• BIST 9556.23
  • Altın 2808.259
  • Dolar 33.956
  • Euro 37.7275
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 30 °C
  • Antalya 30 °C

Gezginlere AB’de sınır kontrolleri başlıyor

Gezginlere AB’de sınır kontrolleri başlıyor
Giriş/Çıkış Sistemi, EES sonbaharda faaliyete geçtiğinde, Schengen Bölgesi'ne giren AB dışından gelen gezginlerin AB sınırlarında tarayıcılardan geçmesi gerekecek.

LONDRA- Birleşik Krallık ve diğer yerlerde, EES'nin sınır kontrol noktalarında gecikmeleri artırabileceği yönünde endişeler var. AB'nin Brexit Sonrası Giriş/Çıkış Sistemi'nin EES sonbaharda faaliyete geçtiğinde, Schengen Bölgesi'ne giren AB dışından gelen gezginlerin AB sınırlarında yeni tarayıcılardan geçmesi gerekecek.
AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, AB'nin Brexit Sonrası Giriş/Çıkış Sistemi'nin (EES) 10 Kasım'da başlayacağını doğruladı. Johansson, EES'nin arkasındaki BT altyapısından sorumlu AB ajansı olan Tallinn merkezli eu-LISA'ya yaptığı ziyarette, "An sonunda geldi. Bunun asla olmayacağına inandığınız zamanlar olmuş olabilir. Ama olacak. Her şey bir araya geliyor. Son test aşamasındayız. Şu anda gerçek bir ivme var. Taşıyıcılar, operatörler, tren istasyonları, havaalanları, herkes büyük güne hazırlanıyor."

EES'in ilk olarak 2022 yılında başlatılması planlanıyordu ancak Schengen Bölgesi'ndeki tüm uluslararası kara, deniz ve hava sınırlarına gerekli otomatik bariyerlerin kurulumunda yaşanan gecikmeler ve BT sorunları nedeniyle çok sayıda aksilikle karşı karşıya kaldı.

Sonbaharda uygulamaya girdiğinde, Schengen Bölgesi'ne giren AB dışından gelen gezginler yeni sınır kontrolleriyle karşı karşıya kalacak .

HANGI GEZGINLERIN EES'YI KULLANMASI GEREKECEK?

Giriş/Çıkış Sistemi, AB'ye girmek için vizeye ihtiyaç duymayan İngiltere ve diğer AB dışı gezginler için otomatik bir kayıt sistemi olacak .

Seyahat edenlerin , AB dış sınırını her geçtiklerinde pasaportlarını veya diğer seyahat belgelerini bir self servis kioskunda taramaları gerekecektir . Yasal AB vatandaşları veya sakinleri veya uzun süreli vizeleri olanlar için geçerli olmayacaktır.

Sistem, yolcunun adını, biyometrik verilerini ve giriş ve çıkış tarih ve yerini kaydedecektir. Yüz taramaları ve parmak izi verileri her üç yılda bir alınacak ve bu süre içinde birden fazla seyahat için geçerli olacaktır.

Kıbrıs ve İrlanda hariç tüm AB üye ülkelerine ve Schengen Bölgesi'ndeki dört AB dışı ülkeye ( İzlanda , Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) girişlerde geçerli olacak .

EES, sınır güvenliğini artırmak ve Schengen Bölgesi'nde izin verilen süreyi (180 günlük bir süre içinde 90 gün) aşan yolcuları tespit etmek amacıyla uygulamaya konuluyor.

Johansson, "EES ile Schengen bölgesine yabancı pasaportla kimin girdiğini tam olarak bileceğiz" dedi.

"İnsanların çok uzun süre kalıp kalmadığını, düzensiz göçle mücadele ederek bileceğiz. Ve EES, biyometrik kimlik, fotoğraflar ve parmak izleri sayesinde suçluların, teröristlerin veya Rus casuslarının sahte pasaport kullanmasını zorlaştıracak."

