ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BERLİN / ALMANYA - Berlin Uluslararası Turizm Fuarı ITB bugün başlarken 9 Mart cumartesi akşamına kadar sürecek. Fuara aralarında Türkiye’den de çok sayıda turizm işletmesinin yer aldığı 5.500 kadar firma katılıyor. Toplamda 161 ülke ITB Berlin’de yer alıyor. Fuarda bu yıl sadece sektör işletmecileri ve uzmanlara yer veriliyor. Bu yıl yine normal tüketicilerin fuarı ziyaretine yer verilmeyecek."Seyahat ve Turizmde Dönüşüme Birlikte Öncülük Edin" temasıyla düzenlenen fuara, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. ITB, 150 bin metrekarelik fuar alanında, 170 farklı ülkeden 5 bin 500'ü aşkın katılımcı 3 gün boyunca bütün paydaşlarıyla birlikte seyahat sezonu için tanıtımlar yapacak.
Türkiye, fuarda yine geniş bir katılımla yerini aldı. Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) organizasyonunda toplam 700 metrekarelik stant alanında temsil edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'den gelen katılımcıları ziyaret ederek, açıklamalarda bulundu. Hedef 60 milyon ziyaretçi, 60 Milyar Dolar gelir. Türkiye'nin 2023 yılında sıkıntılı geçen bir sürece rağmen rekor sayılarla turizm sezonunu kapattığını hatırlatan Ersoy, "2023'te bir dizi sıkıntılı süreçle karşılaşmamıza rağmen, deprem felaketi, savaşlar, seçim stresi gibi sıkıntılarla karşılaşmış olsak da, aslında rekor sayıda turist, ziyaretçi ve turizm gelirleriyle kapattık sezonu.
Türkiye standında bisikletli gösteri yapıldı. Aynı zamanda Seraf Restoranın Michelin yıldızlı aşçısı Sinem Özler Türk mutfağı ürünleri hakkında bilgi verdi ve konuklara tattırdı.
"2024'de hedefimiz çok daha iddialı, 60 milyon ziyaretçi"
2024'de hedefimiz çok daha iddialı, 60 milyon ziyaretçi, 60 Milyar Dolar gelir hedefimiz var. İnşallah bu hedefi de aşacağız. Erken rezervasyonun yoğun olduğu ülkelerden ilk veriler gelmeye başladı. Bunlardan en önemlisi Almanya pazarı. Geçen sene rekor seviyede 6,2 milyon ziyaretçiyle kapatmıştık. Rusya'dan 6,3 milyon, Almanya'dan 6,2 milyon ziyaretçi gelmişti. İnşallah hedefimiz bu yıl çok iyi, ilk veriler de çok çok iyi.
Erken rezervasyonlarda yüzde 20'nin üzerinde artış gözlemleniyor. Bazı operatörlerde bu sayının çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu yıl Almanya pazarında 7 milyon ziyaretçiyi geçmeyi umuyoruz " ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Avrupa pazarında pasta payını artırmak istediklerini dile getiren Bakan Ersoy, Almanya dışında İngiltere ve Uzakdoğu pazarları gibi yeni destinasyonları da portföye koyulduğunu aktardı.
Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler ve TGA Genel Müdürü İsmail Bütün
"Destinasyon sayısını sürekli artırıyoruz"
Avrupa pazarında özellikle nitelikli turisti artırabilmek için 2018 sonu itibarıyla yeni stratejilere geçildiğinin altını çizen Bakan Ersoy, "Biliyorsunuz 2017 sonu gecelik harcama açısından 65 Dolarla kapatılmıştı. Geçen seneyi 99 Dolar rakamına kadar taşıdık. Önümüzdeki senede hedefimiz 106 Dolar. 2028 yılına kadar da 130 Dolarları geçmeyi planlıyoruz Türkiye olarak. Bu düşünceyle farklı ürün çeşitleriyle pazara girmeyi hedefliyoruz.
