• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -2 °C
  • Antalya 4 °C

Dünyanın ‘En İyi 200 Koleksiyoncusu’

Dünyanın ‘En İyi 200 Koleksiyoncusu’
Amerikan dergisi ARTnews’ün yaptığı “En İyi 200 Koleksiyoncu” listesinde, Türk işadamı Halit Cıngıllıoğlu ve oğlu Kemal Cıngıllıoğlu da yer aldı.

İSTANBUL- Sanat dünyasının nabzını tutan Amerikan dergisi ARTnews’ün yaptığı “En İyi 200 Koleksiyoncu” listesinde, Türk işadamı Halit Cıngıllıoğlu ve oğlu Kemal Cıngıllıoğlu da yer aldı. 32’nci sırada bulunan baba ve oğul, dünyanın en cömert sanatseverleri arasında gösterildi.
en-iyi-200-koleksiyoncu.jpgAmerikan sanat dergisi ARTnews tarafından dünyanın en cömert sanatseverlerinin belirlendiği ‘En İyi 200 Koleksiyoncu’ listesinde Türkiye’den bir tek işadamı Halit Cıngıllıoğlu ve oğlu Kemal Cıngıllıoğlu yer aldı. 

kemal-cingillioglu,-001.jpeg28’inci kez düzenlenen listede ünlü işadamı Cıngıllıoğlu, 32’nci sırada yer buldu. 200 kişilik listenin 113’ü Kuzey Amerika, 54’ü Avrupa, 24’ü Asya, 7’si ise Güney Amerika’da yer alan iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluştu. 
Koleksiyon sayısı bakımından oluşturulan listede Avustralyalı ve Afrikalılar son sırada yer aldı.

İLK SIRADA RUS İŞ ADAMI

Sanat ve spor alanında önemli çalışmalara imza atan Rus milyarder Roman Abramovich, bu yıl en cömert sanatseverler listesinde ilk sıraya tırmandı. Geçtiğimiz yıl listede 2’nci sırada yer alan Abramovich, aynı zamanda İngiliz kulübü Chelsea’nin de sahibi. Abramovich, Lucien Freud’un (1922-2011) ‘Benefits Supervisor Sleeping’ isimli tablosunu 33.6 milyon dolara 2008 yılında bir müzayededen satın almıştı. Alberto Giacometti’nin ‘Woman of Venice’ adlı eserine 7.5 milyon sterlin, Francis Bacon’un 1976 tarihli ‘Triptik’ eserine ise 43 milyon sterlin ödemişti.

roman-abramovich.jpeg
Roman Abramovich

Abramovich, eşi Dasdha Zhukova ile birlikte 2008 yılında Rusya’nın ilk çağdaş sanat müzesi olan Moskova Garage Çağdaş Sanat Müzesi’ni kurmuştu. Geçen yıl eşiyle birlikte listeye giren Abramovich’in ismi bu yıl listede tek başına yer aldı. İkinci sırada Endonezya’dan enerji ve emlak sektöründen bir isim Haryanto Adikoesoemo, 3’üncü sırada Magenta Capital Services ve Dubai merkezi MA Partners DMCC’nin kurucusu Mohammed Afkhami bulunuyor.

Listenin 4’üncü sırada ise herkesin tanıdığı bir isim var. Bill Gates’le birlikte Microsoft’u kuran aynı zamanda NBA’deki Portland Trail Blazers takımının sahibi Paul Allen ise listede 4’üncü konumda. 5’inci sırada ise Netscape’in kurucuları Laura Arrillaga-Andreessen ve Marc Andreessen yer alıyor. 
Listede Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’dan aktör Cheech Marin’e kadar birçok farklı isim bulunuyor.

yusaku-maezawa.jpeg
Yusaku Maezawa

Listenin en çok konuşulan ismi ise girişimci Yusaku Maezawa oldu. Maezawa mayıs ayında dışavurumcu ressam Jean-Michel Basquiat tablosunu Sotheby’s’den 110 milyon dolara satın aldığını Instagram'dan duyurmuştu.

FİNANS VE EMLAK ÖNDE

Koleksiyonerlerin çoğu finans ve emlak sektöründen. Finans sektöründen çıkan koleksiyonerler toplamın yüzde 39.5’unu oluştururken, emlak sektöründe ise yüzde 17’lik bir ilgi söz konusu. Emlak sektörünü yüzde 9.5’la moda sektörü alırken, hayırseverlik ve tüketim malları yüzde 7 ile moda sektörünü takip ediyor. Teknoloji sektörünün merakı sadece yüzde 6 ile ölçülürken, miras yoluyla koleksiyonerliğe adım atanlar da hatırı sayılır bir orana sahip. Mirasla koleksiyoner olanlar toplama oranla yüzde 5.5. Medya ve yayıncılık ise yüzde 4.5 seviyesindeyken, son sırada yüzde 4 ile eğlence sektörü yer alıyor.

kemal-cingillioglu,.jpeg
Kemal Cıngıllıoğlu, Brett Gorvy, Roy Lichtenstein’in “Nurse -Hemşire” tablosunu satın almıştı. Roy Lichtenstein Instagram hesabında tebrik ettiğini belirten bir mesaj yayınlamıştı. 

ÇAĞDAŞ SANATA TALEP HIZLA ARTIYOR 

EN çok tercih edilen eserler yine çağdaş sanat eserlerinden oluşuyor. Koleksiyonerlerin yüzde 91’i seçimini çağdaş sanattan yana kullanırken, modern sanat diyenler yüzde 46’yla azımsanmayacak ölçüde. En son sıralarda ise antik eserler, rönesans ve barok dönemi eserler yer alıyor.

Bu haber toplam 5866 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.