• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 6 °C

Ertuğrul Fırkateyni'nde düğmeler

Ertuğrul Fırkateyni'nde düğmeler
Oshima Adası açıklarında dalan dalgıçlar, bir subay üniformasına ait düğmelerin yanı sıra dürbün merceği ve anahtar gibi eşyalar buldu.

KUSHIMOTO- II. Abdülhamit tarafından Japon imparatoruna iyi niyet elçisi olarak gönderilen; ama dönüş yolunda fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni'yle ilgili kazı çalışmalarında ilginç bulgulara ulaşıldı. 

Ertuğrul'un 118 yıl önce battığı Japonya'nın Kushimoto kenti yakınlarındaki Oshima Adası açıklarında dalan dalgıçlar, bir subay üniformasına ait düğmelerin yanı sıra dürbün merceği ve anahtar gibi eşyalar buldu. Dalış ekibini yöneten Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, buldukları düğmenin gemi kaptanı Osman Paşa'ya ait olabileceğini söyledi.

16 Eylül 1890 tarihinde batan, 500'ün üzerinde denizcimizin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni'ne dalan Turanlı, son derece iyi korunmuş bir subay üniformasını yarım metrelik taş, kaya ve çakıl tabakasını kaldırdıktan sonra bulduklarını belirtti. "Kazadan kurtulanların anlattıklarına göre Osman Paşa, fırkateyn fırtınaya yakalanınca hemen kamarasına gitmiş ve merasim üniformasını giyerek güverteye çıkmış. Olacakları hissetmiş gibi son anı vakur ve saygın bir şekilde karşılamak istemiş." diyen Turanlı aklına, "Bu düğme Osman Paşa'nın son seferinde giydiği üniformanın düğmesi olabilir mi? sorusunun geldiğini ifade etti.

Yapı Kredi Emeklilik ve Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü ortaklığında Tufan Turanlı başkanlığında yürütülmekte olan kazı sırasında İmparator Meici'nin hediyeleri de çıkarıldı. Elverişsiz hava şartlarına rağmen çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Turanlı, bir ekibin kazan dairesi, diğer ekibinse kaptan köşkü ve subay bölümü olarak tahmin edilen bölgede çalıştığını, buralardan bol makine aksamı, eşanjör boruları, kömür, kül ve geminin kazanında büyük bir sorun yaşandığını işaret eden erimiş cam ve benzeri malzemeler çıkarıldığını anlattı. Diğer bölümde ise denizci teleskopu mercekleri, silyon feneri camları olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Turanlı, kırmızı ve yeşil camlar, sinyal cihazına ait prizmatik, optik kalite camlar ve çok kaliteli, Japon veya Uzakdoğu desenli porselen malzemelere ulaştıklarını bildirdi. Ayrıca bir denizcinin de subayımıza ait kafatası kalıntısını buradan çıkardığını ifade etti. Kazı faaliyetlerinin 14 Şubat'a kadar devam edeceğini kaydeden Tufan Turanlı, THY'nin projeye resmî ulaşım sponsoru olarak destek verdiğini, Sualtı Arkeolojisi Vakfı'nın da çalışmalara katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.