GAZİENTEP- Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na girdi. Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa ; üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte UNESCO'nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşıyor. Programa katılım, "el sanatları ve halk sanatı", "dizayn", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar" alanında gerçekleştiriliyor.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti. Listeye Çin'den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan'dan birer şehir girmişti. Gaziantep 9. kent olarak bu listeye eklenmenin haklı gururunu yaşıyor.
GAZIANTEP EKONOMIK HAK ETTIĞI YERI ALACAKTıR
Gastronomi unvanı kebapçıları da memnun etti Gaziantep’e UNESCO tarafından gastronomi kenti unvanı verilmesi kentteki kebapçıları da sevindirdi.
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı Gaziantep’in UNESCO tarafından mutfak kenti unvanı verilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kentin önemli bir hikayesi olduğunu belirten Bayrakçı, “Bu şehrin bir hikayesi var, büyüğünden küçüğüne herkesi bu hikayeyi dinlemeye davet ediyorum” dedi.
Gaziantep'teki sınır ve terör olaylarında yaşanan hareketlilik nedeniyle oluşan olumsuz algının gastronomi unvanıyla yeniden silinebileceğini hatırlatan Bayrakçı, “Dünyada UNESCO tarafından 47 kent arasından gastronomi şehirleri listesinde Gaziantep mutfağı 1. olarak seçildi. UNESCO Gastronomi Şehirleri listesinde Gaziantep’in yer alması Türkiye’de gastronomi kenti olarak dünya sıralaması içerisinde olması büyük bir değer taşımaktadır. Gastronomi kenti unvanının şehrimize gelecek olan yerli ve yabancı turistleri çekmek, şehrimizin markalaşması ve gelişmesi adına sayısız faydaları olacaktır. Biliyorsunuz Gaziantep'imiz sınırdaki konumlarla ilgili basında kötü haberlere konu olmaktaydı. Kısmi olarak algı oluşturabilmek adına bazı olmayan durumlarında yansıması şehrimizi zor durumda bırakıyordu. Bu nedenle şehrimizde ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşanmaktaydı. İnşallah Gaziantep’in UNESCO Gastronomi rekabetçi şehirleri listesine girmesiyle bu olumsuz tabloda daha olumlu noktalara gelerek Gaziantep ekonomik hak ettiği yeri alacaktır” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİN HİKAYESİNİ YAZACAĞIZ”
Bayrakçı, Yüz yıllardır süregelen Gaziantep’te lokanta, kebap, baklava yemek kültürünü geliştirmek için çalışan lokanta, baklava, kebap ve yemek sektöründe hizmet veren, evlerinde misafirlerini ağırlayıp yemek kültürünün devamını sağlayan ev hanımlarına, odanın üyelerine de teşekkür etti. Bayrakçı, “Şehrimizde yaşayan insan hazinelerinin alın teri ve göz nuru sonucunda gelen bu başarıda emeği geçen şehrimizdeki her bir bireye odamız ve şahsım adına sonsuz teşekkür ederim. Bu konuda emeği geçen, marka şehir çalışmaları yapan, cazibe başkenti olmamız için uğraşan büyük başarılara imza atan, şehrimizi ve tüm kültürel değerlerini dünyaya anlatan, Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, Hanımefendiye, Gaziantep Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun’a kültür alanında başarılı çalışmalara uluslararası camiaya anlatan Muhammed Hakan Tanrıöver’e Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ömer Kösbeoğlu’na Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık’a huzurunuzda teşekkür ediyorum. Elde ettiğimiz bu başarı sadece yemek sektöründe değil, bütün sektörlere yansıması olacak şehrimize yemek kültürünü tanımaya gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin bırakacakları nakit ve döviz gelirleri ile de tüm şehrimiz bu başarıdan faydalanacaktır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.