Abdurrahman Büyükkeskin
Demre/Antalya - Kültür, tarih ve arkeoloji turizminde Antalya'nın ayrıcalıklı ilçesi Demre(Kale) Belediye Başkanı Fahri Duran, sürdürülebilir turizmin temelini toprağı korumaktan geçtiğini söyledi. Başkan Fahri Duran,'' Toprak korunmadan nitelikli turizm ve tarımdan söz edemeyiz. Likya Medeniyeti'nin merkezinde yer alan Demre'nin 2000 bin yıl öncesi toprağın korunması için bereketli Demre Ovasına değilde tepelere ve yükseklere kayaları ogünün teknolojisi ile kayaları oyarak evler yapmışlar ve orada yaşamışlar.
Demre'de Likya Birliği'nin M.Ö. 4'ncü yüzyılda toprağı korumak için kayaları oyup yükseklere yerleşim yeri kurmuşlar.Bunların yegane gayesi toprağı korumak için. Toprak tarınmadan ne toprak nede nitelikli tarımdan söz edebiliriz. '' dedi.
Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, eşi ve toprak ve doğa gönüllüsü Demreli Kadınlar , ülke genelinde 2024 yılının ilk 10 ayında erkek şiddetine bağlı bıçaklı, kesici,delici ve ateşli silahlarla öldürülen kadınların anısına zeytin dikti.Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, yılın 10 ayında 360'ın üzerinde kadının erkek şiddetine bağlı hayatını kaybetmesinin insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. Demre'de Kadına Şiddetle Mücadele Anısına oluşturdukları zeytinliğe şiddette hayatlarını kaybeden kadınların isimleri anısına zeytin fidanı diktiklerini kaydetti.
Demre'nin kültür, tarih ve arkeoloji turizminde Likya Birliği Devleti'nin merkezi olduğunu belirten Belediye Başkanı Fahri Duran, '' Demre'nin iki gelir kaynağı var; bunlar nitelikli tarım uygulaması ve kültür turizmi. Nitelikli tarım ve örtü tarım yapmak için toprağımızı korumak zorundayız. Toprak korunmadan ne nitelikli turizm olur nede nitelikli tarım olur. Bugün nitelikli tarımda dünyada nitelikli tarım ürünleri ve hayvancılıkta ve hayvan ürünleri üretiminde dünyada marka haline gelen ülke toprak büyüklüğü Konya ilimiz kadar olan Hollanda. Toprak korunmadan nitelikli turizm uygulamalarından söz edemeyiz. Demre'de 2000 bin önce Likya Medeniyeti' nin yerleşimine bakıldığında verimli Demre Ovasını korumak için yerleşimini yükseklere kayalıklara yapmışlar. Böylece toprağı korumuş. Toprak diye geçmeyelim her yıl Konya ilimiz büyüklüğünde toprağımızı erozyona kurban veriyoruz ülkemizde maalesef. Toprak deyip geçmeyelim, verimli toprağın oluşumu milyonlarca yılda oluşuyor.'' ifadesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.