İSTANBUL - JP Morgan'ın Four Seasons Oteli'ndeki organizasyonuna giden deneyimli ekonomi yazarı Ruhi Sanyer, otelden yaka paça çıkarıldı T24 yazarı Mehmet Yılmaz, On haber sitesi ekonomi müdürü Ruhi Sanyer'in Four Seasons Oteli'nden yaka paça dışarı çıkarılmasını köşesine taşıdı. İşte o yazı..
"Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi JP Morgan'ın davetiyle 50 yabancı yatırımcı İstanbul'da bir toplantıya katıldı.
Toplantı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yatırımcılara bilgi vermesi amacıyla düzenlenmişti.
Buraya kadar normal bir durum.
Bu görevdeki kişilerin yerli – yabancı yatırımcılara ekonominin nereye doğru gittiğini, gideceğini anlatmalarında yadırganacak bir durum yok.
Bir tek şartla: O bilgilerin, öğrenmek isteyen herkese açık olması şartıyla!
Aksi taktirde şeffaflıktan söz edemeyeceğimiz gibi serbest rekabet koşullarının bizzat ekonomi yönetimi tarafından belli bir kesim lehine bozulmak istendiğinden kuşkulanabiliriz.
Seçimin ardından Maliye Bakanlığı'na tayin edilip, ekonominin tüm idaresi teslim edilen Mehmet Şimşek, henüz ortaya bir ekonomik program koymadı.
Onun için Şimşek'in ve Erkan'ın konuşmaları, sosyal medya mesajları ekonomi ile ilgilenenlerce sıkı takip ediliyor.
Böylece gelecekte açıklanması olası program hakkında ipuçları elde edilebileceği düşünülüyor.
Bu önemli çünkü ekonomi yönetiminin gelecekte neyi planlamakta olduğunu öngöremiyorsanız pozisyon alamazsınız. Şirket yöneticisiyseniz de böyle, finansal piyasalarda faaliyet gösteriyorsanız da böyle. Hatta cebindeki üç kuruşu kaybetme tedirginliğiyle yaşayan biz sıradan vatandaşlar için de böyle!
Bir numaralı kural öngörülebilir bir ekonomi yönetimi.
Erdoğan'ın kendisini iktisatçı zannetmesiyle yaşadığımız yıpratıcı süreç, bunu daha da hayati kılıyor.
On Haber isimli internet gazetesinin ekonomi müdürü Ruhi Sanyer, yıllarca birlikte çalıştığım, ciddi bir gazeteci.
JP Morgan'ın organizasyonunu haber alınca toplantının yapılacağı Four Seasons Oteli'ne gidiyor ki yabancı yatırımcılara anlatılacakları dinleyip, Türkiye'deki okuyucularını bilgilendirecek bir haber yazabilsin.
Toplantıya alınmayacaksa bile lobide oturup, toplantıya katılanlardan bilgi alabilsin.
Ancak gazeteci olduğu anlaşılınca otelin güvenlik görevlileri tarafından resmen yaka – paça otelden atılıyor.
Anormal bulduğum konu bu.
Yabancı yatırımcıların öğrenmesinde sakınca olmayan ancak T.C. vatandaşlarının duymasında sakınca olan şey nedir diye merak ettim.
Erdoğan'ın ve çevresinde yer alan iktidar elitinin gazetecilerden, özgür basından hazzetmediği bir sır sayılmaz ama Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı'nın yabancılara anlatıp, Türklerin duymasını istemediği şey ne olabilir?
Yabancı yatırımcılara, Türklerin duymasını istemediğiniz şeyleri anlatıyorsanız, bu ne anlama gelir?
Üstelik Erdoğan'a göre JP Morgan, Türkiye'ye karşı "provokatif eylemler içinde olan" bir şirket. Cumhurbaşkanı 2019 yılında bunu bizzat açıklamış, şirket hakkında BDDK soruşturma, SPK da inceleme başlatmıştı.
EGD BAŞKANI ERÇİN'DEN TEPKİ
EGD Başkanı Recep Erçin, deneyimli ekonomi yazarı Ruhi Sanyer'e yapılanlara sosyal medyadan sert tepki gösterdi.
Erçin, şunlar yazdı;
Faiz ofisinin İstanbul temsilcisi bu cesareti kimden buluyor? Gazeteciler kamu görevi yaparlar.
Cumhurbaşkanı toplantılarında bile gazeteciler dışarıda bekleyebilirler. Bu davranışın malum şirket açısından sonuçları olacaktır.
Aylar önce SPK'dan ceza yiyen faiz lobisi İstanbul'da yatırımcı toplantısı düzenliyor.
Otelin salon kapısında bekleyen gazeteci faiz lobisi'nin İstanbul temsilcisi tarafından korumalara talimat verilerek otelin bahçesinin dışına çıkartılıyor.
Ruhi Sanyer'i otelden attıran bankacı: Götürün bunu
Deneyimli gazeteci Ruhi Sanyer'i, JPMorgan toplantısında otelden attıran kişi bankacı çıktı.
Ekonomim gazetesi yazarı Vahap Munyar, köşesinde olayın detaylarını yazdı. İşte o yazı:
Geçen hafta 10 Haber internet gazetesi Ekonomi Müdürü Ruhi Sanyer’in başına gelenleri Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Recep Erçin’den dinleyince 39 yıl önceki kapalı toplantı anımı hatırladım. 68 yaşındaki meslektaşım Ruhi Sanyer, geçen Cuma günü JP Morgan’ın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 50 yabancı yatırımcıyla buluşmasının gerçekleştiği Four Seasons Hotel İstanbul at The Bosphorus’a gitti. Toplantının gerçekleşeceği salonun önünde beklemeye başladı.
JP Morgan Genel Müdürü ve Müdürler Kurulu Üyesi Mustafa Bağrıaçık, Ruhi Sanyer’i görünce sinirli şekilde ve yüksek sesle sordu:
-Kimsin, burada ne yapıyorsun?
Sanyer sert soruya şu karşılığı verdi:
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bakan Bey ile görüşeceğim.
Mustafa Bağrıaçık, güvenlik görevlilerine döndü:
- Götürün bunu…
Resmiler dahil, 4 güvenlik görevlisi Ruhi’yi salonun önünden koridora doğru götürürken basın kartını çıkardı:
- Ben gazeteciyim.
Güvenlik görevlileri, Ruhi’nin gazeteci olduğunu öğrenmelerine rağmen otelin bahçesi, derken ana yola, Çırağan Caddesi’ne kadar çıkardılar.
Ruhi, bunun üzerine caddede beklemeye koyuldu. Güvenlik görevlileri arada kontrol edip sordu:
- Dayı ne duruyorsun hâlâ? Otelde kesinlikle resim çektirmeyiz…
Ruhi Sanyer’le konuştum, şu noktanın altını çizdi:
- Toplantının yapıldığı salona girmeye teşebbüs etmedim. Herkesin geçtiği koridorda bekliyordum.
39 yıl önce, daha 6 yıllık gazeteci iken Başbakan Turgut Özal’ın iş insanları ile buluştuğu salonda kapılar kapatıldıktan sonra çaktırmadan biraz kalmama rağmen, güvenlik görevlileri gayet saygılı tavırla beni dışarı çıkarmıştı.
Bugün ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın katıldığı toplantıya ev sahipliği yapan bir yabancı bankanın Türk yöneticisi, bambaşka bir tavır sergiliyor:
- Götürün bunu…
Bir banka yöneticisi, vatandaşı sadece toplantı salonunu kiraladığı otelin dışına, caddeye çıkarttırma gücünü nereden alıyor?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.