• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 12 °C

Günay "Greek" sözüne itiraz etti

Günay "Greek" sözüne itiraz etti
"İstanbullu Rum Ressamlar Topkapı Sarayı"nda adlı serginin açılışı Topkapı Sarayı Has Ahırlar Sergi Salonu'nda açıldı.

İSTANBUL- Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve Yunanistan Başkonsolosluğunun iş birliğiyle hazırlanan "İstanbullu Rum Ressamlar Topkapı Sarayı"nda adlı serginin açılışı Topkapı Sarayı Has Ahırlar Sergi Salonu'nda açıldı. Açılış öncesi konuşma yapan Günay, tercümanın Rum kelimesini İngilizce'ye "Greek" olarak çevirilmesine tepki gösterdi. Günay, "Greek çevirisinin doğru olup olmadığnı sorguladım. Başka bir toplum yada ülkenin ahalisi değil, Rum doğrudan doğruya Osmanlı top Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile birlikte "İstanbullu Rum Ressamlar Topkapı Sarayı"nda adlı serginin açılışını yaptı.Sergide Bartholomeos, dayısı tarafından yapılan dedesinin yağlı boya portresini Bakan Günay'a gösterdi.

rum-ressamlar-sergisi-13.jpg

RUM'A GREEK ÇEVİRİSİNE İTİRAZ

Bakan Günay, konuşması sırasında Rum kelimesinin İngilizceye "Greek" olarak çevrilmesine itiraz etti. Günay, "itirazımı yüksek sesle söylemem gerek" diyerek "Rum terimi Anadolu'daki Hristiyan inancına sahip olan yerli halkı anlatır bizim kültürümüzde. Greek çevirisinin doğru olup olmadığnı sorguladım. Başka bir toplum yada ülkenin ahalisi değil, Rum doğrudan doğruya Osmanlı topraklarında yaşayan yerli Anadolu halkıdır. Yani bizden ayrı bir parça değil, bizim kültürümüzden birisidir" şeklinde konuştu.
Açılışta konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos ise, " Bu akşam tarihi mekanda sayın bakanımızla birlikte bu sergiyi açmak bizim için bir sevinç ve onur meselesidir. Rum ressamların eserleri bu memleketin Türkiye'nin kültürünün bir parçasıdır. Rum patrikhanesi olarak bu toplumun bir parçasıyız böylle hissediyoruz. Yabancı değiliz göçmen değiliz muacir değiliz. Doğma büyüme buralıyız" diye konuştu

HAS AHIRLAR SERGİ SALONUNDA AÇILDI
Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Fener Rum Patriği Bartholomeos ta katıldı. Açılış öncesi gazetecilerin meslek kuruluşları arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı yabancı eserlerin Türkiye'de basılıp dağıtılamayacağının söz konusu olup olmadığıyla ilgili sorusuna "Bu meslek kuruluşları arasındaki uyuşmazlıklardan biz çok sıkıntı çekiyoruz. Ben kendilerine birlikte iş yapmaları konusunda yönlendirmeye gayret gösteriyorum. Gecen akşamda uzun uzun taraflardan birisiyle görüştüm. Sanırım uluslararası gerekleri yerine getirirler. Bizi böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya bırakmazlar. Bu sıkıntı tamamen meslek kuruluşlarının kendi arasındaki çekişmeden kaynaklanıyor. Bedelinin de hem Türkiye insanı hem Kültür ve Turizm Bakanı olarak biz ödemek durumunda kalıyoruz. Önümüzdeki günlerde sorunu sanıyorum çözeceklerdir. Her iki tarafa sorunun çözümü konusunda yardımcı olacağımı ama kendilerinin de bize yardımcı olması gerektiğini söyledim" şeklinde yanıt verdi.

"DEMOKRASİYİ, LAİKLİĞİ BÜTÜN KURALLARIYLA UYGULUYORUZ
Açılışta konuşma yapan Bakan Günay, "demokrasiyi bütün kurallarıyla, laikliği bütün kurallarıyla ve içtenlikle uygulamaya çalışdıklarını belirterek "Anadolu toprağında hangi kültürler yaşamışsa korumayı ve geleceğe taşımayı bir insanlık borcu sayıyoruz. Anadolu toprağında var olan bütün anıtlara inanç merkezelerine aynı saygıyla yaklaşıyoruz. Bunların ayakta kalması ve geleceğe taşınması konusunda yoğun çaba sarfediyoruz" diye konuştu.

rum-ressamlar-sergisi-12.jpg

DEDESİNİN RESMİNİ BAKAN GÖSTERDİ

Daha sonra, Günay ve Bartholomeos serginin açılışını yaptı. Bartholomeos, sergiyi gezdikleri sırada, dayısı tarafından yapılan dedesinin yağlı boya portresini Bakan Günay'a gösterdi. Mayda Saris'in "İstanbullu Rum Ressamlar" kitabından yola çıkılarak hazırlanan sergi için Topkapı Sarayı, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulu koleksiyonlarının yanı sıra İstanbul'daki Rum kiliseleri ve özel koleksiyonlarda yer alan eserler seçildi. Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan Kapıdağlı Konstantin'e ait tablolar ve onun resimlediği kitapların yanı sıra Armenopulos, Andreadis, Andoniadis, Flora-Karavia, İgum, İkonomidis, Ksantopulos, Mihelidakis, Petridu, Platonidis, Savidis, Skarlatos, Sofroniadis, Stravrakis, Vakalopulos gibi 19. ve 20. yüzyılın başlarında belge niteliğinde eserler üreten ressamların tablo ve ikonaları yer alıyor. Tematik ve kendi içinde kronolojik olarak bölümlendirilen sergi, padişah ve Osmanlı ileri gelenlerinin portreleri, Heybeliada Ruhban Okulu koleksiyonundaki patrik portreleri, kiliselerden seçilen ikonalar, İstanbul manzaraları ve natürmortların yer aldığı yaklaşık 100 eserden oluşuyor. Sergi 30 Haziran'a kadar gezilebilecek."
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.