• BIST 9756.61
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 11 °C

Gonca vapuru Klasik Tekne Ödüllerinde birinci seçildi!

Gonca vapuru Klasik Tekne Ödüllerinde birinci seçildi!
Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenen Gonca Vapuru, İngiltere'de düzenlenen Klasik Tekne Ödülleri'nde halkın oylarıyla kendi kategorisinde birinci seçildi.

LONDRA -Müze koleksiyonunda yer alan Push and Kick de 2021 yılının 'En İyi Yeni Motor Yat' kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. İngiltere'deki törene katılarak ödülü alan Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, şunları söyledi: “Gonca'nın böyle prestijli bir yarışmaya katılıp ödül alması bizim için büyük bir gurur. "Oylamaya katılan tüm deniz tutkunlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, Türk denizciliğine katkısını bir kez daha uluslararası arenaya taşıdı. Müze koleksiyonunda yer alan Gonca Vapuru, İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmadan ödülle döndü. 30,5 metrenin üzerindeki motorlu gemiler arasında yarışan ve bu kategorideki üç gemiden biri olan Gonca birinci seçildi. 2007 yılından bu yana düzenlenen Klasik Tekne Ödülleri, asırlık geleneksel gemilerden restore edilmiş gemilere, yelkenlilerden motorlu kruvazörlere kadar mavi sularda özgürce seyreden deniz araçlarını bir araya getiriyor. 6 kategoride düzenlenen yarışmanın kazananları halk oylamasıyla belirleniyor.

Gonca'nın ödülünü, 3 Nisan'da İngiltere'de düzenlenen törenle Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu aldı. Sofuoğlu, ödüle ilişkin yaptığı açıklamada, “Gonca'nın böyle prestijli bir yarışmaya katılarak ödül alması bizi çok gururlandırdı. ödül. Bu gururu ikinci kez yaşamak ayrı bir mutluluk. Müzemizin gemi filosunda yer alan İttir Kaktır, 2021 yılında 'En İyi Yeni Motor Yat' kategorisinde birinci seçildi. "Oylamaya katılan ve Gonca'ya oy veren tüm deniz tutkunlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

gonca-vapuru.jpgİngiltere'de üretilen motor

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından mayın döşeme gemisine dönüştürülen ve bu amaçla kullanılan Gonca'nın kökeni hâlâ gizemini koruyor. Geminin içindeki bazı izler, onun Kuzey Avrupa'daki bir tersanede inşa edildiğini gösteriyor. Geminin makineleri üzerindeki damgalar, motorunun İngiltere'de yapıldığını gösteriyor. Türk denizcilik tarihi uzmanları Osmanlı kaynaklarına dayanarak Gonca'nın Selanik Limanı'nda destek gemisi olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor.

Yıkılmaktan kurtuldu

Çanakkale Savaşı sonrasında Gölcük yakınlarındaki Askeri Deniz Üssü'ndeki Gonca Körfezi'ne çekilen ve bugünkü adını alan Gonca, 1989 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri tarafından nakliye gemisi olarak kullanıldı. Rahmi M. Koç Müze ve Kültür Vakfı'nın çalışmaları 1993 yılında İstanbul Tuzla'da gerçekleştirildi ve gemi 1997 yılında lüks yat olarak denize indirildi. Gemi 32 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 3,25 metre derinliğindedir.

Galibiyete büyük katkı sağladı

Müzede sergilenen Gonca Vapuru, Birinci Dünya Savaşı'nda "Selanik Mayın Gemisi" olarak Çanakkale Boğazı'nın savunmasına büyük katkılar sağlamıştır. 109 Mart Çanakkale Zaferi'nin 18'inci yıl dönümü kapsamında geçtiğimiz günlerde Rahmi M. Koç Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Büyük Deniz Zaferinin Kahramanları" konulu panelde Gonca, zafere yaptığı katkılardan dolayı Onur Plaketine layık görüldü. Deniz Zaferi.

Yarışmada ödül alan tekneler Classic Boat dergisinin Mayıs sayısında da açıklanacak.

Bu haber toplam 979 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.