Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Konaklamada Türkiye turizminin en büyük destinasyonu Manavgat'ta turistik restoran işletmecisi Hacı Çayır, turizmde mutfak girdi maliyetlerinin yüzde 100 ile 300 arasında arttığını söyledi. Hacı Çayır, bununda Antalya'da turizm sektöründe gastronomi turizmine yönelik hizmet vermeyi zorlaştırdığının altınıçizdi.
Antalya'da gastronomi turizmi üzerine hizmet veren restoranların girdi maliyeti nedeniyle kapanmaya bağlı işletmelerin bir bir kapandığını belirten gastronomi turizmi uzmanı Hacı Çayır, '' Maliyet girdileri nedeniyle turizm yörelerinde restoran işletmeciliği çok zorlaştı.Turizmde Türkiye'nin Akdeniz çanağında rakip ülkeleri İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan'da bir kilogram süt dananın fiyatı 13, 3 Euro,dana kuşbaşı 12,5 Euro. dana kıyma ise 7,5 Euro, bizde ise 600 liradan aşağı kırmızı et yok. Buda Türk Lirasının Tl karşısında Euro'nun değer kazanmasına bağlı yaklaşık 16,5 Euro. Bu sadece kırmızı ette, domatesten, biberine mutfak tüpüne,tereyağından zeytin yağına kadar yüzde 100'ün üzerinde artışla İspanya, Yunanistan ve Portekizdeki turistik restoran işletmecisiyle rekabet eymemiz çok zor. Birde yüzde 300 oranında artan dükkan kiraları katılınca nefes almamız çok zorlaşıyor. Bu şartlarda işimizi sürdürmemiz çok zor. ''dedi.
Antalya’nın Coğrafi İşaretli 15 ürününün Antalya turizmine katkı sağladığını belirten turizmci Hacı Çayır, bu ürünlerin yüzde 85'nin otel mutfaklarına girerek yerli ve yabancı turistlere damak lezzeti oluşturduğunu söyledi. Yöresel ürünleri ve zengin mutfak kültürüyle öne çıkan Antalya, tarımsal üretimdeki çeşitliliği ve gastronomi turizminin ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Hacı Çayır, '' Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan 15 farklı ürün, Antalya'nın tarımsal değerlerini ve yerel üretim geleneklerini koruma altına aldı. Bu tesciller, hem ürünlerin kalitesini hem de Antalya’nın gastronomik markalaşmasını güçlendiren önemli adım.Finike Portakalı, Alanya Avokadosu ve Manavgat Susamı gibi ürünler, Antalya’nın tarımda dünya çapında tanınmasını sağlayan önemli tarımsal değerler arasında yer alıyor. Coğrafi işaretli ürünler, belirli üretim standartları altında korunarak kalite garantisi sunuyor ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlıyor.''dedi.
Antalya’nın 15 Coğrafi İşaretli Ürünleri şu isimlerden oluşuyor;Finike Portakalı,Alanya muzu, Alanya Yeni Dünyası ,Antalya Kabak Tatlısı, Antalya Piyazı,Döşemealtı Dokuma Halısı, Korkuteli Karyağdı Armudu, Alanya Avokadosu,Antalya Bergamut Reçeli,Antalya Turunç Reçeli,Tavşan yüreği zeytini,Alanya Gülüklü çorbası,Antalya Paça çorbası,Manavgat Susamı ve Antalya Serpme Böreği.
Gastronomi turizminde girdi maliyeti yüzde100 ile 300 arttı

Manavgat'ta turistik restoran işletmecisi Hacı Çayır, turizmde mutfak girdi maliyetlerinin yüzde 100 ile 300 arasında arttığını söyledi.
Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
Etiketler: Gastronomi
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




- 22:00 - Meksika yemeği Nacho'dan esinlenen JetZero uçağı
- 21:00 - İstanbul'da yaşamanın maliyeti yüzde 54,47 arttı
- 20:00 - Toplu taşımada klima zorunlu olacak
- 19:00 - Trabzon turizmine 100 milyon TL’lik dağ kızağı projesi
- 18:00 - Berlin'de "ikinci sınıf" Alman vatandaşlığı planı
- 17:00 - 2025'te 'Dünyanın En İyi' kahvecisi belli oldu
- 16:00 - Havayolları powerbank kullanımını neden yasaklıyor?
- 15:00 - Büyükanne Li Dongju bisikletle dünyayı geziyor
- 14:00 - Türk suyuna hayır diyen Rum kesimi kuruyacak
- 13:00 - Muğla’da Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliği yapıldı
- 12:30 - İmamoğlu, yapay zeka ile Maltepe mitinginde konuştu!
- 12:00 - Kadınlar büyük seyahat acentelerinde lider oluyor
- 11:00 - Trump konuştu ABD’de seyahat rezervasyonları %70 düştü
- 10:00 - American Express Travel 2025'te gezginler neyi seçecekler
- 09:15 - Malta'nın cennet adası, Comino cehenneme döndü
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.