• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 17 °C

DHMİ -Devlete Hizmet, Millet İçin

Musa Alioğlu

Türkiye'de sivil havacılık denilince akla ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı  ve bu bakanlığımıza bağlı olarak çalışan üç ayrı genel müdürlük gelir. Bu genel müdürlüklerin  en eskisi olan yazımızın başlığında formüle ettiğimiz sözlere uygun düşen Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü halk tarafından biraz daha fazla bilinen ve tanının bir genel müdürlüktür.
Çünkü doğal olarak bütün havalimanlarının ve havaalanlarının sahibi olan bu kurumun çalışmalarını da biraz görmek ve bilmek durumundayız. Kısa adı DHMİ olan bu kurumun dışında kısa adı SHGM olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DLH olarak bilinen  Demiryolları, Havaalanları ve Limanlar Genel Müdürlüğü adlı kuruluşlar vardır. SHGM'nin neler yaptığını zaman zaman yazdığımız yazılarda dile getiriyoruz. Ama doğrusunu söylemek gerekirse bu kurumun yaptıklarını gerçek anlamda dile getirmekten uzaktayız. Sektöre uzak olan ve sektörü çok iyi bilmeyen yaygın basının bu kurumu sadece uçak kazaları olduğunda hatırlaması veya bir iki dedikoduya dayanan haberlerle gündeme getirmesi çok talihsiz ve yanlış bir yaklaşımdır. Kurumun gerçek işlevini  anlatabilsek diğer haberi hiç görmezden geleceğinizi ve hayret edeceğinizi  çok iyi biliyorum. Bir sonraki yazımda SHGM ile ilgili geniş bir değerlendirme yazısını sizlere sunacağımı söylemek isterim. Şimdi elindeki havalimanlarını ve havaalanlarını birer birer özel sektöre devreden DHMİ'nin neler yaptığını  veya neler yapacağını yetkili ağızdan sizlere aktarmak isterim. Kurumun Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Orhan Birdal işin içinden gelen bir bürokrat. Aynı zamanda THY'nin de Yönetim Kurulu üyesi olan Sayın Birdal'ın bu göreve atanması tartışmalara neden olmuştu. Görüyoruz ki bu deneyimli bürokrat iki şapkayı birbirene karıştırmadan görevini layıkıyla yapıyor. Orhan Birdal'ın Türkiye'de genel havacılığın gelecek 50 yılı , sorunlar ve çözüm önerileri başlığı altındaki görüşlerinden yola çıkarak sektöre bir daha bakmakta yarar var. Orhan Birdal'ın yaptığı genel havacılık ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmeler şöyle.  "Genel havacılık ticari hava taşımacılığı ve askeri uçuşlar dışında kalan uçuşlar için kullanılan genel bir terimdir. Sportif ve gösteri mahiyetli uçuşlar ile eğitim, yangın söndürme, hava ambulans, hava taksi, zirai ilaçlama ve gezi amaçlı uçuşları da bu kategoride değerlendirebiliriz."

 

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal  görüşlerini şöyle sürdürüyor:  "Günümüzde; Genel Havacılık küçük ama yüksek performanslı jetlerden, küçük takatli pervanelilere, helikopterlerden, balonlara ve planörlere kadar geniş bir yelpaze de değişen hava araçlarıyla yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bu tür uçuşların hava sahası ve hava meydanlarını kullanımına yönelik her türlü faaliyeti doğrudan Genel Müdürlüğümüz hizmetleri ile ilgili olup, sektörün bu faaliyetlerini desteklemek ve uçuş emniyetine yönelik düzenlemeler hariç, uçuşlara serbesti kazandırmak her zaman hedeflerimizden biri olmuştur. Genel havacılık faaliyetlerine yönelik olarak, hava limanı ve meydanlarımızda konma konaklama kolaylıkları yanında özellikle sektörün pilot açığının giderilmesine yönelik uçuş okullarına gösterilen yakın ilgi ve kuruluşumuzun desteği hepinizin malumudur. Benzer şekilde, uçuş planlarının takibi, güzergâhla ilgili sivil/asker koordinasyonu ve gerektiğinde Notamlama işlemlerinin yapılması konusu Genel Müdürlüğümüz hava trafik birimlerinin temel faaliyetleri arasında yer almaktadır.  Bu amaçla meydan alt yapımızın yanı sıra, hava trafik kontrol alt yapımızı da sürekli yenilemekteyiz. Bu alanda Avrupa'nın en büyük entegre projelerinden biri olan SMART projesinin birinci ayağı olan ara modernizasyonu'nu Mayıs ayı itibariyle tamamlamış bulunmaktayız. Bu vesile ile geçiş süreci boyunca uygulanan zorunlu düzenleme ve tahditlere ilişkin genel havacılık sektörümüzün göstermiş olduğu anlayış ve işbirliğine de teşekkür etmek isterim.  Sonuç olarak, kuruluşumuz, Genel Havacılık faaliyetlerinin emniyetli, düzenli ve en az gecikme ile gerçekleştirilmesi amacıyla üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeye devam edecektir. Bu alanda ülkemiz, bölgemiz ve dünyada kaydedilen gelişmeler yakından takip edilmekte olup; genel havacılık alanında sektörün desteklenmesine yönelik temel politikamız değişmeden devam edecektir.”

Bu yazı toplam 2418 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.