• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 14 °C

Dede Korkut, UNESCO kültürel miras listesinde

Dede Korkut, UNESCO kültürel miras listesinde
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, kaybolmaya yüz tutan değerleri UNESCO aracılığıyla koruma altına aldırarak, aynı zamanda dünyaca tanınması adına ciddi adımlar atmaya devam ediyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ;Türk Destanı “Dede Korkut” UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası olarak temsili listeye oy birliğiyle kabul edildi.
Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’nin icracı birimi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, kaybolmaya yüz tutan değerleri UNESCO aracılığıyla koruma altına aldırarak, aynı zamanda dünyaca tanınması adına ciddi adımlar atmaya devam ediyor.

dede-korkut,-unesco.jpg
dede-korkut,-unesco-002.jpg
Bu amaçla Mart 2017 itibarı ile aday dosya başvurusu UNESCO’ya gönderilen, “Dede Qorqud/ Korkyt Ata/ Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik” çok uluslu dosyası, 28 Kasım 2018 tarihlerinde Morityus Cumhuriyeti’nin başkenti Port Louis’de gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine 17. unsurumuz olarak kaydettirilmiştir.Kazakistan moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye’nin katılımıyla çokuluslu olarak hazırlanarak, değerlendirme sürecinin ardından oy birliğiyle Temsili Listeye Kaydedilen “Dede Korkut:Destan, Masal ve Müzik” dosyası ile Türkiye Unesco Temsili Listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini korumuştur.

dede-korkut,-unesco-003.jpg

dede-korkut,-unesco-001.jpg

Türk Dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan Dede Korkut etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği ülkemizin başta kuzeydoğusu olmak üzere tüm bölgelerde yaşatılmaktadır. Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisinde yer alan, dilden dile ve kuşaktan kuşağa aktarılan değerler, ülkemizin kültürel belleğinde canlılığını korumakta, geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktadır. Birikimi ve değerleri sınırları aşan Dede Korkut mirası bu yönüyle Türkçe konuşan ülkelerde birleştirici bir unsur olarak son derece önemlidir.

dede-korkut,-unesco-006.jpg
dede-korkut,-unesco-007.jpg

Bu haber toplam 5395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.