Eskiden olduğu gibi sadece deniz, kum, güneş değil, turizm geliştirme ajansının yoğun tanıtım gücüyle birlikte hem ürün çeşitliliği yakalamak istiyoruz, hem de yolcu destinasyon sayısını artırmayı planlıyoruz. Son 4 yıldır dünyanın birçok noktasında, 200'den fazla ülkede yoğun turizm tanıtımı yapıyoruz ve bütün bu ülkelerden de yolcu trafiği başlattık" dedi.
"Arkeoloji turizmine ve gece müzeciliğine yatırım yapıyoruz"
Tanıtımla birlikte deniz, kum güneşin yanına eskiden de çok kuvvetli olduğumuz arkeolojiyi ön plana çıkaran projeler hazırladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, arkeoloji turizmine paralel olarak gece müzeciliğinin de geliştirileceğini vurguladı. Bakan Ersoy, "Bunu, geleceğe miras projesi olarak tanıyorsunuz. Özellikle arkeolojik kazı noktalarındaki hem kazı, hem restorasyon, hem de yeniden ihya bütçelerini 15 ila 20 kat oranlarda artırdık. Şu anda 144 ayrı noktada Türk kazı başkanlarıyla birlikte çok yoğun kazı çalışmaları başladı.
Bununla birlikte şehir merkezlerinde ya da şehir merkezlerine çok yakın olan arkeolojik bölgelerde gece müzeciliğini de başlattık. Gece 12.00'ye kadar belli başlı müzelerimizi açık tutma kararı aldık. Aşamalı bir şekilde talep gören bütün müzelerimize ve ören yerlerimize bu sistemi kaydıracağız. Bu sene en çok ziyaretçi alan 15 noktada bu sistemi kaydıracağız" dedi.
"Ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz"
Ürün çeşitliliğini artırma adına bisiklet turizmine de önem vereceklerine değinen Ersoy, "Ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Örneğin Almanya'da bisiklet turlarıyla ilgili çalışmalarımızı da artırdık. Özellikle buradaki bisiklet federasyonuyla son bir kaç yıldır çalışma içerisindeyiz ve buradaki, Avrupa'daki bisiklet destinasyonlarına Türkiye rotalarını da eklemeye başladık. Oradan da yoğun bir şekilde talep alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Gastronomi turizmine de önem vermek istediklerini açıklayan Ersoy, Türkiye'nin gastronomi değerlerinin çok fazla olduğunu fakat bugüne kadar doğru tanıtılmadığını belirtti. Gastronomi alanında da Türkiye'yi marka bir ülke haline getirmek istediklerinin altını çizen Ersoy, "Türkiye son bir kaç yıldır Michelin yıldız rehberine dahil edildi. Aşamalı bir şekilde önce İstanbul'da başladık, geçen sene itibarıyla da İzmir'i, Çeşme'yi, Urla'yı ve Bodrum'u bu rehbere dahil ettik.
Gastronomi alanında da artık Türkiye'yi marka bir ülke haline getirmeyi ve gastro stillerimizi ön plana çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.Bakan Ersoy, doğa turizmi olsun, inanç turizmi olsun, spor turizmi olsun, yeni ürünleri sisteme dahil ederek, tanıtarak hem sezonu 12 aya yaymak istediklerini hem de pazar destinasyonlarının sayısını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Martı Otelleri Başkanı Oya Narin ve kardeşi Emre Narin, Silkar Turizm ve Liykia World Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu
Kartaca Turizm'in sahibi Fatih Günay, Baia Hotels Clustvr Manager Erdem Başarır, Tatil Bahçesi Turizm ve Alaçatı Kemerlihan Hotel sahibi Fatih Cansızoğlu
Türk turizmine 40 yılı aşkın hizmet veren İntra Turizmin sahibi Ertuğrul Karaoğlu
Tatil Bahçesi Turizm ve Alaçatı Kemerlihan Hotel sahibi Fatih Cansızoğlu, Pegasus Havayolları Alternatif Satış Kanalları Yöneticisi Emre Erdem
Türkiye bu yıl en gözde ülke!
