• BIST 9916.7
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C
  • Antalya 8 °C

Dünyanın en eski 15 şehri hangileri?

Dünyanın en eski 15 şehri hangileri?
İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinin çoğu, tarihin acımasız kayıtsızlığı yüzünden kayboldu. Ancak hala yaşayan en eski şehirler birer kültür ve medeniyet esiri olarak duruyorlar.

İSTANBUL- Dünya insanlık tarihinden de eskidir. Nasıl ortaya çıktığı yeterince bilinmeyen mucizevi gezegen başından beri insanlar tarafından kurulan bir çok yerleşim yeri gördü. Bu nedenle gezegen binlerce yıllık tarihe sahip, parlak şehirlerle doludur. İnsanoğlunun bu büyüleyici gezegene tam olarak yerleşmesi biraz zaman aldı. Ama bu yerleşme ne zaman başladı kesin bilinmiyor.

İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinin çoğu, tarihin acımasız kayıtsızlığı yüzünden kayboldu. Ancak hala yaşayan gezegenin en eski şehirleri geniş bir kültür ve medeniyet yelpazesi sergiliyor.

Peki dünyanın en antik kenti hangisidir? Bu tartışmalı bir sorudur. Bu sorunun cevabını ararsak önümüze bir çok şehir çıkarır. Güneydeki en eski yerleşim yeri olduğu bilinen Orcadas Üssü’nün yer aldığı Antarktika hariç her kıtada dünyanın en eski şehirleri yer alır.
Dünyanın en eski başkenti olduğu düşünülen Şam olmadan dünyanın en eski şehirlerinin hiçbir listesi tam değildir. Ancak Suriye'deki çalkantılı durum şimdilik Şam’a gidilmeyi engelliyor. Bu nedenle hazırlanan liste her kıtadaki en eski şehirleri içeriyor. Bu da 300 yaşından küçük yerlerin varlığını gösteriyor.
Şehirlerin yaşı görecelidir, diyerek uzatmadan en eski tarihi şehirlere bakalım.

jericho-.jpg
JERICHO, BATı ŞERIA

Ne zaman dünyanın en eski şehirleri tartışılsa, Jericho asla saralamadn geri kalmaz. Batı Şeria'da bulunan ve Ürdün Nehri'nden çok da uzakta olmayan Jericho, 11.000 yılı aşkın bir süredir sürekli yerleşim yeri olmuştur. Varlığının çoğu için önemli bir ticaret merkezi olmuştur ve hatta Eski Ahit'te bahsedilmektedir. Burada tarih yazılmaya devam ediyor; Eriha, 1994 Oslo Anlaşması'ndan sonra Filistin'e verilen ilk şehirdi. Vaftizci Yahya tarafından vaftiz edildikten sonra İsa'nın nerede oruç tuttuğunu görebiliyorsanız, gidip görün. Temptation Dağı, gün boyunca ziyaretçileri çeken bir teleferikle gidilecek yerdir.

jericho,.jpgDÜNYANıN EN ESKI YERLEŞIM YERI JERICHO

Jericho, Arapça Arīḥā, Batı Şeria'da bulunan kasaba. Jericho, belki de yaklaşık MÖ 9000'den kalma, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Arkeolojik kazılar, Jericho'nun uzun tarihini göstermiştir.
Kentin sit alanı büyük arkeolojik öneme sahiptir; kalıcı yerleşimlerin ilk gelişiminin ve dolayısıyla uygarlığa doğru ilk adımların kanıtını sağlar. Mezolitik avcıların ziyaretlerinin, karbon tarihlendirmesi yaklaşık MÖ 9000'e ve onların torunları tarafından uzun bir yerleşim dönemine ait izler bulunmuştur.
MÖ yaklaşık 8000 yılına gelindiğinde, bölge sakinleri, en azından bir noktada büyük bir taş kule ile güçlendirilmiş, yerleşimin etrafına devasa bir taş duvar inşa edebilen organize bir topluluk haline geldi.
Bu yerleşimin büyüklüğü, kasaba teriminin kullanılmasını haklı çıkarıyor ve yaklaşık 2.000-3.000 kişilik bir nüfusa işaret ediyor. Böylece, bu 1000 yıl, avcı bir yaşam biçiminden tam yerleşime geçiş gördü. Tarımın gelişmişliği buradan anlaşılmakta olup, ekili buğday ve arpa türlerinin taneleri bulunmuştur. Bu nedenle Jericho, çok erken tarımın kanıtlarını sağlayan yerlerden biridir. Tarıma yeterli toprak sağlamak için sulamanın icat edilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Filistin'in bu ilk Neolitik kültürü tamamen yerli bir gelişmeydi. sulama icat edilmişti. Filistin'in bu ilk Neolitik kültürü tamamen yerli bir gelişmeydi. sulama icat edilmişti. Filistin'in bu ilk Neolitik kültürü tamamen yerli bir gelişmeydi.
jericho,-001.jpg

