• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 0 °C
  • Antalya 11 °C

Domalan mantarı mesaisi

Domalan mantarı mesaisi
Nisan yağmurlarının ardından çıkan ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen "domalan" mantarı Konya, Karaman ve Aksaray'da büyük ilgi görüyor.

KONYA -Nisan yağmurlarının ardından çıkan ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen "domalan" mantarı Konya, Karaman ve Aksaray'da vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.
Oldukça nadir bulunan bir tür olan, domalan otunun çıktığı yerlerde toprak altında yetişen ve patatese benzeyen domalan mantarı, bu yıl bol yağış nedeniyle arazide fazlaca bulunuyor. Domalan mantarının bol olmasını fırsat bilen Konya, Karaman ve Aksaray'da yaşayan vatandaşlar ise, adeta arazilere akın etti.
Mantar toplamaya genellikle gruplar halinde çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı ya evde tüketiyor ya da semt pazarlarına, marketlere veya lokantalara kilosu 10-15 liradan satıyor.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, domalan mantarını n bol yağışlar nedeniyle bu yıl arazide fazlaca bulunduğunu belirterek, özellikle Karaman'da bu türün tüketiminin yaygınlaştığını bildirdi.
Domalanın çok lezzetli bir mantar türü olduğunu anlatan Yılmaz, "Genellikle evde tüketilmek için toplanıyor. Ancak iyi para etmesi nedeniyle satmak için toplayanlar da var. Geçen yıllara göre fiyatı biraz düşmüş olsa da domalan mantarı, kilosu 10-15 liradan alıcı buluyor" dedi.
Domalanın el ayak değmemiş arazilerde daha kolay bulunabildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bölgemizde çok fazla ilgi görüyor. Şu sıralar Karaman'da birçok kişinin aracının arkasında domalan toplamakta kullanılan demir çubukları görebilirsiniz. Mesai çıkışı insanlar araziye domalan toplamaya gidiyor. Hafta içi hafta sonu fark etmiyor. Hemen her gün arazide başları öne eğik, çok sayıda gruba rastlamak mümkün. Karaman'da bu dönemde en güzel hediye ise domalan mantarıdır. Adana ve Antalya'da yaşayan ağabeylerime ben kargoyla gönderdim. Birçok kişi il dışında, hatta yurt dışında bulunan akrabalarına domalan gönderiyor. "
Yılmaz, bazı insanların bu aylarda topladıkları domalanı derin dondurucuya koyup aylarca tükettiğini vurgulayarak, domalanın özellikle pilavla birlikte tüketildiğini, közde, kavurma veya kızartmanın da tercih edilebileceğini söyledi.
Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk ise "terferia" cinsi olan bu mantar türünü toplamak için nisan yağmurlarının ardından insanların arazilere çıktığını bildirdi.
Kumlu topraklarda yetişen domalanın yenilebilir, zehirsiz bir tür olduğunu dile getiren Öztürk, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri'nde daha yaygın olmakla birlikte, bu türü domalan otunun yetiştiği yerlerde bulmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Öztürk, domalan mantarına bu derece yoğun ilgi gösterilmesinin afrodizyak etkisinden kaynaklandığını düşündüğünü, bu yüzden çok aranan bir tür olduğunu, diğer mantarlar gibi protein açısından zengin olduğunu sözlerine ekledi.


Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.