• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -4 °C
  • Antalya 7 °C

ETİK Başkanı: Turizmi anlattı

ETİK Başkanı: Turizmi anlattı
ETİK Başkanı Haluk Nişlioğlu’nun İzmir Kültür ve Turizm Dergisi'nde eski turizm bakanlarından Orhan Birgit ile birlikte siyah beyaz bir fotoğrafı bulunuyor.

İZMİR - İzmir Kültür ve Turizm Dergisi,  Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği-ETİK Başkanı Haluk Nişlioğlu"nun yaşam hikayesine "Yarım asırlık serüven” başlığıyla yer verdi. İzmir turizminin duayen isimlerinden Haluk Nişlioğlu, yazıda yılların tecrübesini gençlere aktarırken “Önce insanları severim” diyor.


KAPTİD Başkanı Ahmet Tok, ETİK Başkanı Haluk Nişlioğlu, turkiyeturizm.com sahibi Özkan Altıntaş, Travel Turkey İzmir Fuarı'nda sohbet ettiler


Haluk Nişlioğlu"nun dergide çıkan röportajını okuyan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Dergide gençlik fotoğrafını gördüm ve seni okudum. İzmir"i senden öğrendim. Fotoğrafta zıpkın gibiymişsin” dedi. Haluk Nişlioğlu"nun dergide eski turizm bakanlarından Orhan Birgit ile birlikte siyah beyaz bir fotoğrafı bulunuyor.

Dergide Haluk Nişlioğlu hakkında yer alan yazı şöyle:
80 yaşına merdiven dayayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamar Birliği-ETİK Başkanı Haluk Nişlioğlu, İzmir turizmi için 45 yıldır çabalıyor. Türkiye"de turizmin başladığı şehir İzmir"in yeniden başrolde yer alacağı günler için 30 yıldan beri sektör temsilcilerini birliğin çatısı altında buluşturuyor.
Halik Nişlioğlu"nin ETİK başkanlığı dışında, TUROB, TÜROFED, TUGEV, TYD ve İZKA"da yönetim kadamesinde görevleri bulunuyor.
Görev aşığı bir isim olan Haluk Nişlioğlu"nu turizm yolculuğunun başlangıcı 1966 yılına dayanıyor. Haluk Nişlioğlu, geçmişteki turizm anlayışını özlese de, İzmir"in hiç bitmeyen turizm potansiyeline güveniyor.
Otel işletmecilği yapan Haluk Nişlioğlu. ETİK"e giriş sürecini şöyle anlattı:
Bir iş için Kültür ve Turizm Bakanlığı"na gittiğimde yöneticilerden biri “Haluk bey acenteciler gelip bir çok işini hallediyor. Ama otelciler sesini duyuramıyor” dedi.
Halbuki Otelciler Derneği"nin ilk kuruluşu da İzmir"de gerçekleş, ancak tam fakat olamamıştı. Bunun üzerine otelcilerin sorunlarının çözümüne katkıda olur diye düşünerek 1973"te adı ETOB olan birliğe üye oldum. Birliğin o tarihte 16 üyesi vardı. Dönemin Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adnan Özaktaş eğitim toplantılarından birinde “Katılım 30 üyeyi bulur” dedi. Ama ben toplantı sırasında birliğe 35 üye kaydettim.

İZMİR YİNE CANLANACAK

Haluk Nişlioğlu, İzmir turizminin eski günleri hakkında düşüncelerini biraz buruk ama gelecekten umutlu bir şekilde anlattı:
” Bölge toplantılarına katıldığımda söz alırken, gururlanır ve kendimi çok yükseklerde hissederdim. Çünkü İzmir turizmin başladığı kentlerden biriydi. O zamanlar İzmir, İstanbul"dan sonra gelirdi. Ancak son zamanlarda İzmir, Antalya, Muğla gibi kentlerin önümüze geçmesi nedeniyle biraz daha sessiz duruyor. O zamanlar başroldeydik. Şimdi yeniden canlandırmak ve İzmir"i eski şaşaalı günlerine döndürmek için uğraşıyoruz. İzmir asla ölmez, yine canlanacak. Ancak rakipler mutlaka bir yerde duracaklar.. Dünyada da böyle oluyor. Turizm İtalya"da başladı. Sonra İspanya"ya Yunanistan"a Türkiye"ye ve diğer ülkelere sıçradı.
Tecrübeli isim Haluk Nişlioğlu, İzmir"in tarihi ve kültürel değerleriyle her zaman zengin bir potansiyeli olduğunu belirterek“Agora, Kadifekale, Kemeraltı canlandırılmalı. Sağlık ve kongre turizmine ağırlık verilmeli. Yat limanı yapılmalı” diyor
Nişlioğlu turizmden pay almanın yollarını ise şöyle anlattı: “İzmir ulaşım açısından eksikti. Son yıllarda ise bu konuda büyük atılımlar gerçekleşti. Her yere her türlü ulaşım aracıyla gidebiliyorsunuz. İyileşmelere rağmen yurtdışı transit çıkışları artırılmalı. Yollar düzenlemeliyiz. Kent turizmi için tramvay çok önemlidir. Düşünün İnrciraltı"ndan kalkan tramvay sahil boyunca Bostanlı"ya kadar gidiyor. Bu turistin bir gününü doldurabilecek bir gezidir. Kaliteli eğlence mekanı ihtiyacı ise başka bir noktadır. Tüm bunlar gerçekleşecek ki kent hak ettiği noktaya adım adım ulaşsın. Bütün arzumuz turisti bir gece daha fazla konaklatabilmektir. Bu sayede esnafta otelci de daha çok kazanacak ve her zaman bu döngü haline gelecektir.”
Kruvaziyer gemileriyle gelen turist sayılarının döviz girdisine oranlandığında yanıltıcı sonuçlar ortaya çıktığını söyleyen Nişlioğlu , “Ama en azından turist konaklamasa bile İzmir"i görmüş oluyor. Turistin bir sonraki tatil programını İzmir"de gerçekleştirmesi için bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

ESKİDEN TURİZM ANLAYIŞI DAHA SAMİMİ İDİ

”1960"lı yıllarda bu mesleğe başlamış birinin eski ile yeniyi kıyaslaması kaçınılmazdır” diyen. Nişlioğlu hala aktif olarak İzmir için iyi bir şeyler yapmaya çalışan biri olarak o zamanki turizm anlayışının şimdikinden çok daha iyi olduğunu söylüyor.
”O zamanlar insanlar daha samimi daha candan egoistliğe kaçmadan çalışırdı. Çok iyi isimler vardı. Herkesin amacı menfaat gütmeden İzmir"e katkı koyabilmekti. Zamanında çok mücadele verdik. Havayollarının İzmir"e sefer düzenlemesi, kentin tanıtımını sağlamak için elbirliğiyle zamanında çok mücadele verdik ve çok adımlar atıldı”
Nişlioğlu, işini severek yapmanın verdiği mutlulukla, bu işi yapanlara yeni başlayanlara sürekli aynı cümleleri söylüyor:
”Ben turizmi sevdim. Bu yaşa geldim hala kıyısından köşesinden de olsa ilgileniyorum. Kopamıyorum. Turizm öyle bir şey ki ancak seversen yapabiliyorsun. Bazen bilgi almak için yanıma talebeler geliyor. Sırf diploma için değil, eğer seviyorsanız bu işi yapın diyorum. Çünkü insanların zevklerine hitap edip onları eğlendirmek mutlu etmek için uğraşıyorsunuz. Bu mesleği insanları İzmir"i seviyorsanız turizmle uğraşın. Sevgiyle yapılan iş insanı yormaz.”
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.