• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 19 °C

Galataport İstanbul için geri sayım başladı

Galataport İstanbul için geri sayım başladı
Turizmden kültür-sanata kadar hayatın her alanına dokunacak bir dünya projesi olan Galataport İstanbul, 2020’nin ikinci çeyreğinde açılmaya hazırlanıyor. 

İSTANBUL- Karaköy sahil şeridine 200 yıl sonra erişim imkânı verecek, turizmden kültür-sanata kadar hayatın her alanına dokunacak bir dünya projesi olan Galataport İstanbul, 2020’nin ikinci çeyreğinde açılmaya hazırlanıyor. 

galataport-istanbul-.jpgDoğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit F. Şahenk ev sahipliğinde ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili’nin katılımıyla gerçekleştirilen Galataport İstanbul tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüsnü Akhan yaptı. Akhan konuşmasında, “2014 yılında çıktığımız bu yolculukta artık geri sayıma başladık. Projemizin 2020’nin ikinci çeyreğinde açılacak olmasının heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu.

ferit-f.-sahenk-.JPGTanıtım toplantısında konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit F. Şahenk de “Galataport İstanbul Türkiye ve İstanbul için bir pırlanta, Doğuş Grubu için ise bir ustalık dönemi eseridir. Yılda 7 milyonu yabancı turist 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak olan Galataport İstanbul, sahasında barındırdığı 2 müze ve ortalarında yer alan 14 bin m2’lik rekreasyon alanı ile beraber kültür-sanat hayatı için de yeni bir merkez haline gelecek” dedi.

serdar-bilgili.JPGProjenin ortaklarından Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ise “Galataport İstanbul; her yönüyle şehre değer katacak, bununla da kalmayıp “İstanbul’u yaşamayı” sağlayacak yeni bir destinasyon olacak” diye konuştu.

Doğuş Grubu ile Bilgili Holding’in ortaklaşa hayata geçirdiği Galataport İstanbul projesi için geri sayım başladı. Turizmden kültür sanata, gastronomiden alışverişe kadar hayatın her alanına dokunacak olan simge proje, 2020’nin ikinci çeyreğinde açılıyor. Galataport İstanbul, dünyanın en büyük sahil şeridi projelerinden biri olarak yepyeni bir destinasyon haline gelecek.

husnu-akhan.JPGDoğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Hüsnü Akhan’ın açılış konuşmasını yaptığı, projenin detaylarının ilk kez paylaşıldığı toplantı, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit F. Şahenk’in ev sahipliğinde ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili’nin katılımıyla gerçekleşti.

galataport-istanbul-004.JPGTanıtım toplantısında konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit F. Şahenk, Galataport İstanbul’u “Türkiye ve İstanbul için bir pırlanta, Doğuş Grubu için ise bir ustalık dönemi eseri” olarak niteleyerek şöyle devam etti:

“Eminim bugüne kadar İstanbul’a bu noktadan hiç bakmamıştınız. Şehrimizin en büyüleyici noktalarından biri uzun yıllardan bu yana bizlere kapalıydı. İşte Galataport ile birlikte güzel İstanbul’umuza bambaşka bir açıdan daha kavuşmuş oluyoruz. 2013 yılında o zaman ki adıyla Salıpazarı Kruvaziyer Liman ihalesine girerken de ana amacımız tarihi yarımadanın bir uzantısı olan, Boğaz’ın bu eşsiz sahil şeridini İstanbullulara ve şehrin tüm ziyaretçilerine kazandırmaktı. Tam 200 yıldır halka kapalı olan 1.2 km’lik sahil şeridi halka açılıyor. İhale bedeli dahil toplam 1.7 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirdiğimiz Galataport, 2020’de kapılarını açıyor.



Dünyada ilk defa yolcuların yerin altında karşılanacağı, gümrüklü ve gümrüksüz alanların değişken şekilde ayrılabildiği, şehrin en tarihi ve kültürel açıdan zengin kısmında mürettebat dahil yılda 1.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak bir kruvaziyer limanı inşa ettik. Bir ‘ana liman’ olarak konumlanan Galataport İstanbul; Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada da kruvaziyer turizmine hareketlilik getirecek. Yılda 7 milyonu yabancı turist olmak üzere 25 milyon kişiyi ağırlayacak. Sonuç olarak İstanbul’un yeni ve modern yüzü, geçmişle bağını koparmadan dünyada eşi benzeri olmayan bir görsellik üzerinde bir araya geliyor.”

Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ise Doğuş Grubu ile birlikte bu projede olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Galataport İstanbul, ziyaretçilerine pek çok alanda farklı deneyimler sunarak şehrin sosyal yaşamını değiştirecek bir yatırım. Projemiz açıldığında 200 yıldır erişime kapalı olan sahil şeridi, buraya gelen yerli ve yabancı turistlere adeta bir zamanda yolculuk deneyimi yaşatacak. İşte bu yüzden Galataport İstanbul bir liman projesi olmanın ötesinde anlamlar taşıyor” dedi.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Hüsnü Akhan da “1.2 km sahil şeridinde yer alan Galataport, bir zamanlar İstanbul’un ticaret merkezi olan Karaköy’e eski ruhunu tekrar kazandıracak. Bu projeye Doğuş ve Bilgili ortaklığıyla imza atmak bizler için bir gurur vesilesidir. Galataport İstanbul, kültür-sanattan gastronomiye, turizmden alışverişe kadar pek çok farklı fonksiyona sahip olacak” dedi. 

galataport-istanbul-005.JPG1.7 milyar dolarlık yatırım

İhale bedeli dahil toplam 1.7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen proje; Boğaz kenarında 1.2 km’lik sahil şeridini kapsıyor. Galataport İstanbul ile birlikte şehir, bölgenin doğal dokusuna uyumlu, kültür-sanat kurumlarının, dünya standartlarında bir kruvaziyer terminalinin, seçkin bir otel zincirinin, farklı segmentlere hitap eden markaların, kafelerin, restoranların ve ofis alanlarının yer alacağı, yerli ve yabancı turistlerle İstanbulluların bir arada olacağı önemli bir yaşam alanına kavuşacak. Yeni terminal binası ise zemin altında yenilikçi bir teknoloji ve eşsiz bir tasarımla planlandı.

Yılda 25 milyon ziyaretçi çekecek

Yenilenen tarihi liman, İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı olacak. Liman, 3 geminin bağlanmasıyla günde 15.000 yolcuya ve mürettebata hizmet verebilecek kapasiteye göre planlandı. Proje tamamlandıktan sonra da yılda mürettebat dahil yaklaşık1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun İstanbul’u ziyaret edeceği öngörülüyor. Galataport İstanbul, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak. Bu ziyaretçilerin Türkiye’nin turizm gelirine tahmini katkısının ise 1 milyar ABD Doları civarında olacağı hesaplanıyor.

Projede yaklaşık 250 adet perakende ve yeme-içme noktası planlanıyor. Mağaza ve yeme-içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alan toplamı yaklaşık 52.000 metrekare, kiralanabilir ofis alanı ise yaklaşık 43.000 metrekareden oluşuyor.

Proje kapsamında peyzaj düzenlemesi hayata geçirilen tarihi Tophane Meydanı da yeniden İstanbul’un en önemli meydanlarından birine dönüştürülüyor. Galataport İstanbul, sahasında barındırdığı 2 müze ve ortalarında yer alan 14 bin m2’lik rekreasyon alanı ile beraber kültür-sanat hayatı için de yeni bir merkez haline gelecek. Bu alan İstanbul’un ilk müze meydanı olmakla birlikte, sene boyunca özel bir etkinlik planlamasıyla sürekli yaşayan bir alan olacak.

Dünya turizm devinden 177 odalı otel

1928’de kurulan ve dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda yer alan Hong Kong menşeili Peninsula Grubu, adıyla örtüşen bir şekilde İstanbul’da tarihi yarımadanın tam karşısında yeni otelini açıyor. Peninsula Grubu sadece işletmeci olarak değil aynı zamanda %50 oranında yatırımcı olarak girdiği Peninsula İstanbul projesiyle Galataport İstanbul’a ve ülke turizmine büyük katkı sağlayacak.

5000 kişiye istihdam imkânı

Galataport İstanbul, içeriğinde barındırdığı pek çok farklı faaliyet alanı ve yatırım ile sadece Türkiye ekonomisine değil ülke turizmine de önemli katkıları olacak bir proje. Galataport, en yoğun döneminde, inşaat yüklenicileri ile birlikte 5000 kişiye istihdam sağlıyor. Projenin hayata geçmesinin ardından ise planlama kapsamında bulunan kruvaziyer terminalinin, yerel ve dünya lezzetleri sunan kafelerin ve restoranların, ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak mağazaların, otelin, ofislerin ve yüksek kapasitedeki otoparkın açılmasından sonra ise yaklaşık 4500 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Galataport İstanbul Hakkında:

Doğuş Grubu’nun Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen Salıpazarı Limanı İhalesi’ni 702 milyon USD teklifle kazanmasının ardından, Grup Ocak 2014’te Bilgili Holding’e bağlı BLG Capital ile ortaklık gerçekleştirdi ve bu ortaklıkla alanın geliştirme ve işletmesinden sorumlu Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. kuruldu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. ile yapılan devir sözleşmesini takiben, Şubat 2014’te liman sahası devralındı ve faaliyetlere başlandı. Şirketin unvanı, Şubat 2018 itibariyle Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştirildi. 

Sahasında barındırdığı İstanbul Modern ve İstanbul Resim Heykel Müzesi ile çağdaş sanatın Türkiye’deki en iyi örneklerine ev sahipliği yapan Galataport Projesi, tamamlanmasının ardından İstanbul’un kültür-sanat ve tasarımla yeni buluşma noktası olacak. 