Jericho duvarları

Bu işgalcilerin yerini MÖ 7000 civarında ikinci bir grup aldı ve yerli olmamasına rağmen hala Neolitik ve hala çanak çömlek imal etmeyen bir kültür getirdi. Bu işgal muhtemelen, tarıma dayalı Neolitik yaşam tarzının geliştiği, muhtemelen Suriye'nin kuzeyindeki diğer merkezlerin birinden yeni gelenlerin gelişini gösteriyor. Bu ikinci Neolitik aşama MÖ 6000 civarında sona erdi. Sonraki 1000 yıl boyunca Jericho'da çok az işgal olduğuna dair kanıt var. Jericho, yalnızca MÖ 5000 civarında, giderek artan sayıda köyün ortaya çıktığı kuzeyde meydana gelen gelişmelerin etkilerini gösterdi, hala Neolitik, ancak çanak çömlek kullanımıyla işaretlendi. Bununla birlikte, Jericho'nun ilk çömlek kullanıcıları, sitedeki seleflerine kıyasla ilkeldi, toprağa gömülmüş basit kulübelerde yaşıyorlardı. Muhtemelen çoğunlukla çobanlardı. Önümüzdeki 2.000 yıl boyunca yerleşim seyrek ve muhtemelen aralıklıydı.

jericho,-002.jpgAntik Jericho

MÖ 4. binyılın sonunda, Filistin'in geri kalanında olduğu gibi Eriha'da da bir kent kültürü bir kez daha ortaya çıktı. Jericho, surları defalarca yeniden inşa edilerek yeniden surlarla çevrili bir şehir haline geldi. MÖ 2300 civarında, şehir hayatında bir kez daha mola verildi. Birkaç farklı gruptan oluşan göçebe yeni gelenler muhtemelen Amorlulardı. Onların halefleri, yaklaşık MÖ 1900'de, Akdeniz kıyılarının tamamında bulunan bir kültürü paylaşan Kenanlılar'dı. Kenanlılar şehir hayatını yeniden tanıttılar ve kazılar, hem evlerinin hem de öbür dünyada ölülerin teçhizatı olarak mezarlarında bulunan ev eşyalarının kanıtlarını sağladı. Bu keşifler, İsrailoğullarının Kenan'a sızdıklarında buldukları ve büyük ölçüde benimsedikleri kültürün doğasını göstermiştir.
jericho,-002.jpgjericho,-003.jpg

Eriha, kutsal kitap tarihinde, Ürdün Nehri'ni geçtikten sonra Yeşu yönetimindeki İsrailoğulları tarafından saldırıya uğrayan ilk kasaba olarak ünlüdür (Yeşu 6). İsrailliler tarafından yok edilmesinden sonra, İncil'deki anlatıma göre, MÖ 9. yüzyılda Beytelli Hiel oraya yerleşene kadar terk edilmişti (1 Krallar 16:34). Eriha'dan İncil'de birkaç kez daha bahsedilir. Büyük Herod, Eriha'da bir kışlık konut kurdu ve MÖ 4'te orada öldü. 1950-51'de yapılan kazılar Herodian Jericho'dan bir şeyler ortaya çıkardı: Wadi Al-Qilṭ boyunca uzanan muhteşem bir cephe muhtemelen Herod'un sarayının bir parçasıdır ve tarzı Herod'un Roma'ya olan bağlılığını göstermektedir. Eski Ahit şehrinin yaklaşık 1 mil (1,6 km) güneyinde, Roma ve Yeni Ahit Eriha'nın merkezi haline gelen bu bölgede başka güzel binaların izleri görülebilir.


xi.jpgXI'AN, ÇIN

Çin'in geçmişi çok çok eskiye dayanan pek çok şehri var, ancak çok azı Xi'an kadar ağırlık taşıyor. Eskiden Chang'an olarak bilinen Xi'an, 3.000 yıldan fazla bir süredir yerleşim yeri olmuştur ve aynı zamanda 13 hanedanın başkenti olmuştur ( sayıyorsanız toplam 73 imparator ). İyi bir sebep olmadan buraya Çin medeniyetinin doğum yeri demiyorlar.

