ücret bakımından genel müdürlerden sonra en yükek ücreti alıyorlar. Yer yer onlarında önüne de geçebiliyor” vurgusu yapıldı.

Ortadoğu doldurdu
Yılın ilk 7 aylık döneminde Türkiye"ye gelen ziyaretçi sayısında en yüksek artışın Antalaya"da olduğu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12"lik artış sağlandığı belirtildi. Antalya"yı İstanbul, Muğla, İzmir ve Kuşadası izliyor. Temmuz ayında gelen yabancı turist sayısında düşüş yaşandığı da ifade edilerek, “Almanya, Hollanda ve İsrail gibi ülkerde düşüş yaşanırken, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler bu düşüşü telafi etti” denildi.
Toplantıda 2010 turizm yılı 3. çeyrek verilerine kapsayan Türofed turizm Raporu dağıtıldı. Raporda yer alan bilgiler ise şöyle: 2010"un ilk ayında toplam 171 proje Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvike bağlandı. Antalya, İstanbul, Muğla gibi illerde toplam yatırım öngörülen proje sayı 30 iken gerisini ikişer üçer proje ile Edirne"den Van"a, Sinop"tan Isparta"ya Maraş"a kadar farklı iller oluşturdu. Bu yatırımlar turizmin tüm Anadolu"ya yayılacağı inancımızı pekiştirdi.
Raporda en az maliyetle en hızlı istihdamı turizm yarattığı belirtilerek, yaz aylarında işsizlik oranını düştüğünü ve bu düşüşe en büyük katkıyı turizm sektörünün yaptığı bildirildi. Türkiye"de bir kişiye iş alanı açabilmek için ortalama 189 bin TL yatırım yapılması gerektiği, bu rakamın turizm yatırımlarında 148 bin TL"dir. Bu rakam sağlık sektöründe 180, çimentoda 257, kimya sanayinde 308 bin8 TL"dir.
Oteller istihdamın lokomotifi. Sektörel el değiştirmeler azaldı. Ziyaretçi girişinde doğu-batı dengesi değişiyor. Yatırımda tesis yeri ve türü tercihi değişiyor denildi.

RAPORDA DAHA NELER VAR?

 

Rapora göre, otel ve lokantalarda istihdam edilen 1 milyon 66 bin kişinin 351 bini konaklama tesislerinde çalışıyor. Konaklama tesislerinde en yoğun aylarda çalışan sigortalı sayısı 200 binlere yaklaşıyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, otel ve lokantalarda çalışanların yüzde 72.4'ünü ücretli, maaşlı veya gündelikçi olarak çalışanlar oluşturuyor. Turizm sektöründe çalışanların yüzde 12'si işverenler, yüzde 10'u kendi hesabına çalışanlar.

 

Yılda ortalama 20 bin yatak kapasitesi içeren yeni konaklama tesislerinin hizmete girmesi, yatırım işletme ve diğer alanların yanı sıra ücretleri de etkiledi. Özellikle nitelik gerektiren alanlarda çalışan kalifiye elemanlara ödenen ücretler, farklı sektörlere göre ortalamanın üzerinde bir seyir izliyor.

 

5 yıldızlı otellerde, aralarında aşçı gibi özel yetenek gerektiren nitelikli personel, genel müdürden sonra en yüksek ücreti alıyor.

 

Antalya'nın kıyı bölgesindeki 5 yıldızlı otellerde aşçıbaşı olarak çalışanların ortalama ücretleri, 5 ila 7 bin lira arasında değişirken, aynı tesislerde genel müdür yardımcılarının ortalama ücreti 5-6 bin lirada kaldı.

 

Rapor, mevsimsel çalışmanın en yüksek olduğu sektörün turizm olduğunu ortaya koydu.

 

-ANTALYA'YA GELENLERİN ORANI YÜZDE 12,5 ARTTI-

 

Yılın ilk 7 ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin turistik bölgelere göre dağılımına bakıldığında en yüksek artış Antalya'da oldu. Yılın ilk 7 ayında Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 arttı. Antalya'yı İstanbul, Muğla, İzmir ve Kuşadası izledi.

 

Raporda, ''2010 yılına Avrupa Kültür Başkenti olarak girmek İstanbul'a yaramadı. İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısı azaldı'' tespitinde bulunuldu.

