PARİS - Fransız hükümeti, toplanan fonların demiryolu sektörünü geliştirmek için tahsis edilmesiyle uçak biletleri üzerindeki vergileri artırmayı planlıyor. Vergi artışı, yolcular için en yüksek fiyatlı ve havayolları için en karlı seçenekler olan first class ve business class biletlere uygulanacak. Havayolu endüstrisi, potansiyel olarak rekabet gücünü baltalayan vergi artışıyla ilgili endişelere sahip.
Fransız hükümeti, Forbes tarafından hazırlanan bir raporda belirtildiği gibi, uçak biletleri üzerindeki vergileri artırmayı ve toplanan fonları demiryolu sektörünü geliştirmek için tahsis etmeyi planlıyor. Bu karar, Fransa'nın çevresel hedeflerine ulaşmak için hava yolculuğu yerine tren yolculuğunu teşvik etme amacından kaynaklanmaktadır.
2024'te bir sonraki mali yasa tasarısına dahil edilecek olan yeni getirilen vergi artışı, 2023 ile 2027 arasındaki dönemde demiryolu sektörüne yaklaşık 100 milyon € (110 milyon $) getirecek.
YÜKSEK KALITELI UÇAK BILETI VERGILERINI ARTıRMAK
Özellikle yeni getirilen vergi, yolcular için en yüksek fiyatlı ve havayolları için en kazançlı seçenekler olan first class ve business class biletlere uygulanacak. Fransa ulaştırma bakanı Clément Beaune, Le Parisien'e seyahat için daha fazla para ödeyenlerin genellikle fiyat artışlarına karşı daha az hassas olan kişiler olduğunu söyledi.
Öte yandan, Fransız havacılık endüstrisi, halihazırda önemli yatırımları çevresel girişimlere kanalize ettiği göz önüne alındığında, bu vergi artışının sektörün rekabet gücünü potansiyel olarak baltalayabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.
Ayrıca, Le Parisien'e göre havayolu endüstrisi, havacılık sektörünün ilerlemesine katkıda bulunmak için yeni uygulanan vergiyi savunuyor.
En son havacılık haberlerini doğrudan gelen kutunuza alın: Bültenlerimize bugün kaydolun.
Fransa daha önce, 2005 yılına dayanan bu önlemin ilk kez uygulamaya konması ve ardından 2020'de meydana gelen bir artışla, uçak biletlerinde vergilerde artışlar uygulamıştı.
KıSA MESAFELI UÇUŞLARıN YASAKLANMASı
Fransa, uygun bir alternatif demiryolu hizmetinin mevcut olduğu yerlerde 150 dakikadan (veya 2,5 saatten) az süren kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasakladıktan sonra ilgi odağı haline geldi. Yasak, Paris ile Fransa'nın Nantes, Lyon ve Bordeaux şehirleri arasındaki yolcu hava yolculuğunu etkili bir şekilde dışladı. Ancak bağlantılı uçuşlar yeni yasalardan etkilenmedi.
Fransa, yeni düzenlemeler kapsamında ek bir önlem olarak, sürdürülebilirliği ve genel halk için adil ulaşım seçeneklerini teşvik etmek için kısa yolculuklarda özel jetlerin kullanımına ilişkin kuralları da sıkılaştırdı.
paris charles de gaulle hava limanı.
Yeni yürürlüğe giren yasa, aynı güzergahlar boyunca tren seferlerinin yeterince sık, dakik ve hava yolculuğunu seçmiş olabilecek yolcuların gereksinimlerini karşılamak için etkili bir şekilde birbirine bağlı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu alternatif demiryolu hizmetleri, etkilenen güzergahlarda iç hat uçuşlarından geçiş yapan yolcuların ek hacmini karşılayabilecek kapasitede olmalıdır.
Yakın tarihli Greenpeace raporu, ortalama olarak, Avrupa'da tren seyahatinin hava yolculuğundan dört kat daha pahalı olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma, büyük Avrupa şehirlerini birbirine bağlayan 100'den fazla güzergahı inceledi ve trenlerin genellikle uçuşlardan iki kat daha pahalı olmasına rağmen, İngiltere'ye gidiş ve dönüş seyahatlerini içeren güzergahlar için farkın dört katına çıktığını buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.