Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Türkiye turizminin başkenti Antalya'da yağlı pehlivan güreşlerinden sonra ilgi gösterdiği ilgi folklorik deve güreşleri. Antalya'da deve güreşinin 1,5 asırlık geçmişi bulunuyor. Antalya'da en fazla deve güreşinin yapıldığı yerler ise Alanya, Demre, Korkuteli ve Elmalı ve köylerinde yapılıyor. Deve yetiştiriciliği de Alanya ve Demre(Kale) ilçelerinde yapılıyor. Ülke genelinde ise yoğun şekilde deve güreşi yapıldığı illerin başında Aydın İzmir, Muğla, Manisa ilçeleri Akhisar, Salihli, Kula, Demirci , Balıkesir ve bazı ilçeleri ile Çanakkale'nin başta Çan ilçesi olmak üzere bir çok ilçesi ve turizm kenti Antalya'da yapılıyor.
Antalya ata sporu yağlı pehlivan güreşinin halk tarafından futboldan daha çok sevmesin de Türk'ün ilk er meydanının Elmalı olmasında etkili olduğu belirtiliyor.
Antalya'nın Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Antalya'da yağlı pehlivan güreşlerinden sonra ilgi gösterdiği sporun ise folklorik deve güreşi olduğunu söyledi. Elmalı'da ve Antalya bölgesinde deve güreşin kültürünün 1,5 ve 2 asırlık bir kültür olduğunu söyledi. Antalya'da karayolu trafiğinin yük taşımada en önemli taşıma bineğinin deve olduğunu vurgulayan Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk,'' Antalya ve Elmalımız da deve güreşi kültürü çok zengin bir kültür. Elmalı'da yeniden başlattığımız deve güreşler ile asırlık kültürümüzü yeniden yeşertmek suretiyle yaşatıyoruz.Güreşlere gelen anne ve babalar çocuklarını yanında getirerek gelecek nesillerin hafıza ve belleklerinde yer almasını sağlıyor. Kültürümüzü yaşatmak için güreşleri düzenliyor. Çocukluğumuzda gördüğümüz yaşadığım folklorik deve güreşi kültürümüzü bu tür etkinliklerle gelecek nesillere taşımak istiyoruz. '' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.