• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 16 °C

Dünyanın havucu, Hatay'dan

Dünyanın havucu, Hatay'dan
Hatay Kırıkhan'da üretilen havuçlar, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

HATAY - Havuç üretim merkezi olarak bilinen Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde üretilen havuçlar, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
Türkiye'nin 3 önemli havuç üretim merkezlerinden biri olan Kırıkhan ilçesinde, Aralık ayında başlayan havuç hasat mevsimi devam ediyor. Yıllardır Kırıkhan'da havuç üretimi yaparak ürettiği havuçları dış ülkelere ihraç eden Kayalar Tarım Ürünleri Şirketi'nin ortaklarından biri olan Hikmet Kaya, devletin kendilerine destekleme primi vermemesinden yakındı. Türkiye'nin havuç üretim merkezlerinden biri olan Kırıkhan'da havuç üretiminin 150 bin tondan 75 bin tona düştüğünü belirten Kaya, "Bunun en büyük nedenlerinden biri de her pazarda karşımı za çıkan Polonya ve Hollanda gibi ülkelerle rekabet edemememiz. Renk, aroma ve lezzet bakımından Avrupa'nın en iyi havucunu yetiştirmemize rağmen ürettiğimiz havucu bu iki ülkenin verdiği fiyatın altında pazarlamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.



Kırıkhan'da 10'u büyük irili ufaklı 50'ye yakın havuç paketleme işletmesinin bulunduğuna da dikkat çeken Kaya, "Tarımda ölü aylar olarak bilinen ekim ile şubat ayları arasında havuç sayesinde ilçe tarımında büyük bir canlılık yaşanıyor. 10 büyük işletmenin her biri 150-200 tarım işçisi istihdam ediliyor ve bu işçilerin çoğu çevre illerden ilimize gelip iş buluyor. İşin en can alıcı noktası da bu. Bizler tarımın ölü aylarında bin 500 kişiye iş imkanı sağlarken, devlet bizden desteğini esirgiyor. Bugün bir narenciye üreticisine ton başına 75 ila 100 dolar arasında desteleme verilirken bizlere verilmiyor. Biz üreticiler ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz. Devletimizden çok şey de istemiyoruz. Bize ton başına 50 dolar destekleme verse ülkeye döviz girdisi artacak. Daha çok işçiyi istihdam edeceğiz. Kar direk üreticiye yansıyacak ve dış ülkelerle rekabet edebilir hale geleceğiz" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 15 bin dönüm araziye ekili havuç hasadının 7 aya yakın süreceğini belirten Kırıkhan İlçe Tarım Müdürü Ali Temizkan ise, ilçelerinde yoğun olarak havuç üretimi yapıldığını söyledi. Kırıkhan'da üretilen havuçların bölgenin iklim yapısı ve toprak özelliklerine bağlı olarak renk, aroma ve lezzet açısından daha kaliteli olduğunu ifade eden Temizkan, Kırıkhan'da üretilen havuçları n başta Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan başta olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini açıkladı.
Kırıkhan ilçesinin Ankara Beypazarı ve Konya ile birlikte Türkiye'nin 3 önemli havuç üretim merkezinden biri olduğunu vurgulayan Temizkan, "Geçen yıl ilçemizden dünyanın 10'u aşkın ülkesine 20 bin tona yakın havuç ihracatı gerçekleştirildi. Bu yıl ilçemizde 15 bin dönüm araziye havuç ekimi yapıldı. Aralık ayında başlayan Havuç hasadının sonunda 75 bin ton havuç bekliyoruz. Özellikle Romanya ve Bulgaristan her yıl Hatay'dan havuç ithal ediyor. Bizden aldıkları havuçları AB ülkelerine pazarlıyor" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.