• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 19 °C

Emin Çakmak: Hedef 20 milyar dolar

Emin Çakmak: Hedef 20 milyar dolar
Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak: "Hedefimiz 2023’te 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar gelire ulaşmaktır” dedi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
ALANYA
- Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak Emin Çakmak, Türkiye’nin dünya sağlık turizminde gelirde 3’üncü, sayısalda 5’inci sırada olduğunu belirterek “Hedefimiz 2023’te 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar gelire ulaşmaktır” dedi.

emin-alanya-2.jpg

emin-alanya-2a.jpg

ANTALYA VE ALANYA’NIN YÖNETİCİLERİ KATILDI

İlki 28 Şubat'ta Bursa'da düzenlenen sırasıyla Ankara, Antalya’da çtekrarlanan "Türkiye Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantıları"nın 4'üncüsü Alanya'da gerçekleştirildi.
Toplantıya Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Türkiye Otelciler Federasyonu –TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği- ALTİD Başkanı Gülçin Güner, Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Alanya İlçe Sağlık Müdürü Abdullah Yağdur, Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu, Tosmur Belediye Başkanı Musa Özdemir, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Güngör, Antalya Sağlık Turizmi İş Kümesi Derneği Başkanı Dr. Ferhat Kayan, seyahat acentesi, otel ve sağlık kuruluşu temsilcileri katıldı.

emin-alanya-3.jpg

HEDEF 100 MİLYON TURİST 100 MİLYAR DOLAR GELİRDİR
Alanya ilçesine bağlı Türkler beldesinde bulunan Sentido Gold Island Otel'de düzenlenen seyahat acentesi, otel ve sağlık kuruluşu temsilcilerinin katıldığı "Alanya Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Emin Çakmak Türkiye'de sağlık turizmine 2005 yılında başlandığını belirterek, Türkiye'ye 30 yıl önce 300 bin turist geldiğini, ancak günümüzde 30 milyon rakamının telaffuz edildiğini söyleyerek, bu rakamın yeterli olmadığına belirterek “Hedefimiz 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelirdir” şeklinde konuştu.

emin-alanya4.jpg

BAŞBAKAN ERDOĞAN SAĞLIK TURİZMİNDE GÜVEN TAZELEDİ

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 2009'daki by-pass ameliyatı için Amerika'yı tercih etmesini de eleştiren Çakmak, "Bugüne kadar bütün başbakanlarımız Amerika'ya gidip orada ameliyat olurdu. Bakanlarımızdan Unakıtan bile kalp ameliyatını gitti Amerika'da yaptırdı. Unakıtan'ın bu yurtdışı ameliyatından dolayı biz komik duruma düştük. Ama Başbakan Erdoğan bu güveni tazeledi. Kendi ülkesinin hastanesine güvenerek, zorlu bir ameliyatı kendi doktoruna yaptırması bize çok büyük bir güven telkin etti" dedi.
Sağlık turizminin önemine değinerek dünyada 500 milyon engelli turist olduğuna dikkati çeken Çakmak, "Engelsiz Turizm" bölgeleri arasında İspanya'nın ilk sırada yer aldığına işaret etti.

EMİN ÇAKMAK, DÜNYA SAĞLIK TURİZMİNDE GELİRDE 3’CÜ, SAYISALDA İSE 5’İNCİ SIRADAYIZ
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC Başkanı ve Dünya Sağlık Turizmi-GHTC Başkanı Emin Çakmak, sağlık turizminde dünyanın nereden nereye gitti ve Türkiye’deki sağlık turizmi hakkında bilgiler verdi. Emin Çakmak, 2005 yılında THDC’yi kurarak sağlık turizmine başladıklarını ve tüm paydaşları bir araya getirdiklerini söyledi. Önceden de Hello Turizm Seyahat Acentesi olarak sağlık turizmi yaptıklarını belirten Emin Çakmak, “Biz ona turist diye bakardık. Turist sağlığı devam ederken sağlık turizmi kavramını geliştirdik. 2008 de 32 kurucu ile THTDC kâr amaçsız olarak kurduk.Geçen 7 yıl içinde yurtdışında 350 etkinliğe imza attık. Dünya sıralamasına 21’ci sıradan girdik. Birlik ve beraber çalışmayla dünya sağlık turizminde gelirde 4.2 milyar dolarla 3’cü, sayısalda ise 5’inci sıraya geldik.

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-6.jpg

DÜNYA SAĞLIK TURİZMİ PAZARI 400 MİLYAR DOLARDIR

Dünya potansiyeline bakıldığında toplam sağlık turizmi 100 milyar dolar olarak görülüyor. Ancak sağlık turizminin 8 segmenti olan 1-Tedavi, 2-Diş, 3-Termal turizmi, 4-İleri yaş, 5-Zindelik, 6-Spor turizmi, 7-Sağlıklı beslenme, 8-Engelsiz turizme bakıldığında bunun dışında 300 milyar dolarlık bir pazar daha bulunuyor. Amerika 2009’da yaptığı istatistiklerde yurtdışına 1.621 hastanın tedavi amaçlı gideceğini tahmin etmiş Ancak 2 milyon hasta yurtdışına gitmiş. Bu sağlık turizminin ne kadar hızlı büyüdüğünün göstergesidir.”

