• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 18 °C

Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı

Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Vasari Koridoru, Floransa'nın seçkinlerinin sıradan vatandaşlardan uzakta, fark edilmeden dolaşabilmeleri için gizli bir geçit olarak inşa edilmişti.

FLORANSA, İTALYA - Floransa'nın seçkinlerinin sıradan vatandaşlardan uzakta, fark edilmeden dolaşabilmeleri için gizli bir geçit olarak inşa edilmişti. Tarihinde ilk kez Corridoio Vasariano veya Vasari Koridoru halka açıldı.
Vasari Koridoru, 1565 yılında iktidardaki Medici hanedanının ev ile işi birbirine bağlamak amacıyla inşa edildi. Vasari Koridoru, 1565 yılında iktidardaki Medici hanedanının ev ile işi birbirine bağlamak amacıyla inşa edildi. Koridor, Uffizi Galerisi ve Ponte Vecchio üzerinden Palazzo Vecchio'yu Palazzo Pitti'ye bağlıyor.

Bir koridordan ziyade Floransa'nın merkezinden geçen özel bir yürüyüş yolu olan 750 metre (2.460 fit) genişliğindeki alan, 1565 yılında sanatçı ve mimar Giorgio Vasari tarafından iktidardaki Medici hanedanı için tasarlanmış.

Cosimo I de' Medici için sadece beş ayda inşa edilen patika, Floransa'nın en ünlü üç yerini birbirine bağlıyor: Palazzo Vecchio (şehrin siyasi merkezi), Uffizi Galerileri (bir zamanlar yöneticilerin ofisleri veya "uffici") ve ailenin yaşadığı Palazzo Pitti. Yürüyüş yolu, halkın rahatsız etmemesi veya düşmanlarının saldırmaması için ev ile ofis arasında seyahat etmelerine olanak sağlıyordu.

vasari-koridoru,-.jpg 

Floransa'nın en bilinen bölgelerinden bazılarının içinden geçen "gizli" bir geçit sunuyor, çarpıcı manzaralar sunuyor, ancak dışarıda bulacağınız kalabalıklardan hiçbiri yok. Kalabalıklar Ponte Vecchio boyunca - Floransa'nın ünlü, dükkanlarla çevrili ortaçağ köprüsü - bir tıkanıklık oluştururken, koridordakiler şehrin aynı manzaralarının tadını çıkararak, ancak kaosun hiçbirini yaşamadan, mutlulukla bunların üzerinden geçecekler.
Koridorun manzarası, yüksekliği sayesinde güzeldir; yürüyüş yolu binaların, sarayların, kulelerin ve hatta Ponte Vecchio'nun tepesi boyunca uzanır.

vasari-koridoru,--001.jpg

Uffizi'den Palazzo Pitti'nin dışındaki Boboli Bahçeleri'ne kadar uzanan koridorun ana bölümü cuma günü halka açıldı. Sıradan insanların buraya erişebildiği ilk tarih oldu. Yüzyıllar boyunca burası Toskana Büyük Dükleri'nin özel fare yoluydu; personel üyeleri bile buradan geçemezdi.
Son yıllarda, özel erişim için yüklü bir ücret ödemeye razı olanlara açılmıştı, ancak 2016'da sağlık ve güvenlik nedenleriyle kapatıldı. Şimdi, 20 avroluk bilet satın alanlar 25 kişilik gruplar halinde eşlik edilecek. Yürümeye devam ederken, fotoğraf fırsatları için zaman yaratılacak.
Koridor, ziyaretçileri fresklerle kaplı, yüksek tavanlı bir alana 58 basamak aşağı indiren bir kapının bulunduğu Uffizi'nin ikinci katından başlar. Buradan tekrar aşağı inerek koridora dönüşür: pişmiş toprak tuğlalarla döşenmiş, sağdaki sokaklara bakan ambar pencereleri ve her dört fitte bir Arno nehrine bakan büyük kare pencereleri olan kapalı bir yürüyüş yolu.

