• BIST 9989.62
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 10 °C

Gökyüzünün yardım ve iyilik melekleri

Musa Alioğlu

Birleşmiş Milletler, Eğitim, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), bu kuruluşların başta geleni. Derlediği veriler konunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Dünya üzerinde çocukların karşı karşıya kaldığı sorunların, azalmak yerine ne yazık ki giderek arttığını görüyoruz.

Aile ortamından uzak büyümek zorunda kalan, çalıştırılan, istismara uğrayan ve yoksulluğun pençesinde kıvranan bütün çocuklar için bir şeyler yapma gayretini gösteren kişi ve kuruluşlara selam ola.

Birleşmiş Milletler, Eğitim, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), bu kuruluşların başta geleni. Derlediği veriler konunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Örneğin, dünyada her on çocuktan biri çalışıyor ve toplamda 152 milyon çocuk çalışmak zorunda bırakılıyor. Ayrıca, değişik ülkelerde 73 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalışmakta ve maalesef emek istismarına da maruz kalmaktadır.

Türkiye’de ise kesin olmamakla birlikte 2 milyon çocuğun değişik iş kollarında çalıştığı tahmin ediliyor. Çünkü, bunların yüzde 80’i kayıt dışı olarak çalıştırılıyor.

Kayıtlara göre, 2019 yılında 14 yaş altı 29 çocuk işçi, 15-17 yaş aralığında 38 çocuk işçi, iş kazalarında hayatını kaybetmiş. Son 1 yılda 70 bin çocuk iş gücüne katılmış. 2018, en çok çocuk iş cinayetinin yaşandığı yıl olarak kayda geçti. 2019’un sadece ilk beş ayında 29 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

Her 5 çocuktan biri çalışıyor veya zorla çalıştırılıyor. Hani deniliyor ya, çalışmak büyüklerin işidir, biz bu ayıpla mücadele edelim, bu ayıbın bir parçası olmayalım. Çocuklar sadece okula gitsin ve oyun oynasın. Fakat, bunu yapmak çok zor iş.

BİRKAÇ İYİ İNSANIN İŞİ

İşte bu konuda birileri zora talip olmuş.

Her çocuk kelebek kovalasın, her çocuk çizdiği resimleri boyasın, her çocuk güzel hikayeler okusun ve büyüyünce anlamlı bir kitap olsun dileğiyle yola çıkan birkaç iyi insanın başardığı güzel ve anlamlı hareketleri görmemiz gerek.

Yaptıklarıyla toplumun dikkatini çeken bir “İyilik hareketi”ni, Türk Hava Yolları A.O’ da kabin amiri olarak çalışan Sinem Güldal ve birkaç arkadaşı, çalıştıkları kurumun da prensiplerine uygun olarak, gittikleri her yerde zor durumda olan çocuklara destek olmak için “İyiliğe Uçanlar Platformu” adı altında kurmuş.

Hareket, sosyal medyada destek bulup büyüyünce “İyiliğe Uçanlar Uluslararası

Yardım Derneği” adını almış. Başkanlığı Sinem Güldal, Yardımcılığını da Seray Gürdal üstlenmiş. Derneğin şu anda 3 bin 500 kadar gönüllü üyesi bulunuyor.

Böylesine hayırlı bir işe soyunan halkın hostes dediği kabin amir ve memurları Türkiye dışına da yardım ulaştırmışlar.

Bu çok asil girişim “Ömrünü bir çocuğun gülüşüne adamış havacıların, sosyal sorumluluk hareketi” diye tanımlanıyor.

Ama onlar kendilerini ve yaptıklarını şöyle tanımlıyor: “2013 yılında birkaç havacılık çalışanı olarak yola çıkıp, Türkiye’nin her yerinden gönüllülere ve ihtiyaç sahiplerine ulaşan, sekiz yıldır aktif olarak sosyal sorumluluk faaliyetleri yürüten, projeler yapan ve uygulayan bir grup gönüllüyüz. Dünyanın, ancak tüm çocuklar gülebildiğinde yaşanır bir yer olacağına inanıyoruz. Her şehirde bir köy okuluna ulaşmayı hedefleyerek destekçilerimiz sayesinde ülkemizin her ilinde en az bir köye ulaştık ve yirmi binden fazla çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşıladık. Sınırların ötesine, dünyanın yoksullukla kavrulan bölgelerinde yaşayan çocuklarımıza mutluluk götürdük ve bugün kocaman bir aile olduk.

