ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA –Türkiye’nin tarih ve kültür açısından dünyada benzeri olmayan zenginliklere sahip olduğunu belirten turizmciler Fransız turistinin, Uzakdoğu turisti gibi kültür, tarih, inanç ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarına rağbet ettiklerini belirttiler. Pandemi sonrasına hazırlanan turizmciler Fransız turistin bu tercihi nedeniyle Kültür ve Turim Bakanlığı tarafından Türkiye’nin bu değerlerini ortaya çıkaran tanıtımlar yoluyla “algı operasyonu” yaparak turizmi destek olunması gerektiğini söylediler.
TANITIM YAPILMALI
Her yıl 15-16 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya'nın Akdeniz çanağında turizmde rakibimiz olar ülkeler, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa’yı deniz, kum ve güneş turizminden ayıran en önemli özelliğinin öne çıkarılması gerektiğini anlattılar.
Antalya’nın Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ile Likya Birliği eserlerinin harmanlandığı arkeolojik zenginliğe sahip olduğunu belirten turizmci Halil Güleç, “Dünyada en fazla kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanımak için tura çıkan millet Fransızlardır” dedi.
AÇIK MÜZE: ANTALYA
Halil Güleç,'' Fransız turistler deniz, kum ve güneş turizmi zaten bizde mevcut düşüncesi ile kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanımayı ön planda tutuyor. Antalya adeta açık hava müzesi konumundadır. Başta Perge, Xanthos, Termessos, Letoon, Tlos ve Myra olmak üzere 50'nin üzerinde tarihi ören yeri bulunuyor” dedi.
Güleç “Fransız aydınlar dünyanın en demokratik meclisinin antik Yunan’da değil; Antalya'nın Kaş ilçesi Gelemiş Mahallesi'nde bulunan Likya Birliği'nin en önemli şehirlerinden olan Patara Meclisi olduğunu biliyor. Fransa’da yayınlanan eserlerde 23 Likya Birliği Devletleri'nin 1600 oturumlu Patara Meclisi olduğu biliniyor” dedi.
UNESCO INSANLıK KÜLTÜR MIRASı LISTESINE ALıNDı
Halil Güleç Antalya’nın kültürel değerleri hakkında şnları anlattı: '' Patara Meclisi tüm zamanların en demokratik meclisidir. Patara Meclisi başta ABD 50 eyaletin eşit ve demokratik temsilde Amerikan Anayasası model olmuş bugün Avrupa Birliği(AB)'nin kurulmasına ilham kaynağı olmuştur. Patara Dan 10 kilometre ötesinde bulunan Likya Birliği'nin başkenti olan Xanthos Antik Kentte Fransız arkeolog ekibi 55 yıl aralıksız kazı çalışması yapmış olup hazırladıkları Xanthos Alan Planı ile 1988 yılında UNESCO insanlık Kültür mirası listesine alınmıştır. Antalya'nın UNESCO listesinde yer alan tarihi ören yeri Xanthos Tur Fransızların Antalya'da 25 yıldır düzenli çıktıkları kültür turuna ilk defa kesintiye uğrama dünyayı etkisi altına alan Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün pandemi ilan ettiği yeni tip Corona Virüsü Covid 19 korunma tedbirleri kapsamında 2020 yılında oldu. ''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.