İZMİR - IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, katılım öncesi yardım aracı kurumu olarak Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA ‘Ekoturizm’ için hibenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi. IPA , Ekoturizm Projelerine hibe alabilmek için öncelikle Ekoturizm projesinı çıkarmak ve ruhsatını almak gerektiğini belirterek “Ekoturizm Projelerinde her 10 bin m2 ye 500 bin Euro hibe çıkarılıyor. Örneğin 30 dönüm ekoturizm arsa üretildi, üretilen her 10 bin m2 üç ayrı hibe yani 1,5 milyon Euro hibe çıkarılıyor” dedi.
Ekoturizm Projesi nasıl hazırlanır bu konuda linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA tarafından yapılan çalışma hakkında şunlar anlatıldı.
Ekoturizm projesi için ruhsat aldıktan sonra Avrupa Birliği desteği olan 500 bin euro Ekoturizm Tesislerinin yapımı için uluslarası proje formatında hazırlık yapılıyor.
IPARD projeleri Avrupa standartlarında yazıldığı için en ince ayrıntının kaçması bile hibe iptal ediliyor. Avrupa Birliği hibesine Ekoturizm Projesi hazırladıktan sonra başlanıyor. İnşaat başlamadan %50 sini finansman olarak yatırımcılara ödüyor. Geri kalanı yatırım yapıldıkça öderiyor.
Avrupa Birliği Kırsal Kalkınmada Türkiye’nin hamle yapması için bu projelere destek veriyor. İPA’nın aldığı projeler yüzde 100 çıkıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta Ekoturizm Projesini kabul gören İPA’nın hazırlamasıdır. Hibe için “bu işi yapıyorum” diyenlere itimat etmemeli, karşıdan mutlaka referans istenmelidir. Daha önce 500 bin Euro hibe desteği çıkaran yatırımcı firmalar araştırılmalıdır.
Ekoturizm proje şartları 19 Aralık 2022 tarihinden itıbaren değişti ve şu şekilde olması kararlaştırıldı.
Ekoturizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda uygulama öncesi ham toplam alan büyüklüğü en az 15.000 m2 olacaktır.
Bu alanlarda uygulamalar ada bazında yapılacak.
Alanın toplam yüzölçümünün en az %30 luk bölümü, yapı yapılmayacak şekilde açık alan olarak bırakılacaktır.
Açık alan olarak terk edilen alanlarda yapılaşma yasak olacak. sosyal donatılar, organik tarım alanları, park alan gibi sosyal donatılara yer verilmesi mecburidir Ekoturizm alanlarında min. ifraz şartı 10.000 m2 olacaktır.
Eğer ayrılan alanlar 20.000 m2 üzerinde olursa yine toplam inşaat alanı 2.000 m2 yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir.
Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Maks. Emsal=0,10; Maks. Bina yüksekliği 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak belirlenir.
Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz, yalnızca servis alanı olarak kullanılabilen bu alanlar, emsale dahil değildir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.