• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 12 °C

Delta, filosunu az kullanılmış A350 uçaklarla genişletiyor

Delta, filosunu az kullanılmış A350 uçaklarla genişletiyor
Delta, filosuna A350 modeli kullanılmış uçaklar alarak şirketin bilançosunun rakiplerinden çok daha hızlı düzelmesini hedefliyor.


NEW YORK - Pandemi, havayolu devi Delta Air Lines’ı filo stratejisini yeniden gözden geçirmeye yöneltti. Pandemide giderleri artan ve zararı büyüyen Delta Air Lines yeni uçak siparişleri yanında filosunu kullanılmış ucuz uçaklarla doldurarak nakit akışını azaltmayı seçiyor. Böylece Delta, filosunu A350 modeli az kullanılmış uçaklarla genişletmeyi planlıyor.

Delta, havacılıkta büyük durgunluk yaşanan yıllarda sermaye harcamalarını sınırlamak için filosuna çok sayıda kullanılmış uçak eklemişti. Ancak son yıllarda havayolu filosunu geliştirmede, odak noktasını modern, yakıt tasarruflu jetlerle sadeleştirmeye kaydırdı. Şimdi kullanılmış uçaklar alarak şirketin bilançosunun rakiplerinden çok daha hızlı düzelmesini hedefliyor.

delta,-a35.jpgUCUZ KULLANILMIŞ UÇAKLAR
Ancak Covid-19 salgını, Delta’nın filosunu sadeleştirme planını sürdürürken ilerleme kaydetmeye devam ederken ucuz kullanılmış jetleri yakalama fırsatları yarattı.

On yıl önce, Delta Air Lines, kullanılmış uçakların bilgili alıcısı olarak tanındı. Ancak, filosu eskidikçe ve nakit akışı geçtiğimiz on yılın ortalarına doğru hızlandıkça, Delta artan sayıda yeni jetler sipariş etmeye başladı. 2019'un sonlarında yönetim, filo basitleştirmeye ve yeni teknolojik uçaklara geçişe odaklanan yeni bir filo stratejisinden bahsetti.

Ancak COVID-19 salgını, Delta'nın filo stratejisini bir kez daha yeniden düşünmesine neden oldu. Havayolu, kullanılmış jetlere olan ilgisini yeniden canlandırdı ve son zamanlarda kullanılmış uçaklar için en az iki anlaşmayı sonuçlandırdığı bildirildi.

DELTA NEDEN KULLANıLMıŞ UÇAKLARı SEVİYOR?

Delta, büyük durgunluktan zayıf bir bilanço ve değiştirilmesi gereken çok sayıda uçakla çıktı. En önemlisi, ortalama 35 yaşında olan 71 DC-9 vardı. Ayrıca, hava yolculuğu talebindeki toparlanmadan yararlanmak için filosunu sonraki yıllarda genişletmesi gerekiyordu.

Havayolu bu sıkıntıyı, ucuza satın alabileceği veya kiralayabileceği, gözden düşmüş jetler için dünyayı tarayarak çözdü. Bunlara çeşitli yabancı havayollarından alınan bir dizi MD-90 ve Southwest Airlines'tan kiralanan 88 Boeing 717’de dahildir . Delta'nın deneyimli bakım organizasyonu, ortaya çıkan operasyonel karmaşıklığı yönetmede ona rekabet avantajı sağladı.

Büyük durgunluktan sonraki beş yıl içinde büyüme ve yenileme ihtiyaçlarının çoğu için ucuz kullanılmış uçaklara yaslanan Delta, yavaş ekonomik toparlanmaya rağmen sağlam serbest nakit akışı üretebildi. Bu, bilançosunu güçlendirerek borcunu istikrarlı bir şekilde ödedi.

delta,-a35-001.pngDELTA AİR LINES’ıN NET FINANSAL BORÇ (ÜÇ AYLıK) GRAFIĞI

Yakın zamanlarda, Delta stratejilerini değiştirdi. İlk olarak, nakit akışı 2014'ten başlayarak hızla arttı ve Delta'ya sermaye harcamalarını artırma esnekliği verdi. İkincisi, birkaç yıl önce MD-90'lar için parça bulmak zorlaştı ve az sayıda üretilen "yetim" uçakları satın almanın dezavantajını ortaya çıkardı. Sonuç olarak, Delta son zamanlarda yeni jetlere yılda milyarlarca dolar harcıyor ve (eğer varsa) az sayıda kullanılmış uçak satın alıyor.