SAĞLIK TURİZMİNDE SINIR KALMADI
Emin Çakmak, dünyada 500 milyon engelli turist bulunduğunu belirterek , “Tourism for All” diye kampanya yapan İspanya engelli turist alımında birinci, Yunanistan ise ikinci sırada olduğunu söyledi.
Sağlık turizminde sınır kalmadığını ve herkesin her yerde tedavi olabildiğini anlatan Emin Çakmak şöyle devam etti:
”İnsan vücuduna yapılacak her türlü katkı sağlık turizmidir. İnsan hayatını ve yaşamını daha kaliteli hale getirmektedir.
Hedefimiz 2023’te 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar gelire ulaşmaktır.”

emin-alanya-gulcin-guner1.jpg

GÜLÇİN GÜNER: ALANYA’DA SAĞLIK TURİZMİ İÇİN İLK HAREKET

Topalntıya evsahipliği yapan ALTİD ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Gülçin Güner, dünyada sağlık turizminde son 10 yılda çok yol alındığını belirterek Türkiye’nin bu gelişmede önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Turizm’de 12 ayı hedefleyen Alanya’nın çevrenin gerçek kullanımı ve sürdürülebilir turizmi amaçladığını belirterek şöyle konuştu:“Ekonomide turizm pastası payını artırabilmek ana amaçtır. ALTİD olarak sağlık turizminin bir bölümü olan engelsiz turizm ve 3.yaş turizmi çalışmaları yürütüyoruz. Ancak bütün paydaşları bir araya getirerek, vizyon koyarak sağlık turizminde çalışabilmek önemlidir. Bizim için insanlara sağlık sunduğu belirtilen Dem Mağarası çıkış noktasıdır. Gazipaşa Havalimanı ulaşım için önemli bir güçtür. Bu toplantı paydaşları bir araya getirmek için düzenlendi. Son 3 yılda Alanya’da 56 bin sporcu konakladı. Bu durumda spor hekimliğine mi yönelelim diye düşünüyoruz. Konaklama olarak biz bir tarafız. Öte yanda sağlık sektörü bulunuyor. Burada odrtak akıl ve ortak çalışma girişimi hedefleniyor. Toplantı Alanya’da sağlık turizmini yerleştirmek için ilk harekettir.”

emin-alanya4a.jpg
ALTİD Başkanı Gülçin Güner, THTDC Başkanı Emin Çakmak'a katılım nedeniyle Alanya sahillerine vuran tahta parçalarından yelkenli gemiler üreten turist rehberinin yaptığı yelkenli tekneyi armağan ederek "Sağlık turizminde Alanya yelken açtı" dedi.

emin-alanya-ferhat-kayan3.jpg

DR.FERHAT KAYAN: ORTAK HAREKETLE MARKA OLMAK ZOR DEĞİL

Sağlık Turizmi İş Kümesi Derneği Kurucu Başkanı Dr.Ferhat Kayan, Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC Başkanı Emin Çakmak’la birlikte katıldıkları Monako Dünya Sağlık Turizmi Fuarı hakkında konuşarak “Monako, Montekarlo gibi isimler müthiş. Ama bana altı boş geldi. Oradakiler bu bölgeleri marka yapmak için bir çok uğraşlarda bulunmuşlar. Onların bu çalışmalarını görünce oradan cesaretle ayrıldım. Üstelik Emin Çakmak orada 40’a yakın ülkenin onayını, imzasını alarak Dünya Sağlık Konseyi’ni kurdu ve başkanlığını üslendi. Fuarda Türkiye olarak biz marka olduk. Ortaklaşa hareket edildiği zaman marka olmanın zor olmadığını gördük.”

emin-alanya-ferhat-kayan1.jpg

MONAKO’DA DÜNYAYI GÖRÜNCE BANA CESARET GELDİ

Dr.Ferhat Kayan, sağlık turizminin kapasitesi hakkında ortada bir çok rakamların dolaştığını ve aynı karmaşanın 14 ülkenin katıldığı Monako Fuarı’nda da görüldüğünü söyledi. Monako’da “Kime sağlık turisti” diyeceklerini trtıştıklarını söyleyer Dr.Ferhat Kayan “Monako’da dünyayı görünce bana cesaret geldi ve bundan sonra ileriye daha güvenle bakıyorum. Hindistan refakatçiyi de sağlık turisti sayıyor. Çünkü o da aynı amaçla geliyor ve harcama yapıyor. Antalya Sağlık Turizmi İş Kümesi Derneği-ASTİD’i kamu ve özel sektörün önemli temsilcilerin katarak güçlü bir şekilde oluşturuyoruz.Turizmin gelişimini örnek alarak sağlık turizminde de çok önemli şeyler yapacağımızın bilincindeyim. Türkiye turizmi 300- 500 binden 30 milyonlara vardır. Biz tüm paydaşların işbirliğiyle bunu başarabiliriz”