EES seyahatlerde gecikmelere neden olacak mı?

Birleşik Krallık ve diğer yerlerde, EES'nin sınır kontrol noktalarında gecikmeleri artırabileceği yönünde endişeler var .

Kâr amacı gütmeyen Statewatch tarafından yayınlanan bir Avrupa Konseyi raporunda, çeşitli ülkeler EES uygulama gecikmeleri konusunda endişelerini dile getirdiler. Geçtiğimiz yıl, sistemin lansmanından önce test etmek için sahip olacakları zaman miktarının hızla azaldığını söylediler.

Fransız yetkililer, İngiltere'nin Dover Limanı, Eurostar ve Eurotunnel'da EES sınır kontrolleri gerçekleştirecek. Şu anda sistemin sınır akışları ve trafiği üzerindeki etkisini en aza indirmek için İngiltere hükümetiyle birlikte çalışıyorlar ancak potansiyel bekleme süreleri konusunda endişelerini dile getiriyorlar.

Hükümet kurumları ve turizm sektörü temsilcileri, EES'nin Dover'dan Calais'e giden feribot trafiğinde uzun kuyruklara neden olacağını söyledi.

İlgili

Yeni destinasyonlar ve daha ucuz biletler: Kanal Tüneli tren yolculuğu gelecekte nasıl değişebilir?

Brexit'in etkisi: Eurostar, yeni Giriş/Çıkış sistemi değişiklikleri için planlarını açıkladı

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı'nda bakan olan Guy Opperman, sürecin daha basit hale getirilmesi için planın "altı aylık yumuşak bir lansman" ile başlatılacağını açıkladı.

"Belirli miktarda kuyruk veya gecikmenin olduğu bir duruma gelindiğinde, ihtiyati esneklik önlemlerinin hükümleri araçların, otobüslerin, ağır vasıtaların ve arabaların geçişinde çok daha fazla özgürlük sağlıyor," dedi. "Bu, kuyrukların çoğunu ve birçok komplikasyonu hallediyor."

Diğer ülkeler de hala EES uygulama planları üzerinde çalışıyor. Avrupa Komisyonu, sınırlarda uzun bekleme sürelerinin olasılığını azaltmak için sistemin kademeli ve esnek bir şekilde tanıtılması gerekebileceğini öne sürdü.

ETIAS hala doğru yolda mı?

EES'nin başlatılmasından yaklaşık altı ay sonra Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi ( ETIAS ) uygulamaya konulacak.

Bu yeni düzenleme, AB vizesi gerektirmeyen AB dışı vatandaşların bloğa girmek için seyahat izni almalarını zorunlu kılıyor (üçüncü ülke vatandaşlarının sınır geçişlerini izleyen bir sistem olan EES'nin aksine). Vize muafiyeti, Schengen Bölgesi'ni kısa süreli ziyaret etmek isteyen herkes için zorunlu olacak.

İlgili

Romanya artık Schengen Bölgesi'nde. İşte bu yıl neden ziyaret etmeniz gerektiği

Kısa süreli Schengen vizesi maliyetleri Haziran ayından itibaren artıyor: Bilmeniz gerekenler

ETIAS'ın başlangıçta Kasım 2023'ten itibaren faaliyete geçmesi planlanıyordu. Ancak Avrupa Komisyonu şimdi 2025'te yürürlüğe gireceğini belirtiyor.

Kesin bir tarih verilmese de, AB daha önce EES'den beş ila altı ay sonra uygulamaya konulacağını belirtmişti. Giriş/Çıkış Sistemi ile birlikte kademeli olarak uygulamaya konulacağı bir uygulama dönemi olabilir.

Seyahat edenler, seyahatlerinden önce 7 € karşılığında ETIAS'a çevrimiçi olarak başvurabilecekler. Onaylandıktan sonra, elektronik seyahat yetkisi pasaportlarına elektronik olarak bağlanacak ve üç yıl geçerli olacak.

Bu haber toplam 710 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.