 

Türkiye'ye yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yıla göre yüzde 9 artarken, İstanbul'a gelenlerin sayısı yüzde 6,4 azaldı. İstanbul'a gelenlerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında, Avrupa ülkelerinden gelenlerin sayısında azalma, Orta Doğu ülkelerinden gelenlerin sayısında artış olduğu dikkati çekiyor.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi verilerine göre, ocak-ağustos döneminde havaalanları ve havalimanlarından iç ve dış hatta toplam 68 milyon 483 bin 22 yolcu hizmet aldı.

 

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yılın 7 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 6,6 artarak, 15 milyon 929 bin 702 oldu. Temmuz ayında, girişler hız kesti. Başta Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa ve İsrail gibi pazarlar olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında gerileme yaşandı. İngiltere, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkelerinden gelenlerdeki artış ise bu düşüşü telafi etti.

 

-GURBETÇİLER, YABANCI ZİYARETÇİLERİN 2 KATI HARCIYOR-

 

TÜİK'in verileri, yurt dışından gelen yurttaşların, yabancı ziyaretçilerin iki katı para harcadığını ortaya koydu. Buna göre, yabancıların Türkiye'de kişi başı yaptıkları ortalama harcama 503 dolarken, yurt dışında ikamet eden yurttaşların Türkiye'de iken kişi başı ortalama harcaması 1015 dolar oldu.

 

Rapora göre, uzun yıllar 5 yıldızlı ve çeşitli kompleksleri içeren büyük yatırımların hakimiyetinde geçen hızlı yatırım süreci, son 4-5 yılda yerini orta ve küçük ölçekli yatırımlara bıraktı.

 

Daha önce, ağırlıklı olarak 5 ilde yoğunlaşan yeni otel yatırımları son dönemde Türkiye geneline yayılmaya başlandı.

 

2003 yılında teşvik belgesine bağlanan komple yeni tesis yapımını öngören yeni yatırım projelerinin yüzde 76'sı Antalya, Muğla, İzmir, Aydın ve İstanbul''dan oluşan 5 ilde gerçekleşiyordu. 2010 yılının ilk 6 ayı itibariyle Hazine Müsteşarlığınca teşvik belgesine bağlanan konaklama tesisi amaçlı teşvik bölgeleri içinde bu grubu oluşturan iller yüzde 40'ın altına geriledi.

 

Anadolu'nun çeşitli kentlerinin turizme yönelik toplam teşviklerden aldıkları pay, yüzde 23'ten yüzde 68'e çıktı.





AKBANK ENERJİ DOSTU KREDİ SUNUYOR

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli turizm sektörüne verdikleri desteğin artarak devam ettiğini belirterek Türofed ile işbirliği kurarak Turizm Raporu"nu yayınladıklarını ve müşterilerinin heyecanla beklediğini söyledi. Nisan, Mayıs, Haziran aylarından oluşan raporda turizm gelirinin yüzde 7.4 artarak 4.6 milyar dolar olduğunu söyledi. Ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 8.2 oranında arttığını ve ziyaretçi sayısının 8.4 milyon olduğunu belirten Besli şöyle devam etti:
”TÜİK verilerine göre turizmde konaklama sektörünün 54 sektör ile mal ve hizmet alışverişinde bulunuyor. Bu özelliği ile harcama kesiminin lokomotifi turizmdir. Sektördeki büyüme ve gelişmelere katkıda bulunmak için Turizme Destek Paketi"ni hazırladık. BM Dünya Turizm Örgütü"nün açıklamalarına göre turizm global sera emisyonlarına direkt olarak yüzde 5 katkı yapıyor. Dolaylı faaliyetlere bakılırsa turizm sektörü yüzde 14"e varan CO2 emisyonu yapıyor. Turizm sektörü bu konumuyla atmosferi kirleten 5. sktör durumundadır. 2035 yılına kadar seyehat sayılarında yüzde 179, geceleme sayılarında yüzde 156, seyahat km miktarında yüzde 222 artış olacağı bu durumda turizm sektörünün yaratacağı CO2 emisyonlarında üç kat artış olacağı görülüyor. Turizm sektörü hızla büyüyen dünya ekonomisinin yarattığı çevre sorunlarından dolayı ciddi tehdit altındadır. Turizmin CO2 emisyonlarının azaltılması için acilen önlemler alması gerekmektedir. Bu noktada Kobi bankacılığı olarak Enerji Dostu Kredi"yi sunuyoruz.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.