emin-alanya-hayri-cavusoglu1.jpg

HAYRİ ÇAVUŞOĞLU: BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA DAHA KALICI HİZMETLER GELECEK

Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu, Alanya’nın spdor turizminde önemli bir pazara sahip olduğunu belirterek “ 5 sahamız var. Ocak ayından bu yana spon kulüpleri 100 kamp yaptı. Toplam 60 takım turnuva yaptı. Geçen yıl Türkiye’nin 3 büyük takımı burada kamp yaptı. Büyükşehir yasasıyla daha kalıcı hizmetlerin geleceğine inanıyorum. Ayrıca belde de 7-8 otel inşaatı var. Konaklama sorunumuz ise hiç yoktur” dedi.

emin-alanya-adem-bilgin2.jpg

DR.ADEM BİLGİN: ÖZEL SEKTÖR DAHA DETAYLI ÇALIŞABİLİYOR

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr.Adem Bilgin, bektörün alt yapısını hazırlayarak Antalya’yı sağlık markası haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Dr.Adem Bilgin, bakanlık istatistikleri olan 210 bin ile özel sektörün 617 bin yabancı hasta geldiği şeklindeki istatistiklerine değinerek, özel sektörün daha detaylı çalışma yapabildiğini ve rakamlarda keskin bin sınır bulunmadığını söyledi.

ANTALYA BULUNMAZ HİNT KUMAŞIDIR.
Dr.Adem Bilgin dünya turizminde yüzde 1-1.5 hastalanma riski bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
”Antalya’ya geçen yıl gelen turistlerden 88 bininin hastalandığını gördük. Aslında dünya istatistiklerine göre gerçek rakam 120 bin olmalıdır. Demek ki yeterince istatistik yapamıyoruz. Ayakta tedavi görenlerin kayıt altına alınmaması bizim eksikliğimiz olduğunu gösteriyor. Engelli ve engelsiz turizminde Alanya ve Antalya’nın İstanbul’un önündedir, daha önünde olmalıdır. Antalya’da özel hastanelerdeki doluluk yüzde 52’dir. Yazın dolu olan hastaneler, kışın idare ediyorlar. Turizmi çeşitlendirerek bunu artırmalıyız. Dünyada madde bağımlığı yaygınlığı vardır. Bunun tedavisinde mekân değişikliği şarttır. Hollanda’dan gelecek gençleri tedavi edebiliriz. Havası, ulaşımı, imkanlarıyla Antalya bulunmaz Hint kumaşıdır.

TÜRKİYE’NİN TANITIM EKSİKLİĞİ BULUNUYOR
Avrupa’ya 35 milyon Arap gidiyor. Türkiye’ye gelen ise 2 milyondur. Onların yaşam tarzlarına uygun ortam oluşturup bunu 20 milyonlara çıkarmalıyız. Türkiye’nin bu konuda tanıtım eksikliği bulunuyor. Antalya’da 88 bin yabancı hasta tedavi edildi bunun 81 bini özeldedir. Hep birlikte sinerji oluşturabilmek için hep birlikte olmalıyız. Hastanın evinden alınıp tedavi edilip evine götürüldüğü ara bileşenlerin buluştuğu sistemi kurmalıyız. Sesimiz cılız çıkıyor. Biraz fazla çıkarsa mevzuatlar daha hızlanır. Özelin katılımcı sesinin çıkmasını arzu ediyorum.”

emin-alanya-erhan-ozdemir1.jpg

ERHAN ÖZDEMİR: PAYDAŞLARDIR BULUŞMASI FIRSATTIR

Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, yapılan çalışmalara destek verdiklerini belirterek “Alanya’da sağlık turizmi ve yaşlı turizmi için ne yapabiliriz, diye araştırmalarım oldu. Bu toplantıda paydaşların bir arada olması iyi bir fırsattır” dedi.

emin-alanya-ibrahim-gungor.jpg

İBRAHİM GÜNGÖR: ÜNİVERSİTE OLARAK YANINIZDAYIZ

Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Güngör, yapılan çalışmaların son derece olumlu olduğunu belirterek “Biz üniversite olarak yapılacak çalışmaların yanında yer alıyoruz. Akademisyenlerimiz bu projelere destek vermek için istenilen araştırmayı yaparak, Alanya’nın geleceğini plânlayabilir” diyerek toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etti.

emin-alanya-mehmet-cam1.jpg

DR MEHMET ÇAM: YAŞLANAN AVRUPALIYI GETİRMELİYİZ

Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Dr Mehmet Çam Alanya’da 3.yaş ve engelli turizmi için yapılan çalışmaları barkovizyon eşliğinde anlatarak “Yaşlanan Avrupa’lıyı Akdeniz’e getirmeliyiz” dedi.
Dr. Mehmet Çam'ın barkovizyon anlatımından önemli olyanları şöyle;

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-1.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-1a.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-2.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-3.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-4.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-5.jpg

emin-alanya-mehmet-cam-grafik-7.jpg

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.