• BIST 9965.21
  • Altın 2841.902
  • Dolar 34.0705
  • Euro 38.0488
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 28 °C

Doğa severler: Toprağı işleyen salyangozları koruyalım

Doğa severler: Toprağı işleyen salyangozları koruyalım
WWF gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ ANTALYA -
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Manavgat Şubesi gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi.
Mehmet Çelikten, Anadolu'nun değişik illerinden Nisan yağmurları sonrası toplanan salyangozlar Bilecek'te ve Balıkesir'de bulunan fabrikalarda işlendikten sonra Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya'ya ihraç edildiğini,kabuklarının ise turistik yörelerde satılan hediyelik kol, bileklik ve boyunlarına takı ve aksesuar olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

doga-severler,-salyangozlar.jpg
Doğa severler Fransız ve İtalyan mutfağı nda damak tadı lezzeti için doğadaki toprağı işlemede çok büyük fonksiyonu olan salyangozların Nisan yağmurları sonrası ülke genelinde farklı illerde bahçe ve ormanlık alanlarında çikan yumuşakçalar (Mollusca) familyasından olan Orthogastropoda sınıfından kabuklu kara hayvanı halk arasında sümüklü böcek olarak bilinen kara salyangozu köylüler ve köylerdeki çocuklar tarafından toplanarak kilosu 35 ile 55 liradan satarak okul harçlıklarını kazanıyor.

doga-severler,-salyangozlar-001.jpg
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Manavgat Şubesi gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi. Turizmci Mehmet Çelikten,"Nisan yağmurları sonrası doğada toprağa toprağı işlemede soluncan sonra en yararlı canlıdır. salyangozlar hareket ederken bıraktıkları izli sıvı aynı bitki tohumları taşıdığı tohumlar nedeni ile bitkilerin topraktan çıkarak yeşillenmesini sağlar. Toprak için çok önemli olan salyangoz Fransız ve İtalyanların dolma salyongozunu menüsü olmasın. dedi.


 

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.