• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 7 °C

Günay: 4 binden fazla eser geldi

Günay: 4 binden fazla eser geldi
Bakan Günay, son 4-5 yıl içinde 4 binden fazla tarihî eserin, dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından Türkiye’ye geri getirildiğini söyledi.

MANİSA- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son dört beş yıl içinde 4 binden fazla tarihî eserin, dünya müzelerinden ve koleksiyonlarından Türkiye’ye geri getirildiğini söyledi. Günay, “Yakın tarihlerde İngiltere'den, Amerika'dan, başka yerlerden yeni eserlerin getireleceğini belirtti.
Bakan Günay, Manisa’da işadamı İsmail Akcura'nın desteğiyle İl Özel İdaresi’nin bulunduğu alanda yaptırılacak arkeoloji ve etnografya müzesi için yine Özel İdare tarafından tahsis edilen arsada incelemelerde bulundu. Ardından Manisa Valiliği'nde, müze yapımına ilişkin protokol imza törenine katıldı. Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada beş yıla yaklaşan görev süresinde en heyecanlı anlarından birini yaşadığını, Manisa’nın böyle bir müzeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarihî açıdan çok önemli, çok derin, çok engin ve çok zengin alanlara sahip olduğunu belirterek, “Arkeoloji bu alanların, zenginliklerin başlıcasını oluşturuyor. Geçmiş yıllarda ne yazık ki arkeolojiye karşı Avrupa ve dünya yeteri kadar uyanıkken biz biraz duyarsız kalmışız. Son yıllarda bu alandaki duyarlılığımız artmaya başladı ve dünya müzeleriyle yarışan yeni müzeler yapmaya başladık. Bizim ülkemizden başka ülkelere kaçırılmış çok sayıda eser var. Geçmiş yıllarda biz bu eserleri istediğimiz zaman, ‘Siz alıp da bunları nerede saklayacaksınız?’ diyorlardı. ‘Yeterli müzeleriniz mi var, yeterli koruma bilginiz mi var?’ diye soruyorlardı. Şimdi dünyanın karşısına göğsümüzü gerek çıkıyoruz. Bizim, evet dünya standartlarıyla kıyaslayabileceğimiz yeni müzelerimiz olmaya başladı. Bir yandan İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki eski müzelerimizin mekanlarını iyileştiriyoruz, bir yandan Akhisar’da, Milet’te, Didim’de, Antep’te, Hatay’da, Bafra’da, Urfa’da yeni müzeler yapıyoruz. Bunlar gerçekten dünya çapında büyük projeler. Hem teknik hem de estetik açıdan son derece güzel eserler.” şeklinde konuştu.
Manisa’da yaptıkları gibi sponsorluk desteğiyle Eskişehir'de Eti Arkeoloji Müzesi'ni açtıklarını, Gaziantep'te dünyanın en büyük mozaik müzesini kurduklarını aktaran Kültür ve Turizm Bakanı, “Bunlar bizim dünyadan eserlerimizi isterken sırtımızı dayamamız gereken güce işaret ediyor. Eserleri koruyacak mekanları, geri kalmışlığımızı telafi edecek hızda yapmamız gerekiyor. Bir vadede bizim ülkemizden gitmiş olan ne varsa, sadece bizim ülkemizden değil, altını çizerek söylüyorum Mısır, Suriye, Yunanistan ve Bulgaristan'dan gitmiş ne varsa ait olduğu yerlere dönecek ama bunun için hepimizin topraklara, kazılara, ören yerlerine daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
Bakan Ertuğrul Günay, Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine de değinerek, bu alanların daha önce Türkiye'de unutulduğunu, bundan sonra her yıl yeni yerlerin listeye girmesi için çalışacaklarını kaydetti.
Törende daha sonra "Manisa Anemon Arkeoloji ve Etnografya Müzesi" adını taşıyacak müzenin yapımına ilişkin protokol Bakan Günay, Vali Halil İbrahim Daşöz ve Anemon Oteller zincirinin sahibi Akcura tarafından imzalandı.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.