• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 7 °C

Dünya Kadınlar Günü nedir?

Dünya Kadınlar Günü nedir?
Google, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde günün anlam ve önemine işaret ediyor. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor?

İSTANBUL- Dünya Kadınlar Günü unutulmadı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmayan Google, ana sayfasında özel bir doodle hazırladı ve kullanıcılarına bir sürpriz yaptı. Astronottan öğretmene, başörtülü kadından rock'çıya kadar kadınların resmedildiği doodle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde günün anlam ve önemine işaret ediyor. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor?

kadinlar1.jpg

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması amaçlanıyor. Yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, eşinize çiçek alarak geçiştirebileceğiniz bir gün değil.
Birleşmiş Milletler, 1975 yılını Dünya Kadınlar Yılı ilan etmişti. Örgüt, 16 Aralık 1977 tarihinde ise, 8 Mart tarihinin tüm kadınları için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

kadinlar3.jpg

CLARA ZETKIN’İN ÖNERİSİ

Her şey 8 Mart 1857 tarihindeki bir grevle başladı. ABD ’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi bir tekstil fabrikasında bir araya gelerek, daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlamıştı. Ancak polis işçilere saldırdı ve işçileri fabrikaya kilitledi. Kilitli haldeki fabrikada yangın çıktı, işçiler fabrika önünde kurulan barikatlar yüzünden kaçmayı başaramadı. Olay sonrasında çoğu kadın, 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine ise 100 binden fazla insan katıldı.
Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) bir öneride bulundu. Zetkin 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına, 8 Mart tarihinin “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması önerisini getirdi. Zetkin’in bu önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

kadinlar4.jpg

SAVAŞ YILLARINDA KUTLANMASI YASAKLANDI

İlk yıllarda Dünya Kadınlar Günü için belli bir tarih saptanmamıştı. Her yıl değişik tarihlerde, ama hep ilkbahar aylarında kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 60’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanmaya başladı. Ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı ise yazılmamıştır.
TÜRKİYE ’DE 8 MART: 1921’DEN BERİ EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. O yıllarda “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanan bu önemli gün, 1975’ten itibaren daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. Türkiye’nin, “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından etkilenmesi sonucu, 1975 yılında Türkiye 1975 Kadın Yılı kongresi düzenlendi. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra ise, Türkiye’de dört yıl süreyle 8 Mart’ta herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her yıl, çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya başlandı.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR?
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.