JAKARTA- Endonezya zengin Çinli turisteri çekmek için dünyadaki karışıklık ve gerginlikten uzak olan 10 tane daha Bali gibi merkezler yapıyor. Cumhurbaşkanı Jakowi “Halka turizmle gelir kaynaklarımızı arırma sözü verdim” diyerek 10 Bali programını açıkyadı. Turizm Bakanı Arief Yahya “Turist sayısını artırmanın en kolay yolu Çin'i hedef almak" diyerek programı yürütmek üzere kolları sivadı.
ÇİN EN BÜYÜK TURİZM PAZARI
Endonezya'nın Bali adaları, dünyada yavaş yavaş barış ve huzurun aşınması sonucu huzur arayan turistlerin kaçtığı yer oldu. Sakinlik ve egzotik yerlere gider zengin Çinli turistlerin arayışını farkeden Endonezya hükümeti turizm planlarını geliştirdi. Uygulanan yeni planlama doğrultusunda Çin turisti için Endonezya en büyük turizm pazarı olma yolunda gidişini sürdürerek Singapur'u geçti. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’den gelen yılın ilk sekiz ayında 1.4 milyona yükselen ziyaretçilerde yüzde 46'lık bir artış oldu.
DÜNYA ÇİNLİ TURİST PEŞİNDE
Başkan Joko Widodo, turizm endüstrisini önümüzdeki yıllarda bir büyüme motoruna dönüştürmeye yardım etmek için bu tür bir talebi üzerine bankacılık yapıyor. Endonezya hükümeti, Bali'nin ötesinde, tropik plaj tatil yerleri, volkanlar ve ünlü tapınakların ulus ziyaretçilerinin ana çekme perdesi olduğu Tanrıların Ada'sı olarak bilinen yerleri geliştirmek istiyor.
Endonezya Turizm Bakanı Arief Yahya, "Tüm dünya ülkeleri Çin pazarını yakalamaya çalışılıyor" dedi. "Herhalde, turist sayısını artırmanın en kolay yolu Çin'i hedef almak" dedi.
ÇİN TURİZMDE ALTIN MADENİ
Bakan Yahya, “Her yıl yurtdışında seyahat eden 120 milyondan fazla Çinlinin Endonezya'yı gelme oranı yaklaşık % 1 iken Çin'deki belli başlı yerlerde reklamcılık hedefiyle bunu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Çin milyarlarca dolar getirmek için kurulmuş bir altın madenidir. Ancak milyarlarca dolarlık yatırıma da ihtiyaç duyuluyor.
TURİZM BÜYÜME KAYNAĞI
Endonezya Cumhurbaşkanı Jokowi, 17 binden fazla adadan oluşan geniş bir Endonezya takımadasını geliştirmeye yönelik kapsamlı vizyonunun bir parçası olarak, iddialı bir altyapı gündemi ve turizmi ülkenin gelecekteki refahının önemli bir parçası haline getirme planı hazırladı. Üç yıl önce göreve geldiğinde yüzde yedi hedefinin çok altında, yüzde beş oranında genişleyen bir ekonomi için yeni büyüme kaynakları arayışını sürdürdü.
SUMATRA VE MALUKA’YA 10 YENİ BALİ
Jokowi, ilk dönem sona erdiğinde 2019 yılına kadar turist sayılarını yılda 20 milyona çıkarmaya ve bu yılın ilk sekiz ayında neredeyse dört milyon ziyaretçi çeken Bali ötesi bölgelere genişleme sözü verdi. Bu dönemde dokuz milyon Endonezya'ya gelenlerinin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bunu yapmak için Jokowi, ülkenin batısında Sumatra'da doğuda Kuzey Maluku'ya altyapı geliştirmeyi içeren bir strateji olan 10 yeni Bali inşa etmek istiyor.
Turizm hâlâ palmiye yağı ve kömür gibi emtialara bağımlı olan bir ekonomi için turizm, hükümetin döviz gelir kaynaklarını genişletmenin bir yoludur.
Yahya'ya göre Jokowi'nin planına göre, turizmin ekonomiye katkısı geçen sene yüzde 4,5 olan 2019'a kadar yüzde 7,5'e tırmanacak. Turizm gelirlerinin aynı dönemde yüzde 60 artarak 20,7 milyar dolara yükseleceği ve işlerin sayısının 11,8 milyondan 13 milyona yükseldiği tahmin ediliyor.
ENDONEZYA TURİZMDE DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAK
Bakan Yahya "Turizmin Endonezya'nın en büyük döviz katkı kaynağı olacağını umuyoruz. Cumhurbaşanı Jokowi ve Endonezya'ya söz verdim, bunu gerçekleştireceğim. Endonezya, turizm ve yaratıcı endüstrinin bu ülkeyi dünyada şampiyon yapabildiğine inanıyoruz"dedi.
KOMŞU ÜLKELERİN GERİSİNDE
Bu tür bir büyüme ile Endonezya turizminin geliştirilmesi hedefleniyor. Halen Endonezya Çinli ziyaretçi almada komşu ülkelerin çok gerisinde bulunuyor.
Tayland'ın endüstrisi , gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 18'ini oluşturuyor; Ülkenin ünlü plajları ve gece hayatı, bugüne kadar her yıl 26 milyon yabancı ziyaretçi çekiyor. Bunların yüzde 28'i Çin'den geliyor. Endonezya turist alma sayısı bakımından Singapur ve Malezya'yı da etkiliyor.
ORTA VE ÜST PAZARı KAPMAK
Hükümet, Çinli ziyaretçilerin daha fazla harcamasını sağlamanın yollarını bulması gerekecek. Ortadoğu'daki yolcular tur başına ortalama 1.700 dolar düşüyor. Avustralyalılar 1.100 dolar, Çinli turistler 1.500 dolar harcıyor. Bakan Yahya, daha zengin Çinlileri hedeflemek ve "orta ve üst pazarı kapmak" ve Hindistan'dan daha fazla iş yaratmak istediğini söyledi.
10 BALİ PROJESİ BÖLGEDE TURİZM YARIŞI BAŞLATACAK
Cumhurbaşkanı Jokowi'nin “10 New Balis” adıyla sunduğu 10 Yeni Bali planı büyük bir mücadeleye sahne olacak. Bakan Yahya, sanayinin beş yılda 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu, bunun yaklaşık 10 milyar dolarının hükümetten geldiğini belirtiyor. Limanlardan yollara kadar her alanda büyük altyapı ihtiyaçları ve GSYİH'nın yüzde üçü bütçe açığı nedeniyle yetkililer daha fazla özel sektör fonları istiyor.
ALTYAPIYA BÜYÜK YATIRIM
Bali'nin turizm bürosu şefi Anak Agung Gede Yuniartha Putra "Altyapıya çok daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Turizmde başarılı olabilmek için, altyapı özellikle erişilebilirlik açısından çok önemlidir. Yeni bir varış noktası açtığımızda ya hava ya da deniz yoluyla iyi bir erişilebilirlik varsa, ziyaretçiler çok hızlı büyüyor. "
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.