İSTANBUL- İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, “Gül Baba Senfonik Şiiri” İstanbul Prömiyerinde, İstanbul AKM’de konser verecek. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan, Gül Baba, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Kulübü’nün manevi kurucusu olarak da kabul ediliyor
Türk ve Macar toplumları arasında bir köprü kurmak, iki ülke arasındaki kültürel, ekonomik, turistik ilişki ve faaliyetleri artırmak amacıyla kurulan Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı, özel bir senfonik şiirle izleyici karşısına çıkıyor.
Besteci ve piyanist İlyas Mirzayev’in “Gül Baba Senfonik Şiiri”, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 11 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de; İstanbul Prömiyer’inde İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda dinleyiciyle buluşacak. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın vereceği konserde, Ankara Devlet Opera ve Balesi orkestra şefi Naci Özgüç yönetiminde piyanist Gökhan Aybulus, tenor Caner Akın ve soprano Otilia İpek dinleyicilerle buluşacak.
Besteci ve piyanist İlyas Mirzayev'in "Gül Baba Senfonik Şiiri” bir buçuk yıl süren çalışmanın ardından ortaya çıktı. Anadolu ereni Gül Baba ile ilgili ilk senfonik beste olma özelliği taşıyan senfonide, "Gül Babanın Bahçesi, Savaşa Hazırlık, Savaş ve Ölümsüzlük" temaları işleniyor.
Konser repertuarında ayrıca Wolfgang Amadeus Mozart,Leo Delibes,Francesco Cilea,Giuseppe Verdi ve Giuseppe Donizetti ’nin seçkin operalarından aryalar yanısıra Franz Lizst’in “Pi̇yano Konçertosu No:2” eseri seslendirilecek.
GÜL BABA TÜRBESI HAKKıNDA
Gül Baba Türbesi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan, Gül Baba'ya ait türbe. Gülbaba, Budapeşte'de yüksek tepeye gömülür ve tepeye "Gültepe" adı verilir. Türbesinin yanına yaptırılan Gülbaba Bektaşi Tekkesi 1686 yılında yıkılmıştır.
Gül Baba Merzifon’da doğup 2. Beyazıt döneminde Budin’e gönderilen ve saray tarafından çok sevilen bir Bektaşi dedesi. Beyazıt, Galata tepelerinden saraya yaklaşırken çok düzenli bir bahçe dikkatini çeker ve bahçenin sahibi olan Gül Baba ile tanışmak ister. Sonrasında Beyazıt, Gül Baba’yı ödüllendirmek isteyince o da bu ödül karşılığında bahçesinde devlet adamları, şehzadeler, prensler ve prensesler yetiştirilmesi için bir mektep kurulmasını talep eder.
Burada kurulan mektep daha sonra Mekteb-i Sultaniye, oradan Galatasaray Lisesi’ne dönüşür. Galatasaray Kulübü de lisenin içinden çıktığından Gül Baba, Galatasaray’ın manevi kurucusu olarak da kabul ediliyor. Kulübün sarı kırmızı renkleri ise Gül Baba’nın bahçesinde yetiştirdiği güllerin renginden geliyor. Budin Kalesi fethinde bizzat savaşan Gül Baba, 2 Eylül 1541’de Budin Kalesi bölgesinde hayatını kaybeder ve 1543-1548 yılları arasında da türbesi yapılır. 19’uncu yüzyıla kadar unutulan Gül Baba Türbesi, bugün özellikle Macar Yazar Bela Töth’un bir öyküsüne dayandırılarak onunla ilgili özel bir hikaye oluşturulmasıyla müzisyen ve sanatçıların da ilgisini çekiyor. 1905’te Macar müzisyen Jeno Huszka „Gül Baba“ isimli operetini yazar. Gül Babanın vefatı da ünlü ressam Ferenc Eisenhut tarafından büyük bir resim tablosu olarak boyanır. Türbenin bulunduğu tepe ise 19’uncu yüzyıldan bu yana Gül Tepesi (Rözsadomb) olarak adlandırılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.