Tarihin öne çıkanları: İkonik Terracotta Savaşçıları Ordusu dışında her şey yanlış geliyor. Arkeolojik keşifler pek ünlü olmuyor.

luksor-.jpgLUKSOR, MıSıR

Arkeologların 1.800 yıl öncesine ait bir Roma kentinin tüm kalıntılarını keşfetmesinden sonra Luksor son zamanlarda haberlerde yer aldı. Luksor, önemli tarihi keşiflere yabancı değil, sonuçta burası Eski Mısır'ın başkenti Thebes'in yeri ve gelecek yıllarda daha fazlasının bulunacağını göz ardı etmeyin. Luksor bir arkeoloğun rüyasıdır, ancak sıradan turistlerin seveceği çok şey vardır.

Tarihin öne çıkanları: Luksor genellikle dünyanın en etkileyici açık hava müzesi olarak tanımlanır, bu nedenle yürüyüş botlarınızı giyin ve tapınakları, mezarları ve diğer yerleri keşfedin.

cholula,.jpg


CHOLULA, MEKSIKA

Cholula, eski ve yeninin baş döndürücü bir karışımı, kendileri de çok yeni ve çok, çok eskinin içinde bir tür Rus bebeği. Cholula, MÖ 500 civarında doğuda su kaynaklarının yakınında iki köy şeklinde kuruldu ve bugün tanıdığımız ve sevdiğimiz 150.000 (ver ya da al) insanın modern harikasına dönüştü. Cholula, kalabalık pazarları ve çarpıcı kolonyal mimarisinin yanı sıra birçok kilisesiyle ünlüdür. Oh, ve tüm 'dünyanın en büyük piramidi' olayı. Meksika'nın en ünlü iki volkanı Popocatepetl ve Iztaccihuatl, her şeye dramatik bir fon sağlıyor.

Tarihin öne çıkan özelliği: Dünyanın en büyük piramidi (hacim olarak) dokuz yüzyıla (MÖ 3'ten MS 9'a) yayılan dört aşamada inşa edildi, ancak bu çok büyük bir sürpriz olmamalı. Sonuçta, çok büyük. Görkemli Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, Meksika'nın herhangi bir yerinde bulabileceğiniz pitoresk bir kilise olarak piramidin tepesinde oturuyor.

argos-.jpgARGOS, YUNANISTAN

İnsanlar her yere akın ettiğinden beri tarih severler Yunanistan'a akın ediyor , bu nedenle Avrupa'nın en eski şehrini burada bulmak büyük bir sürpriz olmasa gerek. Ödülü, bir zamanlar tüm Yunan şehirlerinin en güçlüsü olan Mora'da bir güzellik olan Argos alır. O zamanlar için M.Ö. 1200'e geri dönmelisiniz ve Argos bugün her türden ziyaretçiyi meşgul edecek çok şey bulunan sevimli bir bölgesel merkezdir. Tarih kraldır elbette.

Tarihin öne çıkanları: Antik Argos Tiyatrosu kısmen kayaya inşa edilmişti ve aynı zamanda vitrin merkezinden bile öncesine dayanan bir pazar yeriydi. İnşa edilmesinin üzerinden 2300 yıl geçmesine rağmen bugün hala etkinlikler ve performanslar düzenlenmektedir.
multan-.jpg

MULTAN, PAKISTAN

Semerkant, Peşaver ve Kandahar gibi çeşitli yerlerin geçerli iddialarda bulunduğu birkaç şehir Orta ve Güney Asya'nın en eskisi olduğunu iddia ediyor, ancak Multan ve çevresindeki arkeolojik büyü ona üstünlük sağlıyor. Tarih burada çok ama çok eskiye gidiyor ve Multan'ın zaman çizelgesi, Büyük İskender'den Moğol, Babür ve daha fazlası aracılığıyla İngilizlere kadar imparatorlukların kim kimdir olduğunu gösteriyor. Pakistan'ın Azizler Şehri, anlatacak pek çok hikayesi olan güzel bir şehir.

