ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî 746. Vuslat Yıldönümünde Beyoğlu Belediyesi tarafından Galata Mevlevihanesi’nde Şeb-i Arus etkinliği düzenlendi
Galata Mevlevihanesi İstanbul’un ilk mevlevihanesi ve Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eserlerindendir. Kulekapısı Mevlevihanesi ve Galipdede Tekkesi adlarıyla da anıldı. 1491 yılında, Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane (Semaî) Mehmed (Çelebi) Dede tarafından Beylerbeyi İskender Paşa’nın arazisi üstüne kuruldu.
“Küçük Kıyamet” denilen 1509 İstanbul depreminden etkilenen Mevlevihane yapıları, 1765’deki büyük Tophane yangınında hasar görünce Sultan III. Mustafa tarafından Yenişehirli Osman Efendi bina emini tayin edilerek onarartıldı. 1791’de Şeyh Galib’in meşihata atanmasıyla Sultan III. Selim tarafından yenilendi. Sultan Abdulmecid döneminde 1851-1859 yıllarındaki imar faaliyetleriyle son şeklini aldı. 1925’te Mevlevihane işlevi bittikten sonra, 1967-1975 yılları arasında gerçekleşen düzenlemelerle 1975’te “Divan Edebiyatı Müzesi” olarak açıldı. 2008-2011 yılları yenileme ve çevre düzenlemeleri sonucunda “Galata Mevlevihanesi Müzesi” olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Müze sergilemesi Semahane binasında olup alt kat derviş odalarında tasavvuf, tarikat eşyaları, Galata Mevlevihanesi ve güzel sanatlar bölümleri, giriş katta Sema alanı, üst kat mahfillerde hat levhaları ve müzik aletleri görülebilir.
Bunun haricinde Cümle kapısı, Şeyh Galip Türbesi, Halet Efendi Türbesi, Sebilküttap (sebil, muvakkithane ve tütüphane kompleksi) ve Hamuşan adını verdiğimiz hazire bulunmaktadır
Mevlevihane; semahane, derviş hücreleri (odaları), şeyh dairesi, hünkar mahfili, bacılar dairesi (kadınlar maksuresi), ecnebiler mahfili, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazineden oluşur. Bahçesindeki Şeyh Galip Türbesi ve Halet Efendi Türbeleri de ziyarete açıktır.
yüzyıl Barok üslubunu taşıyan müzenin üst kısmı ahşap kafeslerle ayrılmıştır. Bu bölümde divan şairlerinin divanları kronolojik olarak sıralanmıştır. Mevlevihane’de yetişen Şeyh Galib, İsmail Ankaravî, Esrar ve Fasih Dedeler ile Şair Leylâ Hanım'a ait el yazması eserleri de dikkat çeker.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın ev sahipliğinde Galata Mevlevihanesi’nde düzenlenen sema törenine, farklı dinlere mensup cemaat liderleri ve konsolosların yanı sıra iş, sanat, spor ve medya camiasından çok sayıda davetli katıldı. Program öncesi konuklara Tekke Pilavı, şerbet ve ayran ikramı yapıldı
DÜĞÜN GECESİ
Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır. Şeb-i Arus, Hz.Mevlana'nın vuslata erişmesinin 746. yıl dönümünde Konya başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
Mevlana ölümü aslen bir cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçması anlamına geldiğini düşünen Hz. Mevlana, Şeb-i Arus’a ‘Düğün Gecesi’ anlamını yüklemiştir. Mevlana Celaleddin Rumi, 17 Aralık 1273 tarihinde öldü. Şeb-i Arus kelimesi bizzat Mevlana’nın şiirinde geçer: Bizim ölümümüz, ebedî bir düğündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.