vasari-koridoru,--002.jpg

Daha sonra Ponte Vecchio'nun tepesi boyunca uzanır ve diktatör Benito Mussolini tarafından eklenen, yarı yolda panoramik pencereler bulunur — Mussolini, büyülenmiş bir Adolf Hitler'i koridordan geçirecekti. Hitler daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında diğer tüm Floransa köprülerini yok ederken Ponte Vecchio'yu bağışladı. Uffizi Diffusi projesiyle Toskana'nın tamamı dev bir sanat galerisine dönüşecek.
Ponte Vecchio'dan ayrılınca koridor bir ortaçağ kulesinin etrafını sarar, bir kilisenin saçaklarından geçer ve 16. yüzyıldan kalma bir su özelliği olan Grotta del Buontalenti'nin yanındaki Boboli Bahçeleri'ne çıkar. Ziyaretçiler daha sonra Palazzo Pitti'ye götürülür ve burada ya ziyaretlerine tek başlarına (bir biletle) devam edebilir ya da büyük avludan ayrılabilirler.
Yolculuk sırasında toplam 106 basamak inilmesi gerekiyor, ancak tekrar çıkmaya gerek kalmıyor ve engelliler için merdiven asansörü de mevcut.

'DÜNYANIN VIZYONUNA BIR YOLCULUK'

Uffizi direktörü Simone Verde, koridorun daha önce "az sayıda kişiye açık" olan "Batı dünyası için efsanevi bir yer" olduğunu söyledi. Floransa'daki Medici "kalesini" birbirine bağlayan dayanak noktası olduğunu ve burayı "şehir içinde paralel bir şehir" olarak adlandırdığını söyledi.
Roma'daki iki benzer yapıdan esinlenerek inşa edilen koridorun, Medici'lerin siyasi projesi için kültürün önemini vurguladığını ekledi. "Bu Rönesans için yeniydi - hükümetin kültürel unsuru," dedi. "Burada yaratılan kültür, modern Avrupa'nın tüm sarayları için motordu." Yenilenen koridoru ziyaret etmenin "sadece fantastik bir yer değil, aynı zamanda dünyaya dair bir vizyona yolculuk" olduğunu söyledi.
Geçmişte koridor, 18. yüzyıldan itibaren 1.000'den fazla sanat eseriyle doluyken, bunların arasında geniş bir otoportre koleksiyonu da vardı, bugün duvarlar çıplak — orijinal 1500'lerin yapısının hissini yeniden yaratıyor. Verde, daha sonraki bir tarihte içeriye sanat eserleri asacağını ima etti.
Şimdilik ziyaretçiler, otel ve ofis pencerelerinden içeri bakarken, Ponte Vecchio'daki kalabalığın üzerinden yürürken ve bir zamanlar Medici'lerin yaptığı gibi aşağıda kimse tarafından görülmeyen Santa Felicita kilisesini gözetleyerek, yalnızca seçkinlerin görebildiği bir açıdan şehrin manzarasının tadını çıkaracaklar.
Tarihi anlatan paneller bulunmuyor ve grup rehberleri rehberli tur düzenlemiyor, dolayısıyla manzaranın tadını çıkarmaktan fazlasını isteyen ziyaretçilerin ziyaretlerinden önce tarihi okumaları gerekiyor.
Galeriye ve koridora giriş için biletler 43 avro (45 $) ve koridora girmeden önce galeride iki saat geçirmenize izin veriyor (zamanlamayı dikkatli yapın - ziyaretçilerin galeriye tekrar girmesine izin verilmeyecek). Alternatif olarak, ziyaretçiler müsaitliğe bağlı olarak önceden satın alınmış bir Uffizi biletine ek olarak 20 avro (21 $) ödeyebilirler. Her ayın ilk Pazar günü ücretsiz giriş olacak, ancak önümüzdeki birkaç ay için rezervasyonlar tamamen dolu.

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.