Bu yaz rezervasyonlarıne göre Türkiye en fazla ilgi gören ülkelerin başında geliyor. Daha sonra İspanya ve Yunanistan var. Paskalya (Ostern) tatilinde de Türkiye Mısır ile en fazla Alman turistin gitmek istediği ülkeler arasında. Alman Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Norbert Fiebig bu yıl Akdeniz ülkeleri ile uzak ülkelere ve turistik yolcu gemilerine ilginin yüksek olacağını belirtiyor.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mevlut Yeni, Tatil Bahçesi Turizm ve Alaçatı Kemerlihan Hotel sahibi Fatih Cansızoğlu, Stuttgart'ta yayınlanan Kilim Gazetesi Genel Müdürü Ali Batmaz
G Hotels Genel Müdürü Ahmet Çeçen ve Wishmore Hotels Genel Müdürü Erkan Akkurt
BookingAgora Kurucu Ortağı Murat Kahraman
Bu yılki ITB’de iklim koruma da öne çıkacak
Dünya turizminde iklik koruma da giderek öne çıkıyor. Turizm sektörü sadece turistik hizmetlere değil, bu alkandaki nitelikli eleman kazanılmasını da ele alıyor. Ayrıca çevreci ve iklim korumaya yönelik turistik seyahatler öne çıkarılacak. Fuarda yapay zekanın sektördeki yeri de bir diğer ağırlık noktası olacak. Sektörde dünya genelinde 330 milyon çalışan olduğu belirtiliyor.
Bu yılki konuk ülke: Umman
ITB Berlin 2024’ün ev sahibi Orta Doğu ülkesi ise Umman oldu. ITB Berlin 2024 fuarı 5-7 Mart tarihleri arasında Berlin’de gerçekleştirilecek. Fuarın 2023 yılındaki ev sahibi ülkesi ise Gürcistan olmuştu.
ITB BERLİN 2024 RAPORU
ITB Berlin için hazırlanan rapora göre, yurt dışı geziler 2023’te bir önceki yıla göre %33 artışla büyük bir artış kaydetse de 2019 seviyelerinin %12 altında kaldı.
Dünya toparlanıyor
2023’te en çok ziyaret edilen destinasyonları arasında %10 ile İspanya en çok turist ağırlayan ülke olurken, onu ABD takip etti.
IPK, Destinasyon Performans Endeksine göre, Dubai’nin ardından en yüksek puan alan beş yer arasında Maldivler, Güney Afrika, Abu Dabi, Avusturya ve İsviçre yer alıyor.
2023 yılında turistlerin kademeli olarak Asya’ya dönüşünü ve eğlence amaçlı seyahatlerdeki artışı öne çıkarıyor. Küresel yurt dışı seyahat talebinin %90’ından fazlasını dikkate alan World Travel Monitor’e göre, Asya kıtası yıllık bazda artışla 2019 seviyelerinin hâlâ %37 altında olmasına rağmen, 2022’ye göre %140’ın üzerindeki büyüme gösterdi.
2023’te yurtdışına seyahat hacmi en yüksek ABD’de olurken, onu Almanya ve Birleşik Krallık takip etti. Bu ülkeler birlikte küresel yurtdışı seyahat hacminin üçte birini oluşturdu.
En popüler tatil türü
2023 yılında yurtdışı gezilerinin ¾’ü tatil amaçlıydı. Bu segmentte, güneş ve plaj ürünleri ile şehir kaçamakları hakim durumdaydı. Bunların her biri pazarın yaklaşık üçte birini oluşturdu. Ana nedenler dinlenme, gezi, iyi yemek ve alışverişti.
Seyahatlerin yüzde 60’ından fazlası hava yoluyla yapılırken, turistler destinasyona seyahat için çoğunlukla toplu taşımayı tercih etti. Beşte biri kiralık araba kullandı.
Tam iyileşme ne zaman?
Bazı destinasyonlar henüz 2019 rakamlarını toparlayamazken, pek çok destinasyon şimdiden toparlandı ve hatta bu seviyeleri aştı. Önümüzdeki 12 aydaki küresel trendleri öngören World Travel Monitor raporunda, 2024 yılına ilişkin tahminlerin olumlu olduğu ve bu yıl sonuna kadar neredeyse tüm pazar ve segmentlerde tam bir toparlanmanın temelini oluşturduğu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.