Gücümüze güç katacak, yüreğinde iyilik ve şefkat olan herkes bizim ailemizin bir parçasıdır. Biz diyoruz ki; aydınlık yarınlar çocukların gülüşlerinde saklıdır. Yarınlara ışık olacak adımları hep beraber atabilmek için “Gücünüz, gücümüz” olsun.”,

ÇÖZÜM: EĞİTİM VE SEVGİ

“İyiliğe Uçanlar”ın amaçları ise şöyle:

“Ulusal ve uluslararası boyutta; eğitimin ve sevginin, tüm sorunların nihai çözümü olduğunun bilincinde olarak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya; engelli, dezavantajlı koşullarda yaşayan, hizmete erişimde güçlük çeken, yardıma ve korunmaya muhtaç çocuklar ile diğer yetişkin bireylerin ihtiyaçlarını gidermeye; fiziki koşullar nedeniyle yaşının ihtiyaçlarına erişemeyen çocuklarımızın yaşam şartlarının eşitlenmesine yönelik her neviden proje üretmek.”

Bugüne kadar, 67 şehirde, 15 bin 261 bağışçıya ulaşıp, 505 etkinlik yaparak,

23 bin 578 çocuğun hayatına dokunup onları mutlu etmişler. Ne de iyi etmişler.

Örneğin, bot, mont ve atkı kampanyası düzenleyip çocukların kış soğuklarında üşümemesi için çaba sarf etmişler. Güzel ellerinize ve o sıcak yüreğinize sağlık.

Düzenlenen eşofman ve spor ayakkabı kampanyasıyla, spor malzemeleriyle bahar ve yaz aylarında çocukların aktivelerine destek vermişler. Sağ olun.

Yaşanan talihsiz afet durumlarında o bölgelerdeki ihtiyaç sahibi insanlara ulaşarak, maddi ve manevi olarak yanlarında olmuşlar. Hep var olunuz.

Hem görev hem de yardım için uçanlar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yapılan aktivite için şunları söylüyorlar:

“Gözünüzün gördüğü, kulağınızın duyduğu şeyleri hala yapabiliyorken, yürüyebildiğiniz yolları geçerken dikkat edin.. Etrafınıza bakın, görün, duyun, dokunun.. “Engel olmazsak, engel kalmaz” diyerek çıktık yola.”

ANADOLU’DA ADIM ADIM

İşte yaptıklarından bazı güzel örnekler: Adana Seyhan İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu ile Mersin Akdeniz Kürkçü Abdülkadir Perşembe Vakfı Ortaokulu’nda çocuklara kırtasiye setleri ve sırt çantaları hediye etmişler.

Batman Ulucanlar İlkokulu’ndaki 38 miniğe bot ve mont dağıtmışlar. Milli havayolumuz THY’nin de desteğiyle Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’da çocuklara yardım götürürken “Bir çocuk güler, dünya güzelleşir. Ve her nerede olursa olsun, hep gülsün diye çocuklar, biz bıkmadan, usanmadan mücadeleye devam edeceğiz.” demişler.

Diyarbakır Katip Çelebi İlkokulu’nda 164 çocuğu giydirip mutlu etmişler.

Elazığ’da Şehit Fethi Sekin Kızılay Anaokulu ve Naide Karakaya İlkokulu’nda öğrenim gören minikler için, oyuncak, boya kalemleri, boyama kitapları ve puzzle almışlar.

Leyla, 10 yaşında serebral palsi hastası. Oktay 11 yaşında geçirdiği beyin felci sonrası bedensel ve zihinsel engelli. Onların hayatlarını kolaylaştırmak ve daha yaşanır kılmak için Leyla’ya akülü tekerlekli sandalye, Oktay’a ise engelli puseti alınmasına ön ayak olmuşlar.

Mersin’in Gülnar ilçesi Demirözü, Yarmasu, Dayıcık ve Şeyh Ömer köy okullarını ziyaret etmişler.

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, Edirne Özel Eğitim Sosyal Yaşam Merkezi’nde eğitim gören “özel” çocuklar için spor salonunu açmışlar.

Muş’ta ve Şanlıurfa’nın Yukarıkoşma İlkokulu öğrencilerini mutlu etmişler.

Elazığ’da depremin ardından yaraların sarılması amacıyla, Valilik tarafından kendilerine tahsis edilen arazide 5 sınıflı bir anaokulu yapılması için çalışıyorlar.

Bunlar yaptıklarının sadece bir bölümü.

Daha çok şeyler yapan ve yapacak olan iyilik meleklerinin sizlere bir çağrısı var: “Hayatınızda hiç görmediğiniz, temas etmediğiniz, belki de asla karşılaşamayacağınızı düşündüğünüz insanların umuduna ortak olabilirsiniz! Kimini ısıtabilir, kimini doyurabilir, kimini giydirebilir, kiminin de eğitimine katkı sağlayabilir ve de geleceğini güvence altına alabilirsiniz”

Destek olmak için hesap bilgileri:

İyiliğe Uçanlar Uluslararası İnsani Yardım Derneği

Yapı Kredi Bankası / Atrium Şb.

Hesap No: 60733782

IBAN: TR73 0006 7010 0000 0060 7337 82

Haydi yardıma Türkiye’m...

Bu yazı toplam 424 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.