Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Manavgat'ın restoran işletmecilerini sürekli fiyatı artan, ithal edilen et ve gıda ürünleri canlarından bezdirdi. Manavgat Kırmızı Et Birliği Başkanı Abdurrahman Erdoğan, damızlık düvelerin kasaba kesime gitmemesi için yerli üreticinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi.
bdurrahman Erdoğan, ''Dökme su ile değirmen dönmediği gibi ithal et ile ithal sığırcılıkla büyükbaş hayvancılık olmaz. Sürdürülebilir tarım ve hayvancılık ile ülkemizin kırmızı et ihtiyacını ithal et ederek çözemezsiniz. Büyükbaş besi hayvancılığında girdi maliyetleri 2 yıl öncesine göre yüzde 400 arttı. Bir çuval yemin gübresi olmuş 400 lira.
İTHAL ETLE KEBAP OLMAZ
Büyükbaş ve küçükbaş kaba yem açığı tarım arazileri, meralar ve otlaklar korunmalı. Üreticiye yem, fiğ, yonca ve silajlık mısırda desteklemeler artmalı. Bölgemiz turizm bölgesi.Bir kilo kırmızı etin kilosu 310 lira olmuş. 1980'lerde ülkemiz dünyada tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten dünyada ilk 10 ülke arasındaydı. Şimdi ise Kırmızı eti Fransa, Sırbistan ve Almanya'dan ithal eder hale geldik.
SOFRALARIN TADI KAÇTI
Manavgat ve Antalya'ya gelen turistlere ithal kırmızı et ile otellerin mutfağı ızgara ve etli sulu yemeklerinde Türk mutfağının vazgeçilmezi damal lezzetini sunamazsınız.
Mesala'nın Antalya'nın Coğrafi işaretli damak lezzetleri arasında yer alan Korkuteli Şiş, şii yapımında kullanılan et bölgede yetişen dağlarda kekik ve değişik bitkiler yiyerek beslenen kıl keçisi etinden hazırlanıyor. Şimdi siz bir turiste ithal etten yapılan bir Adana Kebap, Urfa Kebap, Beyti, kuzu şiş, şiş kebab, Kebab, Korkuteli Şiş, Bursa İskender, Cağ Kebabı ve Patlıcan Kebap ta aynı damak tadı ve lezzetini turiste vermesiniz.''
RESTORANLAR FİYATLARI DEĞİŞTİRMEKTEN BIKTI
Etin, kıymanın ve kuzu etinin kilosunun 300 lirayı aşması turistik restoran İşletmecilerinin turistlere Adana Kebabı,Urfa Kebabı, Kuzu Şiş, Beyti Kebap, Patlıcan Kebap, Bursa İskender,kuzu kavurma ve diğer ızgara türlerinde turistlere fiyat vermede menü kataloğunda sürekli fiyat değiştirme " turizmci esnafını" turistleri mahcup ettiriyor
Manavgat Kapalı Çarşı "Hacı 'nın Yeri" Restoran İşletmecisi Hacı Çayır, bir ülkede sürekli et fiyatları artarmı? Allah aşkına diye sitemde bulundu.
35 yıldır bunun 7'si Almanya olmak üzere restoran işletmeciliği yaptığını vurgulayan Hacı Çayır," Savaşın sürdüğü Ukrayna'da enflasyon yüzde 14. Bizde ise TÜİK sansürlü yüzde 80. ENAG'a göre ise yüzde 140. Almanya'da enflasyon yüzde 7,5. Almanya'nın ekonomiden sorumlu bakanı ben yüzde 7,5 enflasyonla Berlin, Köln ve Düsseldorf sokaklarında dolaşmak ta zorlanıyorum diye hayıflanıyor. Bizim bakan ise hiç yüzü kızarmadan ben rahat rahat dolaşıyorum. "demekte sakınca görmüyor. dedi.
Turizmin temelini turist esnaf memnuniyetine bağlı "güven" oluşturduğuna dikkat çeken Hacı Çayır, şunları söyledi:" Allah'tan Almanların ve Avrupa ülkesinden gelen turistlerin parası bizim paranıza göre 20 kat daha değerli. Sürekli değişen fiyatlar konusunda sorun çıkarmıyorlar ama; güven zedeleniyor. Aynı fiyat durumu bir Rus,bir Ukraynalı, Bulgar, Gürcistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Baltık ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlerinden gelen turistler fiyatları pahalı bulduğu için Çok büyük sorun oluşturuyor. Kardeşim de turistik restoran işletmeciliği yapıyordu artan fiyatlar nedeni ile restoranını kapattı. Kendiside 35 yıldır turistik restoran işletiyor. İşletmesinde 10 aileye iş istihdamı sağlıyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.