• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 18 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Off-Shore operasyonuna el koydu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Off-Shore operasyonuna el koydu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki göstererek, “Biz Avrupa ile parasal konularda sorun yaşarken, 6 milyon vatandaşımızın hesap bildirimi yapılamaz“ dediği öğrenildi.

ANKARA-Türkiye’nin, yurtdışındaki Türkler’in “banka hesabı ve para faaliyetlerini” yaşadıkları ülke maliyesine bildirmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki göstererek, “Biz Avrupa ile parasal konularda sorun yaşarken, 6 milyon vatandaşımızın hesap bildirimi yapılamaz“ dediği öğrenildi.

Sözcü'nün ortaya çıkardığı, “yurtdışında yaşayanların Türkiye'deki tüm hesap ve finansal mal varlıklarının” yaşadıkları ülkelerin maliyelerine bildirilmesi konusu büyük ses getirdi.

Haber kupürleri sunulan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk reaksiyonunun “Bu olamaz. Biz Avrupa ile parasal konularda sorunlar yaşarken, mücadele noktasındayken, 6 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir hesap bildirimi yapılamaz” olduğu öğrenildi. Erdoğan'ın çok sinirlendiği, “Çözüm için araştırın“ dediği belirtildi.

off-shore.jpegYANLIŞ VE EKSİK BİLGİ

Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliği'ne (AB) üye 107 ülke ile uygulamasını başlattığı hesap ve para bilgilerinin paylaşımını öngören uluslararası anlaşmada “yurt dışı Türkler'in unutulduğu” ortaya çıkmıştı. Türkiye, zenginlerin yurt dışındaki 500 milyar doları için harekete geçtiİki ülkeye bilgilerin verildiği, Almanya ve diğerleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yıl yürürlüğünü onayladığı uygulama ile ilgili olarak “Karşılıklılık var. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması var“ düşüncesiyle hata yapıldı.

Erdoğan'a da, eksik ve hatalı bilgi verildiği; anlaşmanın Türkler'e, yaşadıkları ülkede vergi muafiyeti sağlamadığının bildirilmediği sanılıyor.

3.5 MİLYON TÜRK

Anlaşmaya göre, Türkiye'de hesabı bulunan ve yurt dışında ikamet eden herkesin bilgileri, yaşadıkları o ülke maliyesine bildirilecek. Çünkü Türkler ya da Türk kökenliler, o ülkede tam vergi mükellefi sayılıyor. Yurt dışındaki 6 milyon Türk'ün tamamı böyle. Türk kökenli olmayıp da yurt dışında yaşayan ama Türkiye'de banka hesabı, başka bir finansal varlığı, başka kazancı olanın hesabı da bildirilecek.

Yurt dışına geçici giden, görevli giden veya yurt dışındaki bir yakınıyla ortak hesabı olanların banka bilgileri de AB ve diğer OECD ülkelerine bildirileceği için, o ülkelerde ayrı vergi hesaplaması yapılacak. Anlaşma her yönüyle Türkiye'nin aleyhine.

Türkiye'de yaşayan yabancıların bilgileri de o ülkelerden Türkiye'ye bildirilecek ama bunun pratikte bir yararı yok. Örneğin 3.5 milyon kişinin Türkiye'deki hesabı Alman Maliyesi'ne bildirilirken, Türkiye'de yaşayan ve Almanya'da hesabı olan Alman sayısı 30 bini geçmiyor.

HANGİ HESAPLAR NASIL BİLDİRİLECEK?

İkamet adresi yurt dışında olan ya da yurt dışında yerleşik Türk veya başka ülke vatandaşlarının Türkiye'deki her finansal hareketi bin doları aşıyorsa, yaşadığı ülke maliyesine bildirilecek. Bunlar mevduat hesapları, saklama hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi, nakdi diğer sigorta sözleşmeleri, düzenli ödeme sözleşmelerine ilişkin finansal bilgiler, borsaya yatırım, kira gelirleri, emeklilik gelirlerinin tümü.

Ali Gülen/Sözcü

Bu haber toplam 2637 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.