HESAP DEĞIŞTI

Pandemi, yönetimin bakış açısını üç temel şekilde değiştirdi.
Birincisi, tam hizmet veren havayolu , filosunu basitleştirmek ve maliyetleri azaltmak için geçen yıl yüzlerce jetin emekliye ayrılmasını hızlandırdı.
İkincisi, pandemi Delta'nın milyarlarca dolar nakit yakmasına neden oldu ve önümüzdeki birkaç yıl için bilanço restorasyonunu önemli bir öncelik haline getirdi.
Üçüncüsü, özellikle ABD ve Çin dışında, hava yolculuğu talebindeki keskin düşüş nedeniyle kullanılmış uçak değerleri düştü.

Bir kez daha kullanılmış uçak almayı düşünen, Delta'nın emekli olmayı planladığı jetleri uygun maliyetli bir şekilde değiştirmesine olanak tanıyan ince hesaplı bir çözümü gösteriyor. Şimdilik yedi uçak kiralamayı kabul etti Airbus gelen A350 AERCAP göre, bu jetler daha önce , en eski A350'leri 2016'da teslim edilmiş olmasına rağmen, bu yılın başlarında A350'yi filosundan kalıcı olarak kaldırmaya karar veren LATAM tarafından işletiliyordu .

Air Current ayrıca, Delta'nın daha önce Asya bütçeli havayolu şirketi Lion Air'in işlettiği 29 Boeing 737-900ER satın almak için bir anlaşmaya vardığını bildirdi. Havayolunun, pazar koşullarına bağlı olarak kullanılmış uçak planlarını potansiyel olarak daha da genişletebileceği bildirildi.

ESKI BIR STRATEJIYE YENI BIR BAKıŞ

Delta düzinelerce kullanılmış jeti ele geçirmeye hazır gibi görünse de, aslında on yıl önceki filo stratejisine geri dönmedi. Bu yıl peşinde olduğu kullanılmış uçaklar oldukça genç: özellikle A350'ler. Ayrıca, havayolunun filo sadeleştirme planlarına da uygun görünüyorlar. Delta'nın bugün filosunda ortalama beş yaşından küçük 130 737-900ER bulunuyor. Ayrıca 15 adet A350 ve 20 adet daha siparişi var.

Bu sefer nispeten modern uçakları takip etmesine rağmen, kullanılmış jet arzı talebi geniş bir farkla geride bırakmaya devam ettiği için Delta'nın pandemi öncesi fiyatlara göre büyük indirimler elde etmesi muhtemel görülüyor. Böylece, sermaye giderlerini kontrol altında tutarken filosunu modernleştirmeye ve basitleştirmeye ve bununla ilişkili maliyet tasarruflarından yararlanmaya devam edebilecek.

ŞİRKETİN BİLANÇOSU RAKİPLERİNDEN HIZLI DÜZELECEK
United Airlines , filosunu güncellemek ve genişletmek için 270 yeni jet sipariş ettiğinden, yatırımcılar geçen ay alternatife bir göz attı . Bu, United'ın yatırım harcamaları taahhütlerini 12 milyar dolardan fazla artırarak şaşırtıcı bir şekilde 35.9 milyar dolara çıkardı. Delta'nın ucuz, modern kullanılmış jetlerin mevcudiyetinden yararlanmaya yönelik hamlesi, hissedar dostu olmaktan çok daha fazla görünüyor ve şirketin bilançosunu rakiplerinden çok daha hızlı düzeltmesini sağlayacak.

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.