SEUL - Dünya Tuvalet Birliği (DBT) “Dünya ölçeğinde bir tuvalet devrimi” hedefiyle yola çıkarak kuruluş konferansını, Güney Kore’nin başkenti Seul’da 21-25 kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirdi.
Çok sayıda ülke temsilcilerinin yer aldığı,Türkiye'yi temsilen DTB Türkiye Başkanı Emin Çakmak da katıldı. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen birliğin iki gün süren konferansta, Swon Belediye Başkanlığı görevini yürüten Güney Koreli parlamenter Sim Jae-Ruck, oy birliğiyle başkanlığa seçildi.
TUVALET DEVRİMİ TOPLANTISI
Şehrinin umumi tuvaletlerinin ıslahı için gösterdiği unutulmaz gayretler nedeniyle “Bay Tuvalet” lakabını alan Sim Jae-Ruck, evini de bir tuvalet biçiminde yaptırmasıyla tanınıyor. Sim Jae-Ruck, başkan olarak yaptığı ilk konuşmada "Tuvalet devriminin insanlığa umut ve mutluluk getireceğini" söyledi.
Dünya Tuvaletler Birliği Türkiye Başkanlığı 2 eylül 2006 tarihinde protokol imzalanarak kuruldu. Türkiye başkanlığına Hello Turiz'min Genel Müdürü Emin Çakmak kurucu başkan olarak 2 yıllığına seçilmişti. Her yıl gerçekleştirilen konferansın 2010 yılı da istanbul'da yapılması için DTB Türkiye başkanı Emin Çakmak girişimlerde bulundu. DTB yönetimi tarafından olumlu karşılanan bu talep 2008 mart ayında yapılacak ülke başkanları toplantısında karara bağlanmak üzere gündeme alındı.
BAŞBAKAN AÇILIŞI YAPTI:
Birliğin Güney Kore’nin başkenti Seul’da başlayan ve ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen iki günlük konferansın açılışını ise Güney Kore Başbakanı Han Duck-Soo yaptı. Çok sayıda ülke temsilcisinin yer aldığı konferansta Han Duck-soo, "İnsana yakışır tuvaletlerin halkın yaşam kalitesini artırdığı gibi, sağlık ve hijyenle de doğrudan ilintili olduğuna" dikkat çekti.
10 MİLYAR DOLAR LAZIM:
Katılımcılar arasında bulunan Dünya Sağlık Örgütü Batı Pasifik Bölge Müdürü Doktor Şigeru Omi ise dünya üzerinde 2.6 milyar insanının sağlıklı tuvaletten yoksun olduğunu söyledi. Omi, tüm insanlığın uygun tuvaletlere kavuşması için yıllık 10 milyar dolarlık bir harcama gerektiğini kaydetti.
1.8 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR:
Dünyada her yıl yüzde 90’ı küçük çocuk olmak üzere 1.8 milyon insanın pislikten kaynaklanan hastalıklardan öldüğünü hatırlatan Omi, tüm dünyanın temiz ve sağlıklı tuvaletlere kavuşması için gereken yıllık miktarın (10 milyar dolar), dünyadaki yıllık askeri harcamaların yüzde 1’ine ya da Avrupalıların her yıl dondurma almak için harcadıkları paraya tekabül ettiğini vurguladı.
SADECE ’İHTİYAÇ’ DEĞİL:
Dünya Tuvalet Birliği, özellikle az gelişmiş ülkelerde tuvalet kalitesini artırmayı, doğal afetlerden sonra aciliyet kazanan temiz tuvalet hizmetlerinin bir an önce sağlanmasını güvenceye almayı ve bu konularda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Birliğin hedefleri arasında "tuvaletleri sadece ihtiyaç giderilen yerler olmaktan çıkarıp insanlara rahatlama ve düşünme imkanı sağlayan kültür ortamlarına dönüştürmek" de bulunuyor.
Klozet ev, bir Dünya Tuvalet Birliği üyesine ait.
Tasarımcı Koki-woong tarafından yapılan klozet şeklindeki ev Seul'un 40 kilometre güneyindeki Suwon'da yer alıyor. 11 Kasım'da tamamlanmış olacak evin sahibiyse Dünya Tuvalet Birliği aktivisti, Güney Koreli Sim Jae-Duck. Dünya Tuvaletler Birliği, dünyada tuvalet temizliği ve arıtma sorunu konusunda mücadele ediyor. 2.6 milyar insanın, modern dünyanın gelişmişlik seviyesine yakışmayacak ölçüde sağlıksız tuvaletleri kullandığını her fırsatta hatırlatan birlik, çalışmalarıyla bağlantılı olarak, 19 Kasım'ı 'Dünya Tuvalet Günü' ilan etmişti. Birlik ayrıca 'Dünya Tuvalet Koleji' adı altında çevre sorunlarıyla ilgili eğitimler de veriyor.