Galataport İstanbul, üstün teknoloji ile kurgulanmış bir kruvaziyer terminaline, seçkin bir otel zincirine, yerel ve dünya lezzetlerini sunan kafe ve restoranlara, ulusal ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak. Galataport, ziyaretçilerine kültür-sanattan gastronomiye, eğlenceden dinlenmeye kadar çok geniş bir yelpaze sunan ve 7/24 yaşayacak bir alan olacak.

Rakamlarla Galataport İstanbul

* Galataport İstanbul, 1.7 milyar dolarlık yatırım tutarı ile Boğaz kenarında 1,2 km sahil şeridini kapsayan, dünyanın en önemli destinasyon projelerinden biridir.

Galataport İstanbul’un 2020 ikinci çeyreğinde açılması hedeflenmektedir.

Galataport İstanbul, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacaktır. Proje tamamlandıktan sonra, yıllık mürettebat dahil 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun İstanbul’a ayak basacağı hesaplanmaktadır.

* Projede yaklaşık 250 adet perakende ve yeme-içme noktası planlanmaktadır. Proje içerisinde yeme-içme oranı %35 olacaktır. Bu, standardın iki katından yüksek bir orandır.

Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı, ana liman ve transit sefer olarak İstanbul’u ziyaret eden kruvaziyer gemilerini ağırlayacaktır. Dünyada ilk kez kurgulanan kapak sistemi ve buna bağlı yer altında 29 bin m2’lik terminal hizmete sokularak modern bir liman inşa edilmektedir. Limanda gemi olmadığı zamanlarda ise gümrüklü alanı ve güvenlik (ISPS) alanını ayıran kapak sistemi sayesinde sahanın yer üstü alanının tamamı, halkın hizmetine sunulacaktır.

* 2020 yılında toplam 64 sefer, 2021 yılında ise yaklaşık 140 sefer Galataport İstanbul’a rezervasyon yapmıştır ve çoğu firma Galataport İstanbul’u ana liman olarak kullanacaktır. Limanına rezervasyon yapan gemi firmaları arasında başta dünyanın en büyük 2 gemi firması olan Carnival Corporation ve Royal Caribbean Cruises olmak üzere; Celebrity Cruises, Azamara, Viking Cruises, Holland America Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises, Celestyal Cruises, Le Ponant, Silversea Cruises, Fred Olsen Cruises, Marella Cruises, Wind Star Cruises, Princess Cruises, Aida Cruises ve MSC firmaları firmaları da bulunmaktadır.

* Galataport Projesi içerisinde yer alan Peninsula İstanbul’un toplam yatırım bedeli 300 milyon Euro’dur. Galataport İstanbul ve Peninsula Grubu yatırım tutarını yarı yarıya üstlenmiştir.

* Proje planlaması kapsamında düzenlenen 30.000 m2’lik peyzaj alanında yüzlerce ağaç yer alacaktır. 

* Çok özel bir teknikle mevcut yerinde Galataport tarafından restore edilen tarihi Tophane Saat Kulesi’ni de tam ortasında barındıran yaklaşık 14.000 m2’lik rekreasyon alanı; yıl boyunca kültür-sanat, tasarım ve moda gibi pek çok etkinlik ile canlı tutulacaktır.

Doğuş ve Bilgili Grupları’nın Eczacıbaşı Grubu ile yaptığı iş birliği çerçevesinde, tüm masrafları taraflarca yarı yarıya karşılanmak suretiyle, İstanbul Modern daha geniş bir şekilde eski yerine geri gelecektir. Yeni müze binası, yaklaşık 10.000 m2’de konumlanacaktır. Yeni binanın yapım maliyeti 45.000.000 ABD Doları’dır. Doğuş-Bilgili ortaklığı bu iş birliği ile aynı zamanda İstanbul Modern’in ana sponsorluğunu üslenmiştir.

Projede yer alan 2300 araçlık yer altı otoparkı da bölgenin park sorununun çözümüne önemli bir katkı sağlayacaktır. 

* Galataport İstanbul Projesi’nin toplam insaat alanı yaklaşık “400.000 m2” olarak ölçümlenmektedir. Bu alan:

- 53 Adet Futbol Sahasını kapsamına dahil edebilecektir.

Marmara Denizi’nde “52.300 m2 Yüz Ölçümlü Bir Ada” yapılabilecek veya “110.000 Adet Kamyon” doldurulabilecektir.

- Sadece Proje’de kullanılan demir ile; “10 Adet” Eyfel Kulesi veya “67.000 Adet” binek otomobil üretilebilecek.

- Söz konusu demirlerin uç uca eklenmesi halinde “Ay’ın Etrafında 3 Tur”atılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

* Galataport İstanbul Projesi’nde kullanılması planlanan toplam demir tonajı “67.000 Ton” olarak belirlenmistir.

* Galataport İstanbul Projesi’nde elektrik, telefon, internet ve su altyapısı için kullanılan toplam kablo ve su tesisatının uzunlugu “6.000 Kilometredir”.

- İlgili kablo ve tesisatın uç uça eklenmesi halinde, “Kıbrıs Adası’nın 10 Defa” çevrelenebilmesi mümkündür.

Bu haber toplam 3863 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.