Öne çıkan tarih: Multan mezarlarla doludur, ancak tarihi Multan Kalesi en önemli noktadır. Orijinal kale burada MÖ 800 ile 1000 yılları arasında inşa edilmiş ve o zamandan beri birkaç kez yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Cidden görkemli bir tarihi mimari parçası.

2.-pekin,-cin-001.jpgPEKIN, ÇIN

Pekin, kendisini dünyanın en eski şehirlerinin çoğu listesinin başında bulma eğilimindedir. Gezegendeki en büyük şehirlerden biri (yazı yazarken nüfus 22 milyonla flört ediyordu), Çin'in kaotik başkenti aynı zamanda 3.000 yıldan fazla tarihiyle gezegendeki en eski şehirlerden biri. Dahası, genişleyen şehir, hakkında bir iki şey duymuş ya da duymamış olabileceğiniz belirli bir Çin Seddi de dahil olmak üzere tarihi anıtlarla çevrilidir.

Tarihin öne çıkanları: Tanzhe Tapınağı, Pekin'deki en eski tapınaktır ve yaygın olarak şehrin ilk gelişiminin katalizörü olarak kabul edilir. Söylendiği gibi, önce Tanzhe gelir, sonra şehir gelir…

djenné,.jpgDJENNE, MALI

Hayır, gözlerin seni yanıltmıyor. Djenné, bir film setinden fırlamış gibi görünebilir, ancak bu antik şehir çok gerçek bir yer, Bani ve Nijer nehirlerinin kıyısındaki topraktan bir hikaye şehri. Djenné ilk olarak MÖ 2000 civarında yerleşim gördü, ancak çalkantılı bir tarih, insanların gelip gitmesine tanık oldu. Mevcut kıtlık sakin bir ziyareti sağlasa da aynı şey turistler için de geçerli. Ulaşılması en kolay yol değil; Djenné, Bamako'dan arabayla sekiz saat uzaklıktadır, ancak çoğu ziyaretçi antik şehre kuzeydeki Mopti'den yaklaşır.

Tarihin öne çıkanları: Djenné'deki en eski şey değil ama dünyanın en büyük kerpiç binasını ne sıklıkla görüyorsunuz? Djenné'nin Ulu Camii'nin şu anki enkarnasyonu 1907'de inşa edildi, ancak bu noktada 13. yüzyıldan beri camiler dikildi.

quito.jpgEKVADOR, QUITO

Yaygın olarak Güney Amerika'daki en eski sürekli yerleşim şehri olduğuna inanılan Ekvador'un başkenti, aslında 1978'de orijinal listede UNESCO Dünya Mirası statüsü verilen ilk şehirdi (Krakow ile birlikte). ve şehre bir gezi, 16. yüzyılın ortalarındaki İspanyol fetihlerine bir yolculuktur. Güney Amerika'da daha eski arkeolojik alanlar var, ancak hiçbir modern şehir Quito'ya yaş ölçeğinde dokunamıyor.

Tarih vurgusu: Tarihi merkez olmalı, değil mi? 16. yüzyılda bir İnka şehrinin kalıntıları üzerine kurulan Quito'nun kiliseler ve manastırlardan oluşan sinir merkezi, kalabalığın görmek için akın ettiği yerdir.

varanasi.jpgVARANASI, HINDISTAN

Dünyanın en eski dinindeki en kutsal şehir oldukça eski olmalı, değil mi? İnananlar ve alaycılar yüzyıllardır Varanasi'yi keşfediyor ve Hindistan'ın ruhani başkenti, 3.000 yılı aşkın süredir bir ilim ve kültür merkezi. Varanasi daha da eski olabilir (şehrin Shiva tarafından kurulduğu söylenir), ancak bugün büyüleyici bir tapınaklar ve görevler şehridir.

Tarihin öne çıkanları: Varanasi tapınaklarla doludur, ancak heybetli Shri Tilbhandeshwar Mahadev Mandir en eskisidir. Şehrin yaşı göz önüne alındığında çok eski görünmüyor (18. yüzyılda inşa edilmiş), ancak çarpıcı bir yapı olmaya devam ediyor.

byblos.jpgBYBLOS, LÜBNAN

Antik Byblos, Beyrut'tan yapılan en iyi günübirlik gezilerden biri olarak ün kazandı, ancak şehre girip çıkmayı seçenler bir numarayı kaçırıyor. İlk olarak MÖ 8800 civarında işgal edilen şehir merkezi, bugün Eski Çarşı'dan Hisara kadar enerjiyle parlıyor. Birçok uygarlık Byblos'tan geçmiştir, her biri öyle ya da böyle bir iz bırakmıştır. İnsanlar burada çok çok uzun zaman önce olan Neolitik çağlardan beri yaşıyor .

Tarihte öne çıkanlar: Piyasalar öne çıkanlardır; Burada döviz ve sohbet ticareti yapan farklı insanların yüzyıllarca olduğunu düşünmek için bir dakikanızı ayırın.

plovdiv.jpgFILIBE, BULGARISTAN

Çoğu kişi tarafından Avrupa'nın sürekli yaşanılan en eski şehri olarak kabul edilen Plovdiv, gelişmeye ve gelişmeye devam eden bir şehirdir. İnsanlar 8.000 yıldır Bulgaristan'ın en büyük ikinci şehrinde yaşıyor, ancak çiçek açan bir restoran ve kafe sahnesi, Plovdiv'in heyecana olan susuzluğunu gösteriyor. Yine de tarih meraklıları, amfitiyatrolardan eski şehirlere ve daha fazlasına kadar eğlenecekleri çok şey bulacaklar.

Tarih vurgusu: Nebet Tepe'yi ziyaret etmek bir zorunluluktur. Kenti çevreleyen tepelerden biri, M.Ö.

hanoi-.jpgHANOI, VIETNAM

Hanoi, tarihi boyunca çok şey gördü. Vietnam başkenti MÖ 257'de An Dương Vương (merak ediyorsanız Âu Lạc krallığının hükümdarı) tarafından kuruldu, ancak insanlar Paleolitik çağlardan beri burada kamp kuruyor. Hanoi bugün yemekleri, hareketli sokakları ve kültürel mekanları ile sevilmektedir ve tarih, bu heyecan verici şehrin kendine saygı duyan herhangi bir keşfinde önemli bir rol oynamaktadır.

Tarihin öne çıkanları: Tek Sütunlu Pagoda, 1049 yılına kadar uzanır ve onlarla dolu bir ülkedeki en ikonik cazibe merkezlerinden biridir.

sidney-.jpgSIDNEY, AVUSTRALYA

Tamam, en az 65.000 yıldır insanların yaşadığı bir kıtada, 1788'de kurulmuş bir şehri bu listeye dahil etmek biraz garip gelebilir, ama dünya garip bir yer. Sidney , Arthur Phillip liderliğindeki bir mahkum ve asker gemisi dünyanın diğer tarafından cehennem gibi bir yolculuğu tamamladığında modern Avustralya'da kurulan ilk şehirdi. Şehrin kuruluş tarihi (26 Ocak) aynı zamanda Avustralya Günü olarak kutlanır ve Harbour City'nin Avustralya tarihindeki önemini daha da pekiştirir.

Tarih vurgusu: Eski Hükümet Konağı'nı kontrol ettiğinizden emin olun. 19. yüzyılın başında inşa edilen bu, Avustralya'daki en eski kamu binasıdır.

atina-003.jpgATINA, YUNANISTAN

Batı medeniyetinin doğum yeri olan Atina'dan ve tüm bu cazdan bahsetmeden tarihi şehirlerden bahsetmek olmaz . 3.000 yıldan fazla bir süredir yerleşim yeri olan Yunan başkenti, en başından beri sınırları zorluyor ve bize demokrasiden Batı felsefesine kadar her şeyi veriyor. Atina, buraya ve şimdiye odaklanmış bir şehirdir, ancak binlerce yıllık tarihi her köşe bucağı bilgilendirir.

Tarihin öne çıkanları: Atina'nın tarihi olayları iyi belgelenmiştir ve başkentte bir tur, gezegenin en ünlü tarihi cazibe merkezlerinden bazılarında hızlı bir tren yolculuğu gibidir. Bunu akılda tutarak, şehrin en eski restoranı olduğu düşünülen Psarras Tavern'i ziyaret etmeye ne dersiniz?

Bu haber toplam 3197 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.