• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 14 °C

Ersoy: Nitelikli turiste konsantre olmamız gerekiyor

Ersoy: Nitelikli turiste konsantre olmamız gerekiyor
Bakan Mehmet Ersoy: Cesur olacağız, adım atacağız, hak ettiğimiz yere hep beraber geleceğiz."

ANTALYA- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Turizmde büyümek, ilerlemek istiyoruz, rakiplerimiz gibi hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. O zaman dertlenmeye ara vereceğiz. Cesur olacağız, adım atacağız, hak ettiğimiz yere hep beraber geleceğiz."

Bakan Mehmet Nuri Ersoy: ““Turizmde bir yere gelmek istiyorsanız arz odaklı turizmden, talep odaklı turizme geçmeniz gerekiyor. En büyük vizyon değişikliğinin bu olması gerekiyor."

bakan-ersoy-aktob.jpgBakan Ersoy: “Rakiplerimize karşı koymak için gerekli kaynağımızı yaratacağız, turizmden hak ettiğimiz geliri elde edeceğiz. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının doğumundaki ana fikir, uygulama şekli budur."

Turizmde büyümek, ilerlemek, rakipleri gibi hak edilen yere gelmek istediklerini belirten Bakan Ersoy, "O zaman dertlenmeye ara vereceğiz. Cesur olacağız, adım atacağız, hak ettiğimiz yere hep beraber geleceğiz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) Antalya Belek’te düzenlediği "AKTOB Geleneksel Temmuz Ayı Buluşması" programında turizmcilerle bir araya geldi.

Bakanlık olarak 2023 yılına kadar 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir hedeflerinin olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy, Eylül sonunda bununla ilgili bir master plan açıklayacaklarını die getirdi. 

Hedeflere nasıl ulaşılacağı ve bölge, ürün, tanıtım bazında neler yapabilecekleri konularına planda detaylı olarak değinileceğini belirten Bakan Ersoy, turizmde planlı ve programlı gitmenin nemine işaret ederek, hedef konulan rakamlara ulaşmak için altyapıyı hazırlamak ve sektör olarak hep beraber koşmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin turizmde ciddi bir sıçrama yapması gerektiğini vurgulayan Bakan Ersoy, "Bugüne kadar Türkiye turizminde sayılar çok önemliydi. Türkiye geçen yıl 46,1 milyon, bu sene 51 milyon turist sayısını geçerek, sayı konusunda yapılması gerekenlere gelmiş olacak. Bundan sonra yaptığımızın karşılığını daha iyi almak için konaklama harcaması yüksek, nitelikli turiste konsantre olmamız gerekiyor." dedi. 

Hedeflerinin çok büyük olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, hem yolcu sayısını hem de o yolcudan elde edilen geliri artıracaklarını kaydetti. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mevcut turizm potansiyelinden vazgeçmeyeceklerini de vurgulayarak, bundan sonra nitelikti turisti öncelikli hedeflerine koyacaklarını ifade etti ve “Ona çok daha konsantre olacağız. Sektör olarak hem sayı hem ciro hedeflerimize elbirliğiyle ulaşmamız gerekiyor."  

Arz Odaklı Turizmden, Talep Odaklı Turizme Geçmeniz Gerekiyor

Hedeflere ulaşmak için atılması gereken birçok adım olduğuna değinen Bakan Ersoy, bu süreçte zihniyet değişikliğinin öneminin altını çizerek, ”Eğer turizmde bir yere gelmek istiyorsanız arz odaklı turizmden, talep odaklı turizme geçmeniz gerekiyor. En büyük vizyon değişikliğinin bu olması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Talep eden ne kadar memnun olursa fiyatın o kadar yükseleceğine dikkati çeken Bakan Ersoy, zihniyet ve vizyon olarak maliyet odaklı turizmden, gelir odaklı turizme geçiş yapmayı önerdi. 

Günlük politikalardan uzaklaşıp, uzun vadeli ve sürdürülebilir kalıcı politikalara geçmek gerektiğini anlatan Bakan Ersoy, şöyle devam etti: 

"Eylül sonunda açıklayacağımız turizm master planına çok ciddi şekilde hazırlanıyoruz. Sektörden de görüşler alarak ilave edeceğiz. 75 milyon turist, 65 milyar dolar hedefine nasıl ulaşacağımızı net şekilde ortaya koyacağız. Bu, sadece sektörün ve bakanlığının beraber çalışarak yapabileceği bir konu değil. Ulaştırma, Milli Eğitim, Tarım ve Orman Bakanlığı da bu projenin içinde. Her bakanlık var. Her bakanlıkla neler yapmamız gerektiğini tartışıyoruz, bunları protokole bağlayacağız. Bunları, turizm master planının ekine ekleyeceğiz."

Markalaşmak İçin Yoğun Tanıtım Yapmak Gerekir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir ürünü hak ettiği değere satmak için markalaşmak gerektiğini, ne kadar çok markalaşılırsa fiyatı o kadar yukarı çekme imkanı olacağını dile getirdi.

Markalaşma için yoğun tanıtım yapmak gerektiğini belirten Bakan Ersoy, bunun sürdürülebilir, kesintisiz olması gerektiğini, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının doğmasındaki ana sebeplerden birinin de bu olduğunu anlattı.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının nasıl işleyeceği ve yönetim kurulunun kimlerden oluştuğu konusunda turizmcilere bilgiler de aktaran Bakan Ersoy, ajans üzerinde dokuz aydır çalıştıklarını, dünyada turizm geliri en yüksek ülkelerin tamamına yakınında bu tarz ajansların kurulduğunu söyledi. 

Uçuş Sefer Sayılarını Artıracağız

Çok yüksek turizm geliri elde eden ülkelerin, birçok noktaya uçan global hava yolları olduğunu, ikinci olarak da turizm tanıtım ajansını kurduklarını hatırlatan Bakan Ersoy, Türkiye'de global hava yolunun THY olduğunu dile getirdi.

Nitelikli turistin ihtiyacı olan ulaşım için THY ile yaptıkları protokolle tarifeli seferleri, Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir havalimanlarından Nisan ayı itibarıyla haftada 70 uçuş olarak başlattıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, 2023 hedefinde de haftalık 70 sefer programını 500'e taşıyacaklarını, bunun için gerekli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

THY'nin yanında Sunexpress hava yollarıyla da görüştüklerine işaret eden Bakan Ersoy, tanıtım desteği vererek sefer sayılarının artmasını sağlayacaklarını söyledi.

Bakan Ersoy, hava ulaşımı ile ilgili konuyu böyle çözeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Bakanlık olarak bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Bunu ilk kez İtalyanlar icat etmişler, 1919'da. Tam yüz yıl önce. İspanya 37 yıl, Fransa 35 yıl, en genç İngiltere 16 yıl önce icat etmiş. Ortalama dünyada son yedi yıldır turizm geliştirme ajanslarıyla planlı, programlı ve sürdürülebilir tanıtımla devam eden ülkeler, şu anda en yüksek turizm geliri elde eden ülkeler arasında en üst sıraları paylaşmıştır. Biz son 20 yıldır bu tarz organizasyonları dile getirmişiz ama hayata geçirmeyi başaramamışız. Geçen haftadan itibaren bu yasalaşarak, yılsonuna kadar da Türkiye turizminin hizmetine girmiş olacak."

Yönetim Kurulunda 15 Üye Var

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansıyla ilgili yönetim kurulunun çok tartışıldığını dile getiren Bakan Ersoy, "Yönetim kurulunda 15 üye var. Üç koltuk doğal üyesi olarak bakan, bakan yardımcısı ve tanıtma genel müdürü. Dördüncü koltuk THY Yönetim Kurulu Başkanı doğal üyesi oluyor. Beşinci koltuk havalimanları. Zaten turizm deyince yolcunun yüzde 90'ı havalimanlarından giriş yapıyor. Cirosu açık ara en yüksek olan, iki havalimanı işletme grubuna dönüşümlü bir koltuk verdik. Bir tanesi İGA yeni hayatımıza giren, ikincisi TAV grubu." diye konuştu.

Türkiye'ye giriş yapan her üç yolcudan birinin İstanbul'un yeni havalimanından giriş yaptığını belirten Bakan Ersoy, İstanbul'a gelip, giriş yapmadan devam eden yolcular için de transit bölgesinde Bakanlık olarak ülkenin güzelliklerini anlatan müze açacaklarını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ajansta altıncı koltuğun seyahat acentelerinin olacağını ifade ederek, geriye kalan 9 yönetim kurulu üyesi adayının 7'sini Türkiye'nin bölgelerinden seçeceklerini ancak yatak kapasitesi nedeniyle Marmara ve Akdeniz bölgesine ikişer temsilcilik verdiklerini anlattı.

Yönetim kurulunun yılda en az dört kere toplanacağını, ihtiyaç olduğunda 8-10 kere de toplanabileceğini vurgulayan Bakan Ersoy, denetleme için icra kurulunun olacağını söyledi.

"Dernek başkanları neden doğal üye olmadı?" yönünde soruların geldiğini belirten Bakan Ersoy, derneklerin üyelerinin sektörün tamamını kapsamadığını, yeni derneklerin kurulduğunu, derneklerin kendi aralarında da anlaşamadığını dile getirdi.

Turizmi 81 İle Yaymamız Gerekiyor

Doğu ve Güneydoğu'da turizmin çok az olduğunu, buralara pozitif ayrımcılık yaptığını vurgulayan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bazen kullanmak istemediğim istekler geliyor. Deniyor ki, 'Herkes ödediği pay kadar buradan pay alsın." Üzülüyorum. Türkiye'yi hala bütün olarak göremiyoruz. Mardin'de bomba patlarsa Bodrum'da, Antalya'da turizm yapamayız. Bu öngörü olmaktan çıktı, Türkiye turizmi bunu defalarca yaşadı. Hala bu söylemlerle bana geliyorsanız bir sıkıntı var. Kapalı kapılar ardında bu tarz istekler geliyor. Tam tersi buralara yatırım götürmeli, buradaki insanların refahını ekonomisini yukarıya çıkarmalı, turizmi 81 ile yaymamız gerekiyor. "

Cesur Olacağız, Adım Atacağız, Hak Ettiğimiz Yere Hep Beraber Geleceğiz

Ajansın kurulduğunu ve 1 Kasım'da tanıtıma başlayacağını söyleyen Bakan Ersoy, seçilmiş yönetim kurulu üyelerinin en geç 1 Ocak 2020 itibarıyla göreve başlamış olacağını ifade etti.

Rakip ülkelerin ajanslarının 100 ila 130 milyon dolar arası 2019 harcaması olduğuna değinen Bakan Ersoy, "İspanya acele karar aldı. Onlar da otellerden topluyor. 2020'de tanıtım bütçesi için toplanan parayı yüzde 35 artırma kararı aldı. İspanya bizim attığımız adımları görüyor hemen önlem alıyor." dedi.

Türkiye'nin 50 yıl geriden geldiğini, trene son vagondan bindiğini ifade eden Bakan Ersoy, buna rağmen "En az bütçeyle yapalım" yönündeki söylemleri eleştirerek, tur operatörlerinin Türkiye'yi, Mısır ve Tunus sepetinden çıkarıp bir üste koyduğunu bildirdi.

Bir istatistiğe göre, her 100 Alman'dan 19'unun hayatında bir kere Türkiye'ye geldiğini, her 100 Alman'dan 69'unun İspanya'ya gittiğini dile getiren Bakan Ersoy, mevcut pazarlara iyi odaklanmak ve yeni pazarlar yaratmak gerektiğini vurguladı.

Maliyet odaklı turizm yapmaya çalışanlar olduğunu, yüzde 10-30 fiyatı çok kolay kırdığını, tanıtım için hiçbir bütçe ayırmayan, devletin yaptığıyla yetinenlerin bulunduğunu anlatan Bakan Ersoy, bunların, işini iyi yapanları aşağıya çektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dertlenmeyi, her şeyi devletten beklemeyi bırakmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Devletteki kaynakla yapabileceğimiz reklam ve tanıtım harcamaları 30 milyon dolar civarında, bu sene artırılmış hali. Rakibin yaptığı harcama 100-150 milyon dolar civarında. Biz devletten beklemeyi bırakacağız, devletle beraber biz de taşın altına elimizi koyarak hep beraber olacağız. Devlet hiçbir sorumluğundan vazgeçmiyor. Rakiplerimize karşı koymak için gerekli kaynağımızı yaratacağız, turizmden hak ettiğimiz geliri elde edeceğiz. Ajansın doğumundaki ana fikir, uygulama şekli budur." 

Acentelerin, tanıtımı kendilerinin yaptıklarını söylediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, tanıtım ve pazarlamanın, yeni iletişim metotlarına hakim olan, dijital medyayı çok iyi kullanan profesyonellerin işi olduğunu bildirdi.

Bakan Ersoy, "Biz hala o kırılmasın bu üzülmesin onun sesi fazla çıkıyor, bunun sesi eksik çıkıyor mantığıyla dünyanın gerçeklerine kulağımızı kapatırsak gelebileceğimiz noktalar bunlar. Büyümek, ilerlemek istiyoruz, rakiplerimiz gibi hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. O zaman dertlenmeye ara vereceğiz, cesur olacağız, adım atacağız, hak ettiğimiz